Potasiu urinar
Descriere
Potasiul este un electrolit vital pentru metabolismul celular. Acesta ajuta la transportul nutrientilor in celule si inlaturarea deseurilor. Este, de asemenea, important in functia musculara.
Potasiul impreuna cu alti electroliti, cum ar fi sodiul si bicarbonatul (HCO3- total), ajuta la reglarea cantitatii de lichid din organism si mentine un echilibru acido-bazic stabil. Potasiul este prezent in toate fluidele corpului, dar cea mai mare cantitate de potasiu se gaseste in celule.
Daca nivelurile de potasiu sunt prea scazute sau prea mari, pot exista consecinte grave asupra sanatatii; o persoana poate fi expusa riscului de a dezvolta tulburari de soc, de respiratie sau aritmii cardiace.
Un nivel anormal de potasiu poate altera functia nervilor si a muschilor; de exemplu, muschiul inimii isi poate pierde capacitatea de a contracta.
Un test pentru determinarea potasiului urinar verifica nivelul de potasiu din organism. Acesta este un element esential in metabolismul celular si este important in mentinerea echilibrului fluidelor si a electrolitilor din organism.
Medicul poate recomanda unui pacient un test de urina de potasiu pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor afectiuni, inclusiv:
- hiperkaliemia sau hipokaliemia;
- boli de rinichi sau leziuni, cum ar fi boala renala chistica medulara;
- probleme ale glandelor suprarenale, cum ar fi hipoaldosteronismul si sindromul Conn.
In plus, medicul poate utiliza un test de urina de potasiu pentru: a verifica concentratiile de potasiu in cazul in care un pacient prezinta varsaturi si stari de greata, pacientul are diaree cronica sau prezinta semne de deshidratare sau daca se doreste o monitorizare a posibilelor efecte secundare ale medicamentelor.
Din punct de vedere medical, o cantitate crescute de potasiu este definita ca hiperkalemie. Aceasta poate duce la aparitia simptomelor de greata, oboseala accentuata, slabiciune musculara si aritmii cardiace.
Daca este nedetectata sau netratata, hiperkaliemia poate fi periculoasa sau chiar fatala. Din pacate, aceasta nu este mereu detectat inainte de aparitia simptomelor.
Cantitatea prea mica de potasiu din organism este numita hipokalemie. O pierdere sau o scadere severa a potasiului poate provoca: slabiciune, oboseala, crampe musculare sau spasme, constipatie.
Nivelurile ridicate de potasiu (hiperkaliemie) pot fi observate in conditii cum ar fi:
- boali renale;
- boala Addison;
- leziuni tisulare;
- infectie;
- diabet;
- deshidratare;
- necroza tubulara acuta,
- tulburari de alimentatie (anorexia si bulimia);
- cresterea nivelului de potasiu in urina se poate datora bolii renale, tulburarilor de alimentatie cum ar fi anorexia sau leziuni musculare.
Nivelurile scazute de potasiu (hipokaliemie) pot fi observate in conditii cum ar fi:
- diaree si varsaturi;
- dindromul Conn (hiperaldosteronism);
- complicatie a supradozajului cu acetaminofen;
- alcoolism.
In diabetul zaharat, nivelul de potasiu poate scadea dupa ce pacientul isi administreaza insulina, mai ales daca persoana nu si-a manageriat bine diabetul.
Scaderea nivelului de potasiu urinar poate fi cauzata de anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, beta-blocante si litiu sau datorita glandelor suprarenale care produc prea putin din hormonul aldosteron.
Recomandari
Un test de potasiu este utilizat pentru a detecta concentratii anormale de potasiu: hiperkalemia si hipokalemia.
Concentratiile de potasiu in urina pot fi testate la persoanele care au valori anormale ale potasiului din sange pentru a determina cauza, cum ar fi deshidratarea.
Testarea se poate efectua atunci cand o persoana are: boala de rinichi, simptome cum ar fi slabiciune musculara sau batai neregulate ale inimii (aritmie cardiaca), o afectiune tratata cu diuretice sau medicamente pentru inima, sufera de hipertensiune arteriala.
Testul cu potasiu poate fi recomandat la intervale regulate atunci cand se doreste diagnosticarea si monitorizarea hipertensiuneii arteriale, cetoacidozei diabetice si a boalii renale sau in situatiile in care se monitorizeaza un pacient dializat, urmeaza o terapie diuretica sau cu fluide intravenoase.
Testarea urinara a potasiului se efectueaza in situatiile in care nivelurile de potasiu din sange sunt anormale.
Pregatire pacient
Testul de masoara nivelul de potasiu excretat in urina timp de 24 ore. Pentru urmatoarele 24 ore se colecteaza intreaga cantitate de urina (fara a retine prima urina de dimineata) intr-un recipient special, pastrat la frigider. Dupa cele 24 ore, se omogenizeaza urina, retinandu-se 100 ml in recipientul de plastic.
Metoda
Se va utiliza metoda indirecta prin intermediul electrozilor selectivi de ioni (ISE).
Limite si interferente
Anumite medicamente sau suplimente pot modifica rezultatele testului, precum: antibiotice, antifungice, beta-blocante, cele pentru tensiuneae arteriala, diuretice, dar si medicatia pentru diabetul zaharat si antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).
Concentratiile potasiului urinar trebuie evaluate in asociere cu nivelurile serice. Intrucat excesul de potasiu este excretat, o cantitate de potasiu urinar indica un concentratie crescuta d epotasiu seric.
De asemenea, poate fi crescuta in urina atunci cand organismul pierde prea mult potasiu; in acest caz, nivelul sangelui ar fi normal pana la scazut. Daca nivelurile de potasiu din sange sunt scazute din cauza administrarii insuficiente, concentratiile urinare vor fi de asemenea scazute.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter