Anticorpi IgG: Echinococcus
Descriere
Echinococoza este o infectie cauzata de teniile ce apartin genului Echinococcus si reprezinta un termen general, ce intruneste mai multe afectiuni: echinococoza chistica, echinococoza alveolara si echinococoza polichistica.
Anticorpii anti-Echinococcus sunt produsi de catre organism, ca raspuns al infectarii cu Echinococcus.
Ciclul de dezvoltare al echinococului este mai complex decat al altor paraziti si implica schimbul a doua gazde: cea definitiva si cea intermediara. Omul este gazda accidentala.
Echinococoza poate fi asimptomatica timp de mai multi ani. Multe cazuri sunt descoperite intamplator.
La oameni, chisturile E.granulosus (chistul hidatic) de obicei se dezvolta la nivel pulmonar sau hepatic, infectia ramanand in stare latenta pentru mai multa vreme (15-20 ani), inainte ca acestea sa se extinda, manifestand simptome.
Simptomele inclus durere toracica, hemoptizie si tuse in echinococoza pulmonara si durere abdominala, colica biliara in echinococoza hepatica.
Infectiile cu E multilocularis (echinococoza alveolara) devin simptomatice mai devreme decat cele cu E granulosus, manifestandu-se ca o tumora palpabila in hipocondrul drept. Perforarea chisturilor poate cauza febra, urticarie, eritem sau soc anafilactic.
Diagnosticul infectiei echinococice se stabileste utilizand diverse metode clinice, instrumentare si imunologice.
Va fi efectuata procedura PAIR (Punctie ecoghidata; Aspiratie pe ac subrtire; Instilatie de substante antiparazitare, reaspiratie), desi aceasta prezinta unele riscuri specifice, cum sunt socul anafilactic sau alte reactii alergice cauzate de pierderile de lichid.
Recomandari
Testul este recomandat in diagnosticarea infectiei cu Echinococcus.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda ELISA.
Limite si interferente
In functie de localizarea chistului, exista posibilitatea ca unii pacienti sa nu dezvolte titruri de anticorpi ce pot fi detectati prin metode serologice, acest lucru determinand rezultate fals negative.
Chisturile hidatice pulmonare, cele de la nivelul sistemului nervos central, splina sau chisturile cu calcificari parietale sau cele cu perete complet si intens calcifiat sunt asociate cu o reactivitate serologica scazuta.
Rezultate fals pozitive pot aparea la pacientii cu infectii helmintice, incluzand specii din genul Taenia, din genul Schistosoma sau Strongyloides stercoralis.
Acest test nu este util in detectarea anticorpilor altor genuri de Echinococcus, incluzand E vogeli si E oligarthrus, ambele fiind cauze neobisnuite ale aparitiei chistului hidatic.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter