Antigen HIV
Descriere
Virusul imunodeficientei umane (HIV) este cauza sindromului imunodeficientei umane dobandite (SIDA). Testele screening HIV detecteaza antigenul p24 si/sau anticorpii HIV produsi de sistemul imun ca raspuns al infectiei cu HIV.
Virusul HIV se transmite prin sange, sperma, secretii genitale, lichid cefalorahidian si lapte matern. Un risc de infectare cu HIV il reprezinta si transfuziile de sange, prin folosirea seringilor infectate de la persoanele cu HIV.
Din cauza faptului ca este vorba despre un retrovirs, virusul HIV nu poate fi indepartat, intrucat acesta isi integreaza ADN-ul in ADN-ul celulei-gazda. Virusul HIV nu poate fi eliminat sau indepartat decat prin distrugerea celulei-gazda.
In primele saptamani de infectie, cantitatea de virus (incarcatura virala) si nivelul antigenului p24 din sange pot fi destul de mari.
La aproximativ 2-8 saptamani de la expunere, sistemul imunitar produce anticorpi impotriva virusului, anticorpi ce pot fi detectati in sange. Odata ce nivelul anticorpilor HIV creste, nivelurile antigenului p24 si ai virusului scad.
Recomandari
Util in detectarea timpurie a infectiei cu HIV, in cazurile in care nivelurile anticorpilor nu pot fi inca detectati.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda ELISA.
Limite si interferente
Pot exista rezultate fals negative daca pacientul a fost infectat la mai putin de 6 saptamani de la efectuarea testului.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter