Catecolamine urinare (metanefrine urinare)
Descriere
Catecolaminele, sau hormonii de stres, sunt proteine hidrosolubile, reprezentate de dopanima, norepinefrina (noradrenalina) si epinefrina.
Acestea sunt neurotransmitatori ai SNC, responsabili de reglarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a metabolismului glucozei si lipidelor.
Catecolaminele sunt produse in medulara glandelor suprarenale, fiind apoi eliberate in sange. De asemenea, catecolaminele sunt produse de celulele sistemului nervos simpatic. Catecolaminele sunt eliberate in situatii de stres, periculoase.
Acestea determina eliberarea unui nivel mai crescut de glucoza si lipide (responsabile de eliberarea unei cantitati mari de energie), dilatarea bronhiilor, a pupilelor, de piloerectie.
Noradrenalina determina constrictia vaselor sanguine, cauzand cresterea tensiunii arteriale, iar adrenalina determina cresterea ritmului cardiac.
Ulterior, catecolaminele sunt metabolizate, dopamina transformandu-se in acid homovalinic (HVA), noradrenalina in normetanefrina si acid vanilmandelic (VMA), iar adrenalina in metanefrina si VMA. Atat hormonii, cat si metabolitii acestora sunt eliminati cu ajutorul urinei.
In mod normal, catecolaminele sunt prezente in organismul uman in mici cantitati, fiind crescute doar in timpul situatiilor stresante si pentru scurta vreme.
Unele tumori, precum feocromocitomul si paragangliomul pot determina niveluri de catecolamine serice si urinare crescute.
Recomandari
Recomandat ca:
- test auxiliar pentru masurarea metanefrinelor urinare fractionate in stabilirea diagnosticului de feocromocitom sau paraganglion;
- test auxiliar pentru masurarea nivelului de acid homovalinic si acid vanilmandelic in stabilirea diagnosticului de neuroblastom sau a altor tumori.
Pregatire pacient
Pentru acest test este necesara urina colectata vreme de 24 ore. Pentru urmatoarele 24 ore se colecteaza intreaga cantitate de urina (fara a retine prima urina de dimineata) intr-un recipient special, pastrat la frigider.
Dupa cele 24 ore se omogenizeaza urina, retinandu-se 100 ml in recipientul de plastic.
Metoda
Se va folosi metoda cromatografie lichida de inalta performanta (HPLC).
Limite si interferente
Unele modificari pot afecta concentratiile de catecolamine. Este recomandata evitarea factorilor de mediu ce pot creste nivelul catecolaminelor, precum zgomotul, stresul, pozitie inconfortabila a corpului, consumul alimentelor si a bauturilor ce contin cofeina, fumatul.
Medicamente ce pot afecta concetratiile de catecolamine includ:
- inhibitori de monoaminoxidaza;
- anestezice locale, medicamente antiartitmice;
- anestezice de inhalare, in mod particular halotanul;
- alcool, benzodiazepine, opioide, antihipertensive cu actiune centrala;
- medicamente vasodilatatoare (antagonisti de calciu, alfa-blocante);
- antidepresive triciclice.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter