Hematii in urina sau Eritrocite in urina, Hematurie
Descriere
Prezenta hematiilor in urina trebuie investigata. In multe cazuri hematuria poate fi inofensiva, insa prezenta acesteia poate indica o tulburare grava. Prezenta sangelui in urina observata de catre individ se numeste hematurie macroscopica.
Sangele urinar care este vizibil numai la examinarea microscopica (hematurie microscopica). In mod normal, urina este limpede si prezinta o nuanta galbena, care variaza in colorit in functie de concentratia acesteia. Culoarea urinei este diferita atunci cand sunt prezente hematiile, dar nu este rosu intens.
Hematuria se caracterizeaza prin prezenta sangelui in urina. Hematuria poate indica o sangerare a tractului genito-urinar: rinichilor, cailor urinare, prostatei si uretrei. Hematuria poate indica prezenta unor afectiuni foarte grave atat la femei, cat si la barbati.
In hematurie, rinichii sau alte parti ale tractului urinar permit hematiilor sa ajunga in urina. Diferite afectiuni pot provoca hematurie, inclusiv:
- infectii ale tractului urinar - acestea apar atunci cand bacteriile patrund prin uretra si se inmultesc in vezica urinara. Simptomele pot include o senzatie imperioasa de urinare, durere si arsuri la urinare si urina cu un miros puternic, intepator.
- infectii renale (pielonefrita) - acestea pot aparea atunci cand bacteriile patrund in caile urinare. Semnele si simptomele sunt adesea similare cu cele ale infectiilor vezicii urinare.
- litiaza renala sau litiaza vezicii urinare - mineralele din urina concentrata determina formarea cristalelor la nivelul rinichilor sau vezicii urinare. De-a lungul timpului, cristalele pot deveni mici pietre dure.
- boala renala - hematuria microscopica poate indica prezenta glomerulonefritei, o inflamatie a sistemului de filtrare a rinichilor. Infectiile virale sau streptococice, afectiunile vaselor de sange (vasculita) si problemele imune, cum ar fi nefropatia pot declansa glomerulonefrita.
- cancer - sangerarea urinara vizibila poate fi simptomul cancerului rinial, vezicii urinare sau prostatei, in stadiu avansat.
- tulburari congenitale, precum sindromul Alport, care afecteaza membranele de filtrare din glomeruli ai rinichilor.
- leziuni ale rinichilor - o lovitura sau un traumatism in zona rinichilor poate determina hematurie macroscopica.
- medicamente - medicatia antineoplazica, ciclofosfamida si penicilina poate provoca sangerari urinare. Sindromul urinar vizibil apare uneori la administrarea anticoagulantelor, cum sunt aspirina si heparina, sau in cazul unei afectiuni care cauzeaza sangerarea vezicii.
- exercitiile fizice intense - este rar intalnita aceasta situatie, dar exercitiile intense pot determina hematurie macroscopica, cauza fiind necunoscuta.
Multe persoane cu hematurie pot fi asimptomatice. In alte cazuri, semnele si simptomele hematoriei sunt: urinare dureroasa, frecventa, dureri abdominale si de spate, ezitarea urinara (intreruperea fluxului, dificultate la urinare), febra asociata cu prezenta infectiilor, edeme ale extremitatilor - glezne, durere severa (asociata cu prezenta calculilor renali).
Recomandari
Recomandat in diagnosticarea:
- nefritei acute interstitiale;
- pielonefritei;
- glumerulonefritei.
Pregatire pacient
Se va colecta prima urina de dimineata, din jetul mijlociu.
Se recomanda incetarea efectuarii exercitiilor fizice intense si intreruperea tratamentului cu anticoagulante, penicilina, ciclofosfamida.
Metoda
Se va analiza microscopic.
Limite si interferente
Anumite alimente, inclusiv sfecla si fructele de padure, pot determina prezenta urinei de culoare rosie.
Totodata, medicamente cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), aspirina sau anticoagulantele pot determina prezenta eritrocitelor in sange.
Interventiile chirurgicale, biopsiile renale sau introducerea unui cateter urinar pot provoca hematurie temporara.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter