Proba cu Timol sau Tymol (sange)
Descriere
Proba cu Timol este o proba de laborator folosita pentru verificarea functiilor ficatului si care este efectuata pe baza de reactiv Timol.
Acesta reprezinta un test biochimic de sange, care stabileste modul in care sunt sintetizate proteinele in ficat. Modificarea oricarui raport al proteinelor din plasma indica faptul ca in organism se dezvolta o afectiune, care poate fi inflamatorie.
Mai exact, principiul acestui test se bazeaza pe faptul ca starea de dezechilibru a coloizilor proteici din plasma este dependenta si influentata de modificarea raportului dintre albumine si globuline.
Proba cu Timol determina instabilitatea coloidala a plasmei. Pe baza datelor obtinute, patologia hepatica poate fi detectata in stadii incipiente, cand primele simptome nu au aparut inca. Esenta analizei este de a determina gradul de turbiditate a serului. In aceste scopuri, se foloseste metoda fotocolorimetrica. Proba cu Timol mai este denumita si metoda Mac Lagan. Rezultatul testului se exprima in unitati Mac Lagan (UML).
Serul contine cinci fractiuni de proteine: β - globuline, γ - globuline si albumine, α1 - globuline, α2 - globuline. Numarul fiecaruia nu trebuie sa depaseasca concentratiile normale. Uneori insa globulinele depasesc nivelul normal, ca urmare a unei afectiuni a ficatului, a tesutului conjunctiv, a unei tumori sau a unei infectii.
Reducerea nivelului albuminei apare atunci cand functia hepatica este deteriorata sau in cazul prezentei malnutritiei.
O proba cu Timol este recomandata atunci cand exista suspiciunea unei boli precum hepatita virala.
Testul ajuta si la detectarea hepatitei toxice. Acest diagnostic este comun persoanelor care consuma in mod regulat alcool si o serie de medicamente. In plus, datorita probei cu timol, a fost observat procesul de reabilitate a ficatului dupa hepatita.
Alte afectiuni care pot fi depistate cu ajutorul probei cu Timol sunt artrita reumatoida, boala Bechterew, lupusul eritematos sistemic.
Modificarea raportului dintre albumine si globuline este, de asemenea, efectul unor afectiuni ale organelor precum rinichii. Analiza este recomandata si in cazul in care se suspecteaza prezenta pancreatitei.
Analiza cu reactiv Timol este unui dintre cele mai fiabile teste, intrucat permite evaluarea corecta a functionarii ficatului. Chiar si o usoara crestere a indicatorului trebuie sa alerteze medicul curant, intrucat modificarea raportului proteinelor indica procese inflamatorii care apar in ficat, iar interventia rapida in acest caz este esentiala.
Recomandari
Recomandat in evaluarea functiei hepatice.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate).
Limite si interferente
Modificari ale probei cu Timol se pot intalni in:
- afectiuni hepatice: hepatita acuta si cronica, ciroza, colecistita;
- afectiuni inflamatorii de orice natura: in infectii, neoplasme;
- alte boli, in care se produc fractiuni proteinice anormale: boli de rinichi, de plamani, de splina, boli de sange si tumorale;
- consumul crescut de alimente grase (lipide);
- diabetul zaharat si alte afectiuni insotite de dislipidemie.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter