Prolactina
Descriere
Prolactina este un hormon produs de glanda pituitara, al carui rol principal este de a ajuta la initierea si mentinerea productiei de lapte matern la femeile insarcinate si la cele care alapteaza. Nivelul de prolactina este de obicei crescut in timpul sarcinii si imediat dupa nastere.
Mai mult, in timpul sarcinii, hormonii prolactina, estrogenul si progesteronul stimuleaza dezvoltarea laptelui matern. Dupa nastere, prolactina ajuta la initierea si mentinerea alimentatiei cu lapte matern. Prolactina este importanta pentru sanatatea reproductiva masculina, dar si pentru cea feminina.
Prolactina este un hormon polipeptidic sintetizat si secretat de celulele lactofore din hipofiza anterioara. Secretia prolactinei este mentinuta la niveluri scazute de dopamina hipotalamica. Ca si ceilalti hormoni hipofizari, prolactina este secretata dupa ritmul circadian, cu valorile maxime obtinute in perioada somnului si valori minime, dimineata, intre 10-12.
Niveluri scazute de prolactina
Nivelurile scazute de prolactina nu reprezianta neaparat o problema de sanatate la femei sau barbati. Daca nivelul de prolactina este sub limita normala – hipopituitarism – insemna ca glanda pituitara nu functioneaza la parametri normali. Anumite medicamente pot determina scaderea nivelului de prolactina. De asemenea, un nivel scazut de prolactina poate indica sindromul Sheehan (hipopituitarism post-partum) sau hipogonadism hipogonadotropic idiopatic.
Nivelurile crescute de prolactina
Nivelurile crescute de prolactina sunt normale in timpul sarcinii si in perioada de alaptare. Cu toate acestea, nivelurile foarte ridicate de prolactina, cunoscute sub numele de hiperprolactinemie, pot indica o problema mai profunda. Aproximativ 10% din populatia globului sufera de hiperprolactinemie.
Hiperprolactinemia consta in cresterea valorilor prolactinei serice, manifestata cel mai adesea ca amenoree, secretie mamelonara, infertilitate, afectiuni renale si hipotiroidism.
Hipotiroidismul poate determina marirea glandei pituitare, care este tratabila cu terapia de substitutie hormonala tiroidiana. Niveluri ridicate de prolactina pot fi, de asemenea, cauzate de tumorile hipofizare, care pot fi tratate medicamentos sau chirurgical. De asemenea, anumite medicamente precum anestezicele, anticonvulsivante, opiaceele, antihipertensivele pot duce la cresterea nivelului de prolactina.
Totodata, stresul poate determina cresterea nivelului de prolactina. Sunt cazuri in care nivelurile crescute� de prolactina pot cauza infertilitate. Tumorile de prolactinom pot exercita presiune asupra glandei hipofizare si pot opri producerea hormonilor. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de hipopituitarism.
Recomandari
Testul de prolactina (PRL) masoara cantitatea de hormon numit prolactina din sange. Testul este recomandat pacientilor cu prolactinom pentru a urmari raspunsul tumoral la tratament.
In plus, testul de prolactina poate fi necesar daca o pacienta prezinta probleme de fertilitate sau perioade neregulate ale menstruatiei. Testul poate exclude alte probleme ale glandei pituitare sau ale hipotalamusului.
Concret, testul de prolactina este recomandat pacientului atunci cand:
- pacientul prezinta simptome de prolactinom, cum ar fi dureri de cap inexplicabile, tulburari vizuale;
- o femeie sufera de infertilitate sau are menstruatii neregulate;
- un barbat are simptome cum ar fi scaderea libidoului sau are un nivel scazut de testosteron;
- daca un pacient este diagnosticat cu prolactinom, testul se face periodic in scopul monitorizarii tumorii, precum si pentru a se observa raspunsul la tratament.;
- testul este necesar atunci cand medicul suspecteaza ca un pacient are o afectiune pituitara, cum ar fi hipopituitarismul.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate).
Metoda
Se va folosi testul imunologic pe baza de electrochemiluminiscenta(ECLIA).
Limite si interferente
Stresul emotional, convulsiile, cancerul pulmonar sau utilizarea marijuanei pot determina niveluri crescute ale prolactinei.
De asemenea, unele medicamente pot determina niveluri crescute ale prolactinei precum: antidepresive triciclice, estrogeni, amfetamina, medicamente pentru hipertensiune (reserpina, verapamil, metildopa), opiacee, risperidona, medicamentele utilizate pentru tratarea recluxului gastroesofagian (cimetidina).
Unele meidcamente pot cauza scaderea concentratiilor prolactinei precum: levodopa, dopamina si alcaloizii de ergot.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter