Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pigmenti biliari (urina) sau Bilirubina urinara, Saruri biliare urinare


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Bilirubina este un pigment galben maroniu, care se produce cand celulele rosii din sange (eritrocitele) se descompun. Aceasta este sintetizata la nivel hepatic si, in mod normal, se elimina din organism in timpul digestiei.

Bilirubina devine periculoasa numai atunci cand se acumuleaza in sange. Nivelurile ridicate de bilirubina pot provoca icter, cauzand aspectul galben al pielii. Acesta poate fi un semn al bolii hepatice la copii si adulti.

Daca ficatul este sanatos, acesta va elimina majoritatea bilirubinei din corp, odata cu materiile fecale. Bilirubina in urina poate fi un semn al bolii hepatice. Un test de bilirubina in urina este adesea o analiza a unui examen de rutina, dar poate sa fie utilizat si pentru a verifica eventualele probleme hepatice.

Un pacient care prezinta afectare hepatica va primi indicatie pentru acest test. Simptomele includ: culoarea urinei este inchisa, durere abdominala, greata si varsaturi, oboseala.

Deoarece bilirubina in urina (bilirubinuria) poate indica afectarea ficatului inainte de aparitia altor simptome, este posibil ca pacientii cu risc crescut de aparitie a leziunilor hepatice sa primeasca indicatie pentru testare.

Factorii de risc pentru boala hepatica includ: antecedente familiale de boala hepatica, consumul exagerat de alcool, expunerea sau posibila expunere la virusul hepatitei, obezitatea, diabetul zaharat, utilizarea anumitor medicamente care pot provoca leziuni hepatice.

Bilirubina este derivata in principal din metabolizarea hemoglobinei. Numai bilirubina conjugata este excretata in urina si, in mod normal, aceasta este prezenta in cantitati reduse.

Bilirubina in urina evidentiaza probleme la nivelul ficatului sau al vezicii biliare. In cazuri mai rare, nivelurile ridicate pot fi de natura genetica.

Bilirubina urinara crescuta apare la pacientii cu icter obstructiv sau icter datorita bolii hepatocelulare sau a leziunilor.

Daca bilirubina se gaseste in urina, poate indica prezenta unei afectiuni hepatice, de exemplu: hepatita.

Recomandari

Recomandat ca test de screening la pacientii cu afectiuni hepatice prezente.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.

Metoda

Se va folosi metoda Icotest.

Limite si interferente

Rezultate fals pozitive pot aparea in cazul contaminarii urinei cu materiile fecale sau in cazul pacinetilor ce urmeaza medicamente care provoaca o colorare in reosu a urinei, precum propofol, clorpromazina, tioridazin.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter