Beta2 glicoproteina 1
Descriere
Beta2 glicoproteina 1 este o glicoproteina cu greutate moleculara de 50KDa, bogata in prolina si cisteina, continand 11 punti disulfidice.
Aceasta este constituita din unitati polipeptidice repetitive, de aproximativ 60 de aminoacizi fiecare. Al cincilea domeniu este esential pentru legarea de fosfolipidice anionice de la suprafata celulelor endoteliale.
Anticorpii beta-2 GP1 se intalnesc la pacientii cu sindromul antifosfolipidic (APS). APS se asociaza cu o varietate de simptome, precum: tromboza, complicatii ale sarcinii, afectiuni vasospastice de cauze necunoscute (livedo reticularis, pyoderma gangrenosum), trombocitopenie, anemie hemolitica, endocardita trombotica non-bacteriana.
Niveluri crescute ale anticorpilor beta-2 GP1 se intalnesc la pacientii cu afectiuni reumatice sistemice, in special lupus eritematos sistemic.
Acest test de obicei se efectueaza impreuna cu cel de depistare a anticorpilor anticardiolipinici si anticoagulantul lupic.
Recomandari
Recomandat in:
- episoade trombotice;
- tromboembolism venos;
- ca parte a unei evaluari a sindromului antifosfolipidic.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda ELISA.
Limite si interferente
Diagnosticul sindromului antifosfolipidic (APS) necesita indeplinirea a cel putin unui criteriu clinic si a unui criteriu de laborator.
Criteriile clinice includ prezenta trombozei vasculare (arteriale sau venoase, in orice organ sau tesut) si morbiditate neonatala (moarte fetala inexplicabila, nastere prematura, preeclampsie severa sau insuficienta placentara).
Alte manifestari clinice includ boala valvulara cardiaca, livedo reticularis, trombocitopenie, nefropatie si tulburari neurologice. Aceste manifestari clinice se asociaza adeseori cu APS, insa nu sunt incluse in criteriile de diagnostic.
Criteriile de laborator pentru stabilirea diagnosticului de APS sunt: prezenta anticoagulantului lupic, prezenta anticorpilor anticardiolipinici IgG si/sau IgM (> 40 GPL -G fosfolipide; > 40 MPL - M fosfolipide sau > a 99-a centila).
Toti anticorpii trebuie testati de cel putin 2 ori, la intervale de cel putin 12 saptamani.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter