Peptidul C in ser
Descriere
Pepdidul-C, un polipeptid alcatuit dintr-un lant de 31 de aminoacizi, aflat in portiunea centrala a moleculei de proinsulina, forma inactiva a insulinei. Proinsulina prezinta un singur lant proteic lung, ce ulterior este scindata in insulina si peptidul C.
Dupa sinteza, aceste lanturi proteice se depoziteaza in celulele beta pancreatice, de unde sunt eliberate concomitent si intra in circulatie.
Nivelul peptidului C indica gradul de producere al insulinei de catre celulele beta pancreatice, deoarece acestea sunt produse in aceeasi cantitate, testul fiind un marker util in depistarea productiei de insulina.
Recomandari
Recomandat in:
- diagnosticul hipoglicemiei artificiale ce rezulta in urma utilizarii inadecvate a insulinei;
- evaluarea insulinomului, o tumora pancreatica a celulelor beta insulare, ce produce cantitati necontrolate de insulina si peptid C, cauzand episoade acute de hipoglicemie;
- evaluarea rezervei de insulina la pacientii diabetici care prezinta anticorpi anti-insulina sau care primesc terapie cu insulina:
a) evaluarea secretiilor reziduale pancreatice de insulina;
b) monitorizarea pacientilor cu transplant de celulele insulare pancreatice;
c) monitorizarea terapiei imunomodulatoare, care vizeaza incetinirea progresiei diabetului de tip 1 preclinic sau foarte timpuriu.
Pregatire pacient
Cu 12 ore inainte de efectuarea testului este contraindicata administrarea de multivitamine sau suplimente alimentare care contin biotina (vitamina B7).
Metoda
Se va folosi metoda ELISA.
Limite si interferente
Hemolioza intensa poate scadea artificial nivelul peptidului-C, rezultand astfel respingerea probelor. Chiar si o hemoliza usoara poate determina scaderea petidului C.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter