Imunoglobulina E (sange)
Descriere
Imunoglobulina E (IgE) este una dintre cele 5 clase de imunoglobuline, fiind cea mai recent descrisa imunoglobulina, identificata initial in 1966.
Rolul fiziologic al IgE nu este inca foarte bine stabilit, desi se crede ca este implicat in apararea impotriva parazitilor.
Imunoglobulina E (IgE) este o proteina serica, care reprezinta mai putin de 0.001% din totalul imunoglobulinelor serice.
Imunoglobulina E (IgE) este un anticorp produs de sistemul imunitar al organismului ca raspuns la o amenintare perceputa.
Este una dintre cele cinci clase de imunoglobuline (A, G, M, D si E) si este in mod normal prezenta in sange in cantitati foarte mici.
Imunoglobulinele sunt proteine care joaca un rol-cheie in sistemul imunitar al organismului. Acestea sunt produse de celulele imune specifice numite celule plasmatice.
Imunoglobulinele sunt produse ca raspuns la bacterii, virusuri si alte microorganisme, precum si la substante care prezinta antigene daunatoare sistemului imunitar.
Imunoglobulina E este asociata cu raspunsuri alergice, incluzand astmul si, intr-o mai mica masura, imunitatea la paraziti. Alergiile sunt o afectiune comuna si cronica, ce implica sistemul imunitar al organismului.
In mod normal, sistemul imunitar functioneaza pentru a lupta impotriva virusurilor, bacteriilor si a altor agenti infectiosi. Substantele care provoaca o reactie alergica sunt numite alergeni.
Cand o persoana are o alergie, sistemul imunitar trateaza o substanta inofensiva, cum ar fi praful sau polenul, ca pe o amenintare.
De asemenea, o persoana poate dezvolta alergie atunci cand este expusa la un alergen, cum ar fi polenul, arahidele, ouale, capsunile, veninul din albine si sute de alte substante potentiale.
Pe langa praful si polenul, alte alergene comune includ parul de animale, alimente, inclusiv nuci si crustacee, precum si anumite medicamente, cum ar fi penicilina.
Simptomele alergiei pot varia de la stranut si rinoree pana la o complicatie care ameninta viata numita soc anafilactic. Pentru a combate aceasta amenintare perceputa, sistemul imunitar produce anticorpi numiti imunoglobulina E (IgE). O cantitate mica de anticorpi IgE este normala.
Concentratiile crescute de IgE sunt in general considerate a fi in contextul bolii alergice. Cu toate acestea, cresteri ale cantitatii de IgE pot fi, de asemenea, gasite in diferite alte boli, inclusiv imunodeficiente primare, infectii, boli inflamatorii si malignitati.
Imunoglobulina E (IgE) joaca un rol in raspunsurile alergice. Este, de asemenea, implicata in reactii de hipersensibilitate, in care individul este anormal de sensibil la un alergen.
Recomandari
Recomandat in
- evaluarea pacientilor cu alergii;
- diagnosticarea aspergiloza bronhopulmonara alergica.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi testul imunoenzimatic cu emisie de fluorescenta.
Limite si interferente
Un nivel normal al imunoglobulinei E nu exclude prezenta unei alergii.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter