Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Calcitonina


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Calcitonina este un hormon polipeptidic, secretat de catre celulele parafoliculare C din glanda tiroida, cu rol in metabolismul fosfo-calcic.

Calcitonina reduce concentratia plasmatica de Ca+, stimuleaza osteogeneza si reduce osteoliza. Aceasta actioneaza direct asupra osteoclastelor si poate preveni oscilatiile nivelului de calciu seric si pierderii calciului. Cu toate acestea, in comparatie cu hormonul paratiroidian si 1,25-dihidroxivitamina D3 (calcitriol), rolul calcitoninei in reglarea calciului seric este unul minor.

Cancerul medular tiroidian este o afectiune maligna a celulelor parafoliculare C, concentratiile plasmatice de calcitonina fiind crescute la acesti pacienti.

Aproximativ 20% dintre cazurile de cancer medular tiroidian sunt rezultatul unei forme erediare ale bolii (MEN-IIA, MEN-IIB si FMTC). MEN-IIA este cea mai frecventa si reprezinta aproximativ 75% dintre formele ereditare ale cancerului medular tiroidian.

Nivelurile carcitoninei serice sunt crescute la nou-nascuti, insa acestea descresc repede, fiind relativ stabile in timpul copilariei si al vietii adulte. In general, nivelul calcitoninei este mai crescut la barbati decat la femei, din cauza masei mai mare de celule C.

Nivelurile serice de calcitonina pot fi crescute la pacientii cu insuficienta renala cronica, precum si cu hiperparatiroidism, leucemii si alte boli mieloproliferative, sindromul Zollinger-Ellison, tiroidita autoimuna, carcinomul microcelular, carcinom pulmonar non-microcelular, cancer de san, cancer de prostata, mastocitoza si alte tumori neuroendocrine, in special tumorile de insule pancreatice.

Recomandari

Recomandat in:

- monitorizarea pacientilor cu carcinom medular tiroidian;
- evaluarea neoplaziei endocrine multiple tip II si a carcinomului medular tiroidian in forma familiala.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

Cu 12 ore inainte de efectuarea testului este contraindicata administrarea de multivitamine sau suplimente alimentare care contin biotina (vitamina B7).

Rezultate fals pozitive/fals negative pot aparea la pacientii care primesc anticorpi monoclonali proveniti de la soarece, cu scop diagnostic sau terapeutic.
In cazuri rare pot exista interferente datorate titrurilor extrem de mari de anti-streptavidina si anti-ruteniu.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter