Imunoglobulina A (sange)
Descriere
Un test IgA masoara nivelul sanguin al imunoglobulinei A, unul dintre cei mai frecventi anticorpi din organism. Anticorpii sunt proteinele produse de sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bacteriilor, a virusilor si a toxinelor.
IgA reprezinta 15% din totalul imunoglobulinelor. IgA se gaseste in concentratii ridicate in membranele mucoase ale corpului, in special in caile respiratorii si in tractul gastro-intestinal, precum saliva si lacrimile.
IgA joaca, de asemenea, un rol in reactiile alergice. Nivelurile IgA pot fi ridicate in conditii autoimune, tulburari in care organismul produce anticorpi impotriva tesuturilor sanatoase.
Exista 5 tipuri principale de imunoglobuline; fiecare tip, care difera in functia si distributia pe tot corpul. Cele 5 tipuri sunt: IgA, IgG, IgE, IGD, IgM.
IgA se gaseste in saliva, membranele mucoase si secretiile intestinale, unde poate servi ca prima linie de aparare impotriva diferitelor infectii sinusale, respiratorii si gastro-intestinale.
In consecinta, o deficienta a IgA mareste vulnerabilitatea la astfel de infectii. Deficitul de IgA este cea mai frecventa tulburare de imunodeficienta.
Persoanele cu deficit de IgA sunt mai sensibile la anumite alte tulburari, inclusiv bolile autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic si hepatita cronica; alergii, afectiuni alergice si astm; boli diareice cronice si anumite tipuri de cancer, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase al plamanilor si timomul (cancerul glandei timus).
Simptome ale deficientului de IgA:� infectii ale sinusurilor, plamanilor, urechilor, tractului respirator superior, gatului, ochilor sau tractului gastro-intestinal, dar si in alergii (astm si alergii alimentare), crampe abdominale si diaree.
Cresterea concentratiilor de imunoglobulina serica apare ca urmare a proliferarii imunoglobulinelor policlonale sau oligoclonale in boala hepatica (hepatita, ciroza hepatica), boli de tesut conjunctiv, infectii acute si cronice, precum si in sangele din cordonul ombilical al nou-nascutilor cu infectii intrauterine si perinatale.
Niveluri serice crescute ale IgA pot aparea in gamopatii monoclonale, cum ar fi mielomul multiplu, amiloidoza sistemica primara, gamopatia monoclonala cu semnificatie nedeterminata si afectiunile asociate.
O valoare ridicata pentru testul de sange IgA poate indica:
- ciroza hepatica;
- infectii cronice;
- boli inflamatorii intestinale;
- artrita reumatoida;
- lupus eritematos sistemic;
- tulburari ale tesutului conjunctiv;
- sarcoidoza;
- sindromul Wiskott-Aldrich;
- mielom;
- plasmocitom solitar;
- boala lanturilor grele alfa;
- gamopatia monoclonala de origine necunoscuta (MGUS);
- lmfom;
- leucemie limfocitara cronica.
O valoare scazuta pentru testul de sange IgA poate indica:
- ataxie-telengiectazie;
- infectii sinopulmonare recurente;
- malabsorbtie;
- otita medie recurenta;
- mielom;
-� macroglobulinemiaWaldenstrom;
- HIV/SIDA;
- arcinom gastric;
- ciroza hepatica;
- disgamaglobulinemie.
Niveluri scazute se inregistreaza la pacientii cu deficiente imune primare sau secundare.
Recomandari
Recomandat in diagnosticarea gamapatiilor monoclonale.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda nefelometrica.
Limite si interferente
La sugar si in prima copilarie se intalnesc valori scazute ale IgA si ale altor imunoglobuline. Nivelul de IgA poate creste dupa efort si poate scadea in timpul sarcinii.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter