Osmolaritate (urina)
Descriere
Testul de osmolaritate urinara este utilizat pentru a masura particulele minerale dizolvate in urina, precum glucoza, sodiul, potasiul, ureea, cloruri.
Acest test este util pentru evaluarea nivelului de hidratare al organismului, al diabetului insipid si pentru evaluarea functiei normale renale.
De cele mai multe ori, testul de osmolaritate urinara este indicat impreuna cu cel seric.
In general, corpul uman raspunde si corecteaza in functie de caz, orice dezechilibru temporar de apa, lucru care duce la oscilatiile nivelului de osmolaritate.
Un individ care are un regim alimentar normal si consuma lichide regulat areosmolaritata de aproximativ 500-850 mOsm/kg de apa. Dupa varsta de 20 de ani, intervalul de referinta scade cu aproximativ 5 mOsm/kg/an.
Testul de osmolaritate urinara poate indica un dezechilibru, dar nu specifica exact cauza. In functie de rezultate, medicul va poate recomanda si alte teste
Recomandari
Recomandat in:
- evaluarea pacientilor cu diabet insipid;
- evaluarea poliuriei si anuriei;
- evaluarea echilibrului hidrolitic.
Pregatire pacient
Se recomanda ca inainte de test sa se respecte o dieta echilibrata. In unele cazuri, medicul poate restrictiona consumul de fluide cu 12-14 ore inainte de efectuarea testului.
De asemenea, unele medicamente, precum cele care contin zaharoza sau dextranul, pot interfera cu rezultatele testului, din acest motiv este recomandat sa spuneti medicului dumneavoastra daca urmati vreun tratament.
Metoda
Se va folosi osmometria cu reducerea punctului de inghet (Freezing Point Depression).
Limite si interferente
Nu exista.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter