Glucoza urinara sau Glicozurie
Descriere
Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos.
Este necesara o cantitate constanta de glucoza in sange. Atunci cand glucoza este in exces, aceasta ajunge in urina, determinand glicozuria.
In timpul digestiei, fructele, legumele, painea si alte surse de carbohidrati sunt transformate in glucoza si alti nutrienti.
Acestia sunt absorbiti de intestinul subtire si distribuiti in organism. Utilizarea glucozei pentru producerea de energie depinde de insulina, un hormon produs de pancreas.
Insulina faciliteaza transportul glucozei in celulele corpului si o directioneaza catre ficat, pentru a stoca in celulele adipoase excesul de energie ca glicogen si/sau trigliceride.
In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, iar ca raspuns pancreasul elibereaza insulina. Cantitatea de insulina variaza in functie de volumul de alimente consumate, dar si de tipul acestora.
Pe masura ce glucoza este metabolizata, nivelul acesteia din sange scade, iar pancreasul raspunde prin incetinirea, apoi prin oprirea eliberarii de insulina.
In cazul in care nivelul glucozei din sange scade prea putin, cum ar fi intre mese sau dupa un antrenament intens, este secretat glucagonul (alt hormon pancreatic), care ii transmite ficatului sa transforme glicogenul in glucoza, crescand nivelul glucozei din sange.
Daca mecanismul de feedback la glucoza/insulina functioneaza corect, cantitatea de glucoza din sange ramane constanta. Daca balanta este intrerupta si creste nivelul de glucoza din sange, corpul incearca sa restabileasca echilibrul, atat prin cresterea productiei de insulina, cat si prin eliminarea excesului de glucoza in urina.
Astfel, glucoza care nu este necesara organismului este excretata prin urina. Urina este in general galbena si relativ clara, dar de fiecare data cand o persoana urineaza, culoarea, cantitatea, concentratia si continutul urinei vor fi usor diferite ca urmare a componentelor diferite.
Exista cateva afectiuni care pot intrerupe echilibrul dintre glucoza si hormonii pancreatici, ducand la crestrea glicemiei. Cea mai comuna cauza este diabetul.
Diabetul reprezinta un grup de tulburari asociate cu insuficienta productiei de insulina si/sau o rezistenta la efectele insulinei.
Persoanele cu diabet zaharat netratat nu sunt capabile sa proceseze si sa utilizeze glucoza in mod normal.
Cei care nu sunt capabili sa produca insulina suficienta sunt diagnosticati ca avand diabet de tip 1. Cei care sunt rezistenti la insulina si pot sau nu pot sa produca suficiente cantitati de insulina pot avea prediabet sau diabet de tip 2.
Modificarile acute ale glicemiei - marita (hiperglicemie) sau scazuta (hipoglicemie) - pot pune viata in pericol, provocand insuficienta organica, leziuni ale creierului, coma si, in cazuri extreme, deces.
Nivelurile ridicate de glucoza din sange pot determina leziuni progresive ale unor organe precum rinichii, ochii, inima si vasele de sange. Hipoglicemia cronica poate determina afectarea creierului si a nervilor.
Unele femei pot dezvolta diabet gestational, reprezentat de hiperglicemie in timpul sarcinii. Femeile care au suferit diabet gestational pot sau nu pot dezvolta diabet.
Determinarea glucozei din urina trebuie efectuata atunci cand pacientul manifesta simptome precum dureri abdominale, dureri de spate, urinare frecventa sau dureroasa. Testul mai poate fi solicitat si ca parte a unei examinari de rutina.
O serie de afectiuni pot fi detectate in stadiile incipiente prin identificarea substantelor care nu sunt prezente in mod obisnuit in urina si/sau prin masurarea nivelurilor anormale ale acestora. Printre exemple se numara glucoza.
Cauzele care duc la cresterea nivelului de glucoza in urina:
- nivelul glucozei in sange este crescut, iar organismul raspunde incercand sa elimine excesul in urina;
- afectiune renala;
- infectie la nivelul tractului urinar;
O analiza completa a urinei consta din trei faze distincte de testare:
- examinare vizuala, care evalueaza culoarea si claritatea urinei;
- examen chimic;
- examinare microscopica.
Recomandari
Se recomanda un test de urina atunci cand exista suspiciunea unor afectiuni, in vederea diagnosticarii acestora: infectii ale tractului urinar, afectiuni ale rinichilor, probleme hepatice, diabet sau alte afectiuni metabolice.
Simptomele pot include:
- durere abdominala;
- dureri de spate;
- urinare dureroasa sau frecventa;
- hematurie.
De asemenea, testarea poate fi recomandata la intervale regulate, atunci cand se monitorizeaza anumite afectiuni.
Pregatire pacient
Nu necesita pregatire speciala. In unele situatii s-ar putea solicita o proba de urina "curata". In acest caz, este necesara o igienizare temeinica a zonei intime.
In cazul femeilor, sangele menstrual si secretiile vaginale pot fi o sursa de contaminare.
Metoda
Se va folosi metoda hexokinazei.
Limite si interferente
O serie de factori pot sa influenteze testarea: aportul de lichide, concentratia urinara, administrarea de salicilati sau acid ascorbic, infectiile de tract urinar.
De asemenea, igiena deficitara a zonei intime poate avea ca rezultat contaminarea probei de urina.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter