Concentrat leucocitar
Descriere
Celulele albe, denumite si leucocite, sunt celule care exista in sange, in sistemul limfatic si in tesuturi si reprezinta o parte importanta a sistemului de aparare al organismului.
Acestea ajuta la protejarea impotriva infectiilor si, de asemenea, au un rol in raspunsuri alergice si protectia impotriva cancerului.
Sangele este alcatuit din cateva tipuri diferite de celule suspendate in plasma numita fluid. In plus, fata de celulele albe, exista celule rosii (hematii) si trombocite. Toate aceste celule sunt produse in maduva osoasa si ulterior sunt eliberate in sange pentru a circula.
Unele boli declanseaza un raspuns din partea sistemului imunitar si determina o crestere a numarului de celule albe, in timp ce altele afecteaza producerea de celule albe de catre maduva osoasa, rezultand o scadere a numarului de celule albe circulante.
Celulele albe din sange provin din maduva osoasa, dar circula in fluxul sanguin. Exista cinci tipuri majore de celule albe din sange: neutrofilelor, limfocite, eozinofile, monocite, bazofile.
Simptomele unui numar redus de leucocite includ: febra, frisoane, dureri de cap.
Numarul mare de celule albe nu provoaca simptome, desi conditiile medicale care cauzeaza numarul mare pot provoca propriile simptome.
Atunci cand exista o infectie sau un proces inflamator in organism, maduva osoasa produce mai multe celule albe, pe care le elibereaza in sange si printr-un proces complex, se deplaseaza la locul infectarii sau inflamatiei.
Pe masura ce aceasta afectiune se rezolva, productia de celule albe de catre maduva osoasa se diminueaza, iar numarul de celule albe scade din nou la niveluri normale.
Exista o serie de afectiuni care pot afecta producerea acestor celule de catre maduva osoasa, precum cancerul sau o tulburare imuna, avand ca rezultat fie cresterea sau scaderea numarului de celule albe din sange.
Leucopenia este termenul medical folosit pentru a descrie un numar redus de leucocite. Un numar scazut poate fi declansat de:
- HIV/SIDA;
- tulburari autoimune;
- tulburari/deteriorari ale maduvei osoase;
- limfom, sau alte tipuri de cancer;
- infectii severe;
- boli hepatice;
- lupus eritematos sistemic;
- malnutritie;
- radioterapie;
- unele medicamente, cum ar fi antibioticele, care distrug globulele albe,
- sarcoidoza.
Leucocitoza este termenul medical folosit pentru a descrie un numar mare de celule albe, lucru care poate sa fie determinat de:
- fumat;
- infectii cum ar fi tuberculoza;
- tumorile din maduva osoasa;
- leucemie;
- conditii inflamatorii, de exemplu: artrita si boala intestinului;
- stres
- exercitiile fizice intense;
- leziuni tisulare;
- sarcina;
- alergii;
- astm;
- unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii.
Totodata, anumite boli respiratorii precum tusea suieratoare (wheezing) sau tuberculoza pot cauza cresterea valorilor leucocitelor in sange.
In unele cazuri, toate leucocitele sunt afectate, insa unii oameni au o boala specifica, in care numai un anumit tip de leucocite sunt afectate.
Recomandari
Recomandat in diagnosticarea si determinarea afectiunilor ce pot cauza o crestere sau scadere a numarului de leucocite.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va examina microscopic.
Limite si interferente
Persoanele care traiesc la altitudini mari s au femeile aflate in perioada post-partum pot prezenta niveluri crescute ale leucocitelor.
De asemenea, unele medicamente pot determina cresterea concentratiei leucocitelor precum anticonceptionalele sau estrogenul.
Femeile insarcinate si cele aflate inaintea menstruatiei pot prezenta niveluri usor scazute ale leucocitelor
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter