Fosfataza alcalina
Descriere
Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima care se afla in sange si care ajuta la descompunerea proteinelor din organism.
Aceasta exista in diferite forme, in functie de locul din care provine, ficatul fiind una dintre principalele surse de ALP, dar alte surse sunt si oasele, intestinele, pancreasul si rinichii. La femeile gravide, ALP se produce in placenta.
Un test ALP poate fi efectuat pentru a determina cat de bine functioneaza ficatul si vezica biliara sau pentru a identifica afectiunile osoase.
Nivelurile serice modificate ale fosfatazei alcaline indica cel mai adesea o afectiune hepatica, sau afectarea vezicii biliare sau afectiuni osoase.
Cu toate acestea, ele pot indica, de asemenea, malnutritie, tumori maligne renale, afectiuni intestinale, pancreatice sau o infectie grava.
Verificarea nivelurilor de ALP din sange reprezinta o parte de rutina a testelor functiei hepatice si a vezicii biliare.
Medicul recomanda acest test daca pacientul prezinta simptome de afectare a ficatului sau exista suspiciuni pentru o afectiune osoasa.
Simptomele afectiunilor hepatice includ: greata si varsaturi, pierdere in greutate, oboseala, slabiciune, icter, umflarea si/sau durere resimtita in abdomen, urina de culoare inchisa si/sau scaunul de culoare deschisa, prurit.
Simptomele afectiunilor osoase includ: durerea in oase si/sau articulatii, oase prea mici sau anormal dezvoltate, frecventa crescuta a fracturilor osoase.
Niveluri inalte ale ALP:
Valorile mari ale ALP din sange pot indica probleme ale vezicii biliare sau ale ficatului precum: hepatita, ciroza, cancer hepatic, hepatita, mononucleoza, calculi biliari sau blocaj al conductelor biliare.
Nivelurile ridicate pot indica si afectiuni osoase precum: rahitismul, boala Paget, cancerul osos sau o glanda paratiroida hiperactiva. Rar, nivelurile ridicate de ALP pot indica insuficienta cardiaca, cancer renal sau o infectie bacteriana.
Nivelurile moderate de fosfataza alcalina pot indica afectiuni precum limfomul Hodgkin, insuficienta cardiaca sau o infectie bacteriana, colita ulcerativa sau anumite infectii bacteriene.
Niveluri scazute ale ALP:
Nivelul scazut al ALP din sange este mai rar, dar poate indica malnutritia, care ar putea fi cauzata de boala celiaca sau de o deficienta a anumitor vitamine si minerale.
Mai pot indica hipofosfatazia, o boala genetica rara, care afecteaza oasele si dintii. Nivelurile scazute se pot datora, de asemenea, deficitului de zinc sau malnutritiei.
Totodata, nivelurile scazute de ALP pot fi observate temporar dupa transfuzii de sange sau interventii chirurgicale de by-pass. Deficitul de proteine, precum si boala Wilson ar putea fi, de asemenea, posibile cauze pentru scaderea ALP.
Recomandari
Testul ALP masoara cantitatea de enzima fosfataza alcalina din sange. Testul este efectuat pentru a determina cat de bine functioneaza ficatul si vezica biliara sau pentru a identifica anumite afectiuni osoase.
Verificarea nivelurilor de ALP din sange reprezinta o parte de rutina a testelor functiei hepatice si a vezicii biliare.
Daca pacientul are simptome precum: icter, durere abdominala, greata si varsaturi medicul va recomanda efectuarea testului ALP deoarece sunt posibile probleme ale ficatului sau ale vezicii biliare.
Astfel, testarea poate sa fie utila in identificarea afectiunilor precum: hepatita, ciroza, colecistita (inflamatia vezicii biliare) sau blocarea canalelor biliare.
Testul ALP poate fi util in diagnosticarea afectiunilor osoase cum ar fi: rahitismul: slabirea sau inmuierea oaselor la copii, care se datoreaza cel mai frecvent unei deficiente semnificative a vitaminei D sau calciului.
Pentru diagnosticarea osteomalaciei: o inmuiere a oaselor la adulti, de obicei cauzata de deficienta semnificativa a vitaminei D, dar, de asemenea, posibil determinata de incapacitatea organismului de a procesa si de a folosi in mod corespunzator vitamina D. Totodata, testul poate diagnostica boala Paget a oaselor si este util in investigarea prezentei tumorilor maligne.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate). Pacientul trebuie sa-i comunice medicului ce medicamente ia, fiindca unele pot schimba nivelul ALP din sange.
Metoda
Se va folosi metoda fotometrica.
Limite si interferente
Intervalul normal este mai mare la copii si scade odata cu varsta. Sarcina duce la cresterea nivelului de ALP din sange, mai exact in trimestrul III de sarcina se poate observa o crestere de 2 pana la 3 ori fata de valoarea normala.
Copiii si adolescentii au in mod normal niveluri mai ridicate de ALP decat adultii, deoarece oasele lor sunt in crestere, iar ALP este adesea foarte mare in timpul unei cresteri bruste, care are loc la varste diferite la baieti si fete.
Unele medicamente pot afecta nivelul ALP. De exemplu, contraceptivele orale pot scadea nivelurile, in timp ce antiepilepticele pot creste nivelurile de ALP.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter