Cadmiu in sange si urina
Descriere
Intoxicatia cu cadmiu este asemanatoare cu intoxicatia metalelor grele (arsenic, mercur si plumb),afectand rinichii si determinand disfunctie renala cu proteinurie cu debut lent (pe parcursul catorva ani).
Respirarea vaporilor cadmiului poate determina deteriorarea epiteliului nazal si a congestiei pulmonare, asemanatoare emfizemului cronic.
Expunerea la cadmiu de obicei provine din vopsirea prin pulverizare cu vopselele organice. O alta sursa este expunerea la fumul de tigara. Intoxicatia cu cadmiu prezinta o paleta larga de simptome, afectand diferite sisteme ale organismului: cardiovascular, digestiv, endocrin, respirator, excretor, reproducator.
Recomandari
Se recomanda in detectarea intoxicatiei cu cadmiu.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda ICP-MS (plasma cuplata inductiv-spectrometrie de masa).
Limite si interferente
Concentratiile ridicate de gadoliniu si iod pot interfera cu rezultatul testului. Daca au fost administrate unele substante de contrast ce contin gadoliniu si iod, este recomandat ca specimenul sa fie colectat dupa 96 ore de la expunere.
Colectarea specimenelor de urina prin cateter de obicei determina valori crescute, intrucat cauciucul contine urme de cadmiu.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter