Presiunea partiala a oxigenului (sange)
Descriere
Respiratia reprezinta schimbul bidirectional de gaze dintre organism si mediul extern: este adus oxigenul si este eliminat dioxidul de carbon.
La nivelul plamanilor, schimburile gazelor se realizeaza datorita diferentelor de presiune dintre cele doua medii separate de membrana alveolara capilara: aerul alveolar si sangele din capilarele pulmonare.
La nivelul capilarelor pulmonare, unde presiunea partiala a oxigenului este ridicata, oxigenul se combina cu hemoglobina. In organismul uman, aproximativ intreaga cantitate de oxigen circula legata de hemoglobina (capacitatea oxigenica a sangelui).
Acesta afinitate a hemoglobinei cu oxigenul este dependenta de pH, de presiunea partiala a dioxidului de carbon, de temperatura etc.
Detectarea presiunii partiale a oxigenului este utila in detectarea hipoxemiei. Hipoxemia se defineste prin scaderea presiunii si a cantitatii de oxigen de la nivelul sangelui arterial.
Recomandari
Recomandat in diagnosticarea hipoxemiei.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi puls-oximetria.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter