Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Lipoproteina (a) (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Lipoproteina (a) sau Lp (a) este un tip de lipoproteina care transporta colesterolul in sange. Este similara cu lipoproteina cu densitate scazuta (LDL, colesterolul "rau") prin faptul ca are o singura proteina apolipoproteina B impreuna cu colesterol si alte lipide.

Cantitatea de Lp (a) este determinata genetic si ramane relativ constanta pe durata vietii unui individ. Un nivel ridicat de Lp (a) se crede ca ar contribui la riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, testarea fiind un marker de risc cardiovascular.

Deoarece aproximativ 50% din persoanele care sufera de atacuri de cod prezinta un nivel normal al colesterolului, cercetatorii au cautat alti factori care ar putea avea o influenta asupra bolilor de inima. Astfel, se considera ca Lp (a) poate fi un astfel de factor.

Un nivel ridicat de Lp (a) este un factor important de risc pentru dezvoltarea prematura a depozitelor de grasime in artere.

Lipoproteina (a) nu este pe deplin inteleasa, dar s-a demonstrat ca aceasta poate sa interactioneze cu substantele gasite in peretii arterelor si contribuie, in timp, la o acumularea de depozite grase.

De aceea, o valoare ridicata a lipoproteinei (a) in sange reprezinta un factor de risc pentru boala coronariana, boli cerebrovasculare, ateroscleroza, tromboza si accident vascular cerebral. Daca nivelul lipoproteinei (a) este ridicat, tratamentul trebuie initiat cu scopul de a aduce concentratiile in limitele normale.

Acest test masoara cantitatea de Lp (a) din sange pentru a ajuta la evaluarea riscului unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.

Niveluri ridicate de Lp (a):

Nivelurile de Lp (a) raman destul de constante pe tot parcursul vietii, dar conditii specifice pot creste cantitatea de Lp (a). Acestea includ: rezerva de estrogen epuizata, hipercolesterolemia (o afectiune caracterizata prin niveluri ridicate de colesterol din sange), hipotiroidism sever sau o glanda tiroida subactiva, diabet zaharat, insuficienta renala, sindromul nefrotic (afectiune renala caracterizata prin pierderea proteinelor), niveluri ridicate de colesterol si lipoproteine din sange.

Niveluri scazute de Lp (a):

Lipoproteina (a) este scazuta in la pacientii cu hipertiroidism si la cei tratati cu estrogeni, niacina, neomicina.

Recomandari

Recomandat in evaluarea riscului cardiovascular.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Se recomandat ca pacientii care au suferit recent o infectie sau cei care au avut febra sa efectueze analiza la cel putin o saptamana dupa incetarea simptomelor.

Metoda

Se va folosi metoda turbidimetrica automata.

Limite si interferente

Rezultatele testului Lp (a) pot varia in functie de laboratorul in care a fost analizata proba.

Testul nu este recomandat ca metoda de screening la pacientii clinic sanatosi.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter