Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Imunoglobulina D (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Testul de sange al imunoglobulinei D ajuta la determinarea nivelului de IgD din sange. Este util la diagnosticarea mieloamelor si a deficientelor imune.

Exista 5 tipuri principale de imunoglobuline; fiecare tip, care difera in functia si distributia pe tot corpul. Cele 5 tipuri sunt: IgA, IgG, IgE, IgD, IgM.

Imunoglobulina D (IgD) se gaseste cel mai adesea pe suprafata celulelor imune speciale numite celule B (tip de limfocite), unde ajuta la reglarea functiei celulelor B.

IgD activeaza de asemenea anumite celule imune. IgD apare in mod normal in ser in cantitati mici. Cresterile concentratiilor de imunoglobulina serica apar datorita proliferarii imunoglobulinelor policlonale sau oligoclonale in afectiunile hepatice (hepatita cronica, ciroza hepatica), infectii acute si cronice, boli autoimune, precum si in sangele ombilical al nou-nascutilor cu infectii intrauterine si perinatale.

Cresteri ale concentratiei serice de imunoglobulina sunt observate in gamapatii monoclonale, cum ar fi mielomul multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom, amiloidoza primara si gamapatia monoclonala de origine necunoscuta.

Scaderea concentratiilor de IgD apare in conditii de imunodeficienta primara, precum si in insuficiente secundare imune, incluzand gamapatii monoclonale avansate, leucemie limfatica si tumori maligne avansate.

Deficitul de imunoglobulina D (IgD) este un defect al imunitatii umorale care se caracterizeaza prin niveluri serice anormal de imunoglobuline IgD.

Se stie putin despre functia normala a IgD si cateva semne clinice sau simptome sunt asociate cu absenta acesteia. Persoanele cu nivel scazut sau absent de IgD nu sunt neaparat predispuse la infectii.

IgD monoclonala este prezenta la 1% dintre pacientii cu mielom. Prezenta Ig D indica aproape intotdeauna o tulburare maligna, cum ar fi mielomul sau amiloidoza primara.

O valoare crescuta a testului poate indica:
- mielom multiplu;
- gamapatia monoclonala de origine necunoscuta (MGUS);
- infectie cronica;
- boli autoimune;
- hepatita virala acuta;
- boala pulmonara obstructiva cronica;
- lepra;
- tuberculoza;
- salmoneloza;
- infectii stafilococice recurente,
- infectii virale, malarie.

Totodata, in cazul pacientilor cu boli autoimune se intalneste un nivel seric IgD crescut, dar in contextul cresterii tuturor tipurilor de anticorpi (IgG, IgA, si IgM).

Concentratiile crescute pot fi datorate proceselor proliferative policlonale (reactive) sau monoclonale de celule plasmatice.

O valoare scazuta a testului poate indica:
- deficiente ereditare;
- imunodeficienta dobandita;
- mielom non-IgD.

Recomandari

Testul de sange al imunoglobulinei D este de ajutor la diagnosticarea mieloamelor si a deficientelor imune. Un nivel crescut de IgD este asociat cu multe boli si tulburari.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda nefelometrica.

Limite si interferente

Semnificatia fiziologica a concentratiei serice a IgD este neclara si la multe persoane nivelul de IgD seric este nedetectabil.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter