Brucella - serologie
Descriere
Bruceloza este o zoonoza, determinata de bacteriile din genul Brucella, gram negativi, intracelular facultativ, avand capacitatea de a supravietui in interiorul celulelor fagocitare, foarte rezistente in mediul extern la temperatura obisnuita. S-au identificat 8 specii, insa doar 4 dintre acestea sunt patogene pentru om:
- Brucella melitensis (oi);
- Brucella suis (porci);
- Brucella abortus (capre);
- Brucella canis (caini).
Bacteria se transmite de la animale la om prin ingestia alimentelor infestate (carne, lapte), prin contactul direct cu animalul infectat sau prin inhalarea aerosolilor. Oamenii sunt gazde accidentale, cu toate ca bruceloza continua sa fie o problema majora de sanatate publica si una dintre cele mai comune zoonoze.
Simptomele brucelozei includ: febra, transpiratii nocturne, stare de rau, cefalee, dureri articulare, dureri musculare, frisoane, anorexie. Examenul fizic poate indica o limfadenopatie si hepatosplenomegalie.
Bruceloza este o boala cu evolutie acuta, subacuta sau cronica cu multiple recidive si complicatii (pulmonare, cardiace, neurologice).
Incubatia este in medie de 10-14 zile. In peste 90% dintre contaminari, mai ales cu B. abortus, infectia ramane asimptomatica.
In faza cronica, bruceloza se manifesta prin: astenie fizica, intelectuala, sexuala, depresie marcata, transpiratii nocturne, focare supurative osoase, osteoarticulare, viscerale.
Durata bolii poate fi scurta in formele acute (3-4 saptamani); in cele subacute dureaza 4-12 luni, iar in cele cronice pana la 25 ani.
Recomandari
Recomandat in diagnosticarea brucelozei.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi aglutinarea.
Limite si interferente
In formele acute ale bolii, titrurile serice sunt pozitive in proportie de 70%-90%, insa procentul este mult mai scazut in cele cronice.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter