Anticorpi antivirus hepatitic C
Descriere
Hepatita C (HCV) este o boala infectioasa, caracterizata prin inflamatia ficatului.
Anticorpii antivirus hepatitic C detecteaza prezenta virusului hepatic in sange. Prezenta anticorpilor anti-HCV indica o infectie anterioara sau actuala.
Majoritatea pacientilor sunt asimptomatici, cu un debut insidos al bolii. Simptomele variaza de la anorexie, oboseala, febra, mialgie, durere de cap, stari de greata si pana la icter.
Mai mult de 50% dintre cei infectati vor dezvolta forma cronica. Dintre pacientii cronici, aproximativ jumatate vor dezvolta ciroza sau cancer hepatic.
Diagnosticul de hepatita acuta C este sugerat de prezenta anticorpilor anti-HCV si/sau anti HCV-ARN (prezenta in sange a ARN-ului viral).
In cele mai multe cazuri, diagnosticul se poate stabili doar cu ajutorul testarii anticorpilor antivirus hepatitic C, insa uneori este necesara repetarea testului dupa 4-6 saptamani sau testarea anti HCV-ARN.
Aproximativ 55%-85% dintre pacientii care au dezvoltat hepatita C acuta vor ramane infectati. Diagnosticul hepatitei C cronice se stabileste in general pe baza nivelurilor alaninaminotransferazei (ALT) crescute sau HCV-ARN in ser pentru 6 luni sau mai mult.
Acesti pacienti prezinta un risc crescut de a dezvolta ciroza si/sau carcinom hepatocelular; aceasta progresie putand fi accelerata la pacientii varstnici, la pacientii cu obezitate, cu HIV sau cei care abuzeaza de alcool.
Recomandari
Se recomanda in diagnosticarea hepatitei C.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda ELISA.
Limite si interferente
Anticorpii HCV de obicei nu sunt detectati decat dupa primele 2 luni de la infectare, acestia fiind prezenti in stadiile ulterioare ale bolii (dupa aproximativ 6 luni de la infectare)
Aproximativ 25% dintre cei cu HIV/SIDA sunt co-infectati cu hepatita C, aceasta avand un progres accelerat.
Anticorpii antivirus hepatitic C nu sunt detectati in primele 2 luni de la infectare.
Un rezultat pozitiv al testului nu diferentiaza o infectie anterioara de una actuala.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter