Haptoglobina (sange)
Descriere
Haptoglobina este o proteina produsa de ficat. Se leaga de hemoglobina, o proteina specifica hematiilor (eritrocitelor). Hematiile (celulele rosii) au rolul de a transporta oxigenul din plamani in inima si in restul corpului.
Acestea sunt produse de catre maduva osoasa si sunt in cele din urma distruse in ficat si splina. Cand celulele rosii sunt distruse, acestea elibereaza hemoglobina.
Hemoglobina eliberata se numeste "hemoglobina libera". Haptoglobina se leaga de hemoglobina libera pentru a crea un complex haptoglobin-hemoglobina.
Acest complex se deplaseaza in ficat, unde este indepartat din corp. In mod normal, organismul mentine echilibrul intre distrugerea celulelor rosii si productia lor.
Atunci cand acest proces este tulburat, celulele rosii din sange pot fi eliminate intr-un ritm mai rapid. Astfel, se va reduce nivelul de haptoglobina, deoarece proteina este eliminata din organism mai rapid decat ficatul poate face acest lucru.
Niveluri scazute de hepatoglobina:
Un nivel scazut poate indica prezenta unei anemii hemolitice, caracterizate prin distrugerea prematura a eritrocitelor, prezenta unei reactii transfuzionale, a unei bole hepatice sau a mononucleozei infectioase. Concentratiile scazute ale haptoglobinei serice pot fi cauzate, de asemenea, de prezenta unor boli hepatice severe. Nivelurile scazute ale haptoglobinei plasmatice pot indica hemoliza intravasculara, talasemie sau hemoragie tisulara.
Niveluri ridicate de haptoglobina:
Cresterea concentratiilor plasmatice ale haptoglobinei apar ca o reactie in faza acuta. Nivelurile pot fi crescure in afectiuni precum: anemie aplastica, sindrom nefrotic, infectii, traumatisme, inflamatii, limfom, leucemie, boli de colagen, boli hepato-biliare obstructive etc.
Recomandari
Recomandat in diagnosticarea si evaluarea anemiei hemolitice.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se foloseste metoda nefelometrica.
Limite si interferente
Concentratiile haptoglobinei pot fi crescute in cazul colitei ulcerative, artritei reumatoide acute sau a unor infectii severe. De asemenea, hemoragiile, insuficienra renala si bolile hepatice pot interfera cu rezultatul testului.
Medicamente precum: corticosteroizii, anticonceptionalele, izoniazida, chinidina si streptomicina pot interfera cu rezultatul testului.
Nou-nascutii si sugarii sub 6 luni prezinta niveluri scazute ale haptoglobinei.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter