Potasiu seric
Descriere
Potasiul este un mineral esential pentru organismul uman. Este un electrolit localizat cu preponderenta intracelular si care sustine buna functionare a muschilor.. 90% din potasiul din organism se gaseste in citoplasma celulelor, in special in musculatura striata. Potasiu se gaseste si extracelular, dar si in plasma.
Potasiul echilibreaza efectele sodiului si ajuta la osmolaritatii. Nivelul normal de potasiu in sange variaza de la 3,6 pana la 5,2 milimoli pe litru (mmol/l).
O dieta bogata in potasiu ajuta, asadar, la compensarea unor efecte nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale.
Potasiul necesar organismului este obtinut din alimentatie. Alimentele bogate in potasiu includ: legume cu frunze verzi, precum spanacul, strugurii, murele, legumele radacinoase, citricele, bananele, avocado, sfecla, dovleacul.
Rinichii ajuta la pastrarea cantitatii potrivite de potasiu in organism. Persoanele care sufera de afectiuni renale cronice intampina dificultati in eliminarea cantitatii excesive de potasiu.
Este posibil ca pacientii sa fie nevoiti sa adopte o dieta speciala pentru a reduce cantitatea de potasiu pe care o consuma.
Atat nivelurile ridicate, cat si cele scazute ale potasiului pot determina probleme cardiace. Cantitatea scazuta de potasiu poate provoca crampe musculare.
Urmatorii factori sunt importanti pentru reglarea nivelului de potasiu in organism:
Factorii care trimit potasiul intracelular:
- insulina;
- catecolaminele;
- aldosteronul.
Factorii care elimina potasiul din celule:
- cresterea osmolalitatii;
- acidemia.
Secretia de insulina, stimulata de o crestere a concentratiei de potasiu in ser, transfera potasiul in ficat si in celulele musculare.
Catecolaminele, prin stimularea receptorilor beta-2, pot, de asemenea, sa transfere potasiul in celule. Aldosteronul este stimulat de o crestere a potasiului seric, are un efect minim asupra distributiei de potasiu intre compartimentele intracelulare si extracelulare.
Insulina si catecolaminele sunt importante nu numai in reglarea normala a potasiului, dar atunci cand sunt administrate exogen in doze fiziologice sau farmacologice, pot schimba semnificativ distributia de potasiu.
Echilibrul acido-bazic si osmolalitatea plasmei nu sunt regulatorii normali fiziologici, dar au o influenta puternica asupra distributiei de potasiu.
O crestere brusca a osmolalitatii in plasma va duce la eliminarea apei din celule si, odata cu ea, a unei cantitati de potasiu. Aceasta va determina o crestere semnificativa a concentratiei plasmatice a potasiului.
Recomandari
Recomandat in:
- evaluarea balantei hidro-electrolitice, a aritmiilor cardiace, a slabiciunii musculare, encefalopatiei hepatice si a insuficientei renale;
- evaluarea pacientilor cu cetoacidoza diabetica.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda potentionetrica.
Limite si interferente
Intarzierea transportarii specimenelor poate determina rezultate fals crescute.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter