Clor seric
Descriere
Clorul este anionul major al lichidului extracelular, importanta sa fiziologica fiind aceea de a mentine echilibrul acido-bazic, in aciditatea gastrica in echilibrul hidro-elecrolitic, contribuind impreuna cu sodiul la mentinerea presiunii osmotice din spatiul extracelular.
Nivelul de clor este crescut in acidoza renala tubulara, insuficienta renala acuta, acidoza metabolica asociata cu diaree si cu pierderea bicarbonatului de sodiu, diabet insipid, hiperfunctia glandei suprarenale, intoxicatia cu aspirina, administrarea excesiva a solutiilor saline izotonice sau cu o dieta bogata in sare. Acidoza hipercloremica poate fi un semn al afectarii severe a tubilor renali.
Nivelul de clor este scazut in hiperhidratare, acidoza cronica respiratorie, alcaloza metabolica, insuficienta renala congestiva, unele tipuri de acidoza metabolica, varsaturi in exces, hiperaldosteronism, intoxicatie cu brom, sindromul de secretie inadecvata de ADH (hormon antidiuretic), tulburari asociate cu expansiunea volumului de fluid extracelular.
Recomandari
Recomandat in evaluarea nivelului acido-bazic, a apei si electrolitilor.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate).
Metoda
Se vor folosi masurari directe prin intermediul electrozilor selectivi de ioni (ISE).
Limite si interferente
In situatii normale, nivelurile clorului seric oscileaza foarte putin in cursul unei zile. Cu toate acestea, se observa o usoara scadere a nivelului de clor dupa mese, datorita participarii clorului la formarea sucului gastric.
Unele medicamente pot interfera cu nivelul clorului seric, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, hormonii si diureticele. Este recomandat sa ii comunicati medicului toate medicamentele pe care le luati, inclusiv cele fara prescriptie medicala.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter