Bicarbonat (sange) sau rezerva alcalina
Descriere
pH-ul reprezinta gradul de aciditate sau de alcalinitate al unei solutii. pH-ul acid este cel situat intre valorile 0-7, iar pH bazic intre 7-14, pH-ul 7 corespunzand neutralitatii.
pH-ul sanguin variaza intre 7,37 – 7,45, limitele acestuia fiind mentinute prin interventia unor sisteme tampon. Sistemele tampon au rolul de a neutraliza o incarcatura acida sau bazica excesiva, limitand astfel variatiile prea mari ale pH-ului.
Principalul sistem tampon care participa la reglarea pH-ului este reprezentat de cuplul acid carbonic/ion bicarbonat. Acesta apartine unui sistem deschis in legatura cu plamanul care elimina CO2 si cu rinichiul care regenereaza si absoarbe HCO3-.
Acidul carbonic (H2CO3) este considerat factorul respirator al sistemului tampon, concentratia sa plasmatica fiind determinata de presiunea partiala a CO2 in sangele arterial) – PaCO2). Valoarea presiunii partiale a dioxidului de carbon depinde de ventilatie.
Astfel, sistemul nervos central controleaza cantitatea de dioxid de carbon eliminat prin reglarea frecventei si amplitudinii respiratiilor. Cantitatea de bioxid de carbon expirat si pH-ul sangelui cresc daca respiratia devine mai ampla si mai rapida.
Bicarbonatul (HCO3-) este considerat factorul metabolic al sistemului tampon si este determinat de formarea si reabsorbtia renala de bicarbonat.
Dezechilibrele acido-bazice deviaza valoarea normala a raportului acid carbonic/bicarbonat.
In cazul dezechilibrelor metabolice este modificat bicarbonatul:
- in alcaloza metabolica: concentratia bicarbonatului creste, iar pH-ul creste. Apare in caz de: varsaturi prelungite, hiperaldosteronism.
- in acidoza metabolica, concentratia bicarbonatului scade, iar pH-ul scade. Apare in caz de: diaree severa, insuficienta renala, tulburari metabolice, intoxicatii medicamentoase, hipoaldosteronism.
In cazul dezechilibrelor respiratorii este modificata presiunea partiala a CO2 in sangele arterial (PaCO2):
- in alcaloza respiratorie creste nivelul PaCO2, iar pH-ul sangvin creste. Apare in afectiunile insotite de hiperventilatie alveolara: anxietate, febra, efort fizic moderat, vasoconstrictie cerebrala.
- in acidoza respiratorie scade nivelul PaCO2, iar pH-ul scade. Apare in afectiunile insotite de hipoventilatie alveolara (boli respiratorii, depresia acuta a centrilor respiratori bulbari), in cazul in care plamanii nu elimina dioxidul de carbon, determinand hipertensiunea intracraniana.
Recomandari
Recomandat in diagnosticarea dezechilibrelor acido-bazice din organism.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate). Este recomandata intreruperea tratamentului cu medicamente antiacide sau corticosteroizi. Acestea pot creste concentratia bicarbonatului in sange.
Metoda
Se va folosi metoda enzimatica.
Limite si interferente
Medicamentele antiacide sau corticosteroizii pot creste concentratia bicarbonatului in sange.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter