Hormonul de crestere sau somatotropina
Descriere
Hormonul de crestere (hGH), denumit si somatotropina (STH) este hormonul peptidic secretat de lobul anterior al glandei pituitare. Acest hormon stimuleaza cresterea tuturor tesuturilor corpului, inclusiv a oaselor.
Concentratiile hormonului cresc progresiv in copilarie, iar la adulti are un rol important in activitatile metabolice.
La pacientii clinic sanatosi, secretia de hGH creste ca raspuns la scaderea aportului alimentar si la stresul fiziologic si scade in functie de ingestia de alimente. Cu toate acestea, unii indivizi sunt afectati de anomalii ale secretiei de hGH, care implica fie deficitul, fie excesul hormonului.
Deficitul de hGH:
Deficitul de hGH este una dintre numeroasele cauze de aparitie a nanismului la copii. Acest deficit rezulta, de regula, din deteriorarea hipotalamusului sau a hipozifei in timpul dezvoltarii fetale (deficit congenital de hGH) sau dupa nastere (deficit de hGH dobandit).
Deficitul hGH poate fi, de asemenea, cauzat de mutatii in genele care regleaza sinteza si secretia hormonului de crestere. Copiii cu deficit de hGH izolat prezinta dimensiuni normale la nastere, dar intarzierea cresterii devine evidenta in primii doi ani de viata. Radiografiile realizate sugereaza de cele mai multe ori o intarziere a cresterii in raport cu varsta cronologica a pacientului.
Pubertatea este adesori intarziata la acesti copii. La varsta adulta, acestia prezinta oase fragile si, implicit, un risc crescut de aparitie a fracturilor si a osteoporozei. Cu toate acestea, deficienta de hGH este rara in randul adultilor, cea mai frecevnta cauza fiind prezenta adenomului hipofizar.
In plus, sunt studii care atesta faptul ca adultii cu un deficit de hGH prezinta o crestere relativa a masei de grasime si o scadere relativa a masei musculare, lucruri care le afecteza serios calitatea vietii.
Nivel ridicat sau exces de hormon de crestere:
Productia excesiva de hGH este cel mai adesea cauzata de prezenta unor tumori benigne (adenom) ale celulelor somatotrofice ale glandei pituitare. In unele cazuri, tumorile de la nivelul plamanilor sau ale insulelor pancreatice Langerhans produc cantitati mari de hGH.
Acestea determina o crestere excesiva, cauzand gigantism si acromegalie. Acromegalia este o boala hormonala provocata de hipersecretia hormonului somatotrop. Aceasta se intalneste dupa pubertate si este caracterizata prin cresterea exagerata a oaselor fetei, a mandibulei, a oaselor late, in general, dar si ingrosarea buzelor, cresterea viscerelor (inima, ficat, rinichi, limba) si alungirea exagerata a mainilor si picioarelor.
Alte afectiuni asociate cu acromegalia includ hipertensiunea arteriala, risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare si artritei, dar pot sa dezvolte si rezistenta la insulina sau chiar o forma a diabetului zaharat tip 2. Acestia pot prezenta infantilism sexual.
Pacientii cu acromegalie prezinta, de asemenea, un risc crescut de aparitie a tumorilor maligne ale intestinului gros. De regula, pacientii cu acromegalie sunt tratati prin rezectie chirurgicala a tumorii hipofizare.
Recomandari
Recomandat in:
- diagnosticarea acromegaliei;
- diagnosticarea deficitului de hormon de crestere.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate).
Metoda
Se va folosi metoda imunoenzimatica.
Limite si interferente
Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sexul, istoricul familial, existenta altor boli colaterale, metoda utilizata pentru test.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter