Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Gastrina


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Gastrina este un hormon secretat de celulele G, localizate in portiunea distala a stomacului - antrum, care stimuleaza secretia acidului gastric.

Sindromul Zollinger-Ellison (ZE) reprezinta o tumora pancreatica secretoare de gastrina. Hiperplazia de celule G antrale sunt adesea asociate cu niveluri serice crescute de gastrina.

Concentratia gastrinei este controlata prin feedback: scaderea accentuata a aciditatii gastrice va determina inhibarea secretiei gastrinei, iar secretia in exces a gastrinei va determina aparitia sindromului Zollinger-Ellison.

Testul pentru stabilirea nivelului de gastrina masoara nivelul gastrinei hormonale din sange. Gastrina este produsa de celulele G aflate in mucoasa stomacului.

Mai exact, atunci cand alimentele intra in stomac, celulele G declanseaza eliberarea de gastrina in sange. Pe masura ce nivelurile gastrinei cresc, stomacul elibereaza acid gastric, care ajuta la digerarea alimentelor. Atunci se produce suficient acid gastric de catre stomac, nivelurile gastrinei scad.

De asemenea, actioneaza ca un dezinfectant, eliminand majoritatea bacteriilor ce intra in stomac alaturi de hrana, reducand riscul de infectare in intestin.

Gastrina stimuleaza cresterea mucoasei stomacale si intensificarea contractiilor musculare ale intestinului, pentru favorizarea digestiei. Totodata, gastrina actioneaza si asupra pancreasului, ficatului si intestinului.

Astfel, gastrina ajuta pancreasul sa produca enzime pentru digestie si ajuta ficatul sa produca bila. De asemenea, stimuleaza motilitatea intestinala necesara transportarii hranei catre tractul digestiv.

Nivelurile ridicate de gastrina:

Nivelurile ridicate de gastrina se intalnesc de obicei in carcinom gastric, ulcere gastrice si duodenale, sindromul Zollinger-Ellison, anemie pernicioasa, boala renala cronica in stadiul terminal, hiperplazia celulelor G antrale, hiperparatiroidism sau in cazuri de obstructii pilorice.

De cele mai multe ori, nivelurile crescute de gastrina se intalnesc la pacientii cu gastrinom, un tip de tumora neuroendocrina, care poate aparea in pancreas (20%-40%) sau in duoden (50%-70%). Peste 50% din gastrinoame sunt maligne si pot fi metastazate in ganglionii limfatici regionali si la nivel hepatic.

Aproximativ 25% din gastrinoame apar ca parte a sindromului multiplu de neoplazie endocrina tip 1 (MEN 1) si sunt asociate cu hiperparatiroidismul si adenoamele hipofizare. Aceste tumori asociate cu MEN 1 au fost observate la o varsta mai mica decat tumorile sporadice si, adeseori, sunt benigne.

Gastrinomul este tumora producatoare de gastrina. Sindromul ZE este o afectiune cauzata de prezenta unuia sau mai multor gastrinoame si se caracterizeaza prin niveluri ridicate de gastrina, o productie crescuta de acid gastric si prin prezenta ulcerului peptic.

Gastrinoamele se formeaza de obicei in pancreas, chiar daca celulele endocrine ale pancreasului nu fac, in mod normal, gastrina.

Mai mult de jumatate din ele sunt maligne, provocand cancer care se poate raspandi in alte parti ale corpului, cum ar fi ficatul. Inclusiv tumorile mici pot produce valori crescute de gastrina.

Nivelurile de gastrina care au fost initial scazute dupa indepartarea chirurgicala a unui gastrinom si ulterior cresc in dimeniuni pot arata o recurenta a tumorii. Concentratiile de gastrina care nu scad in ciuda tratamentului efectuat arata ineficienta acestuia.

Nivelurile scazute de gastrina:

Nivelurile scazute ale gastrinei din sange nu sunt de obicei ingrijoratoare. De regula, scaderea nivelului de gastrina se intalneste in antrectomie cu vagotomie si in cazuri de hipotiroidism.

Recomandari

Recomandat in:

- evaluarea pacientilor cu aclorhidrie sau anemie pernicioasa;
- investigarea pacientilor cu sindrom Zollinger-Ellison;
- diagnosticarea gastrinomului.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate). Este recomandat sa se intrerupa consumul de alcool cu cel putin 24 de ore si fumatul cu 4 ore inaintea efectuarii testului.

La copii, testul se va efectua la 3-8 ore de la ultima masa.

Cu 12 ore inainte de efectuarea testului este contraindicata administrarea de multivitamine sau suplimente alimentare care contin biotina (vitamina B7).

De asemenea, este indicat ca pacientii care urmeaza un tratament cu antiacide, opioide, agenti de blocare a H2 si inhibitori ai pompei de protoni sa intrerupa administrarea acestora cu cel putin doua saptamani inaintea efectuarii testului.

Metoda

Se va folosi testul imunologic pe baza de chemiluminiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

Nivelurile de gastrina cresc frecvent odata cu varsta si cu utilizarea prelungita a medicamentelor, cum ar fi antiacidele si inhibitorii pompei de protoni, care neutralizeaza sau inhiba producerea acidului gastric.

Concentratiile serice ale gastrinei urmeaza un ritm circadian. Aceasta inseamna ca se va inregistra cel mai scazut nivel dimineata (orele 3:00-7:00) Concentratiile vor fi mai mari pe parcursul zilei si vor fluctua ca raspuns la mese.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter