Anticorpi antireceptor de acetilcolina
Descriere
Anticorpii antireceptor de acetilcolina sunt prezenti la pacientii cu boli ale jonctiunii neuromusculare, precum miastenia gravis.
Miastenia gravis este clinic caracterizata de slabiciune musculara si fatigabilitate (miastenia gravis generalizata). Aceasta afectiune implica anumite grupe de muschi, inclusiv cele de la nivel ocular, ce poate avea ca rezultat diplopia (miastenia gravis oculara).
Anticorpii antireceptor de acetilcolina interactioneaza cu receptorii de acetilcolina de la nivelul membranei musculare postsinaptice, blocandu-i sau accelerandu-le degradarea.
Aceasta afectiune are o prevalenta de 5 la aproximativ 100.000 indivizi si poate aparea la orice varsta. La femei, afectiunea se instaleaza intre 20-40 ani, in timp ce la barbati aceasta se instaleaza de obicei mai tarziu.
Anticorpii antireceptor de acetilcolina se intalnesc in 70-90% dintre pacientii care sufera de miastenia gravis generalizata.
Sindromul miastenic Eaton-Lambert este puternic asociat, 13% dintre pacienti prezentand simptome clinice similare miasteniei gravis si cu un titru semnificativ de anticorpi antireceptor de acetilcolina.
Mai mult de 30% dintre pacienti cu miastenia gravis sunt seronegativi (anticorpii antireceptor de acetilcolina sunt absenti la acest grup de pacienti). Aproximativ 17.4% dintre pacientii seronegativi vor deveni seropozitivi la aproximativ un an de la diagnosticare.
Pacientii seronegativi prezinta anticorpi anti-MuSK, anticorpi anti receptor Ryanodin (anti-Ry) si anticorpi antifibra musculara striata.
Recomandari
Recomandat in:
- Suspiciune de miastenia gravis;
- La pacientii cu timom fara o evidenta clinica a miasteniei gravis si la pacientii cu boala grefa-contra-gazda;
- La distingerea bolii dobandite (90% pozitiv) de cea congenitala (negativ);
- La monitorizarea miasteniei gravis sau al raspunsului la imunoterapie ;
- O completare a testului anticorpilor a canale de calciu dependente de voltaj (tip PQ) pentru diagnosticarea sindromului miastenic Lambert-Eaton sau a cancerului pulmonar primar.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda imunologica pe baza de radioizotopi (RIA).
Limite si interferente
Anesteziile sau relaxantele musculare efectuate in urma cu 48 ore pot oferi rezultate fals pozitive.
Acest test nu ar trebui solicitat in cazul pacientilor tratati radioizotopi - atat in scop terapeutic, cat si pentru stabilirea unui diagnostic - deoarece pot interfera cu rezultatul obtinut.
Perioada de recoltare va depide de tipul izotopilor administrati, dar si de doza administrata. Specimenele vor fi examinate pentru radioactivitate inainte de analiza.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter