Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mioglobina (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Mioglobina este o proteina caracteristica fibrelor musculare scheletice si cardiace, avand un rol esential in legarea oxigenului.

In cazurile in care muschiul inimii sau muschii scheletici sunt lezati, mioglobina este eliberata in sange.

Nivelul sangvin al mioglobinei poate creste foarte repede in leziuni musculare severe si poate fi masurat la cateva ore dupa ce leziunea a avut loc. De regula, mioglobina este eliberata in circulatie dupa lezarea musculara secundara ischemiei, inflamatiei sau traumatismelor.

Mioglobina se gaseste in fluxul sanguin doar in situatiile in care exista leziuni ale muschilor; in special leziunile musculare ale inimii au ca rezultat eliberarea de mioglobina.

Mioglobina este filtrata in sange de catre rinichi si este eliberata in urina. Deseori, medicul solicita efectuarea unui test de urina pentru evalua corect nivelul mioglobinei la pacientii care au suferit leziuni grave ale muschilor scheletici - rabdomioliza.

Nivelul de mioglobina urinara reflecta gradul leziunii musculare, si cum mioglobina este toxica pentru rinichi, astfel este reflectat riscul de afectare al rinichilor. Sunt cazuri in care testul pentru mioglobina este utilizat alaturi de un test de troponina ca un biomarker cardiac, pentru a ajuta la detectarea precoce a atacului de cord.

Concret, atunci cand un individ efectueaza un efort fizic intens, muschii folosesc tot oxigenul disponibil, iar mioglobina care are oxigen atasat de ea, va oferi muschilor oxigen in plus pentru o buna functionare, pe o perioada mai lunga de timp, insa cand muschii sufera un traumatism sau sunt pur si simplu deteriorati, mioglobina este eliberata in sange.

Rinichii ajuta la transferarea mioglobinei din sange in urina, dar in cantitati mari, mioglobina poate afecta rinichii.

Nivelul de mioglobina din sange incepe sa creasca in doua-trei ore de la aparitia unui atac de cord sau a altor leziuni musculare si atinge cele mai inalte niveluri dupa 8-12 ore si de regula, revenind la normal in decurs de 24 ore.

Un nivel crescut de mioglobina se poate datora: infarctului, distrofiei muscularare (tulburare care cauzeaza slabiciune musculara si pierderea tesutului muscular), rabdomioliza (defalcarea tesutului muscular, care duce la eliberarea continutului de fibre musculare in sange), miozita (inflamatia muschilor scheletici), lipsa de oxigen sau tulburari musculare scheletice.

Totodata, cresterea nivelului de mioglobina poate sa apara in urma administrarii injectiilor intramusculare sau in urma efectuarii exercitiilor fizice intense. Consumul exagerat de alcool precum si anumite medicamente pot, de asemenea, provoca leziuni musculare si cresterea mioglobinei in sange.

Recomandari

Recomandat in evaluarea afectarii musculare.

Pregatire pacient

Testul se efectueaza de regula in situatii de urgenta, la camera de garda de multe ori, de aceea nu necesita nicio pregatire prealabila a pacientului.

Persoanele care sufera de afectiuni renale ar trebui sa raporteze aceasta problema medicala, deoarece boala de rinichi duce la cresterea mioglobinei in sange.

De asemenea, daca pacientul a consumat alcool cu 24 de ore inainte de efectuare testului ar putea prezenta cresteri ale nivelului de mioglobina.

Metoda

Se va folosi metoda spectofometrica.

Limite si interferente

Nivelul de mioglobina din sange incepe sa creasca in 2-3 ore de la un atac de cord sau alte leziuni musculare, si atinge cele mai inalte niveluri in interval de 8-12 ore apoi, in general, revine la normal in 24 de ore.

De aceea, in cazul pacientului suspectat ca a suferit un atac de cord, este indicat ca testarea sa se repete la 2-3 ore, timp de 12 ore, iar rezultatele sunt comparate de medic.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter