Anticorpi anti-tireoperoxidaza, Anticorpi antimicrozomali
Descriere
Peroxidaza tiroidiana este o enzima implicata in sintetizarea hormonilor tiroidieni, realizand oxidarea iodului si iodarea reziduurilor tirozil pe molecula de tiroglobulina pentru sinteza triiodotironinei (T3) si a tiroxinei (T4).
Afectiunile glandei tiroide sunt frecvent asociate cu mecanismul autoimun, prin producerea de anticorpi. Anticorpii anti-TPO sunt considerati a fi puternic implicati in disfunctiile tiroidei si in patogenia hipotiroidismului.
Testarea anticorpilor anti-TPO reprezinta unul dintre cele mai utile teste in detectarea bolilor tiroidiene autoimune (tiroida Hashimoto, mixedem idiopatic, boala Graves). Nivelurile crescute ale anticorpilor TPO au fost observate la pacientii cu tiroidita Hashimoto.
In aceasta afectiune, prevalenta anticorpilor TPO este de aproximativ 90% din cazuri, confirmand astfel originea autoimuna a bolii. Acesti antiocorpi se intalnesc frecvent (60%-80% dintre cazuri) in decursul bolii Graves.
La pacientii cu hipotiroidism subclinic, prezenta anticorpilor TPO este asociata unui risc crescut de a dezvolta hipotiroidism evident.
Recomandari
Testul este recomandat in:
- stabilirea diagnosticului de boli tiroidiene autoimune;
- diferentierea bolilor tiroidiene autoimune de cele non-autoimune de gusa toxica nodulara sau de o forma non-autoimuna de hipertiroidism;
- ca un instrument util de diagnostic in tratarea pacientilor cu hipotiroidism subclinic.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi testarea imunochimica cu detectie prin chemiluminiscenta.
Limite si interferente
Un anumit procent de pacienti cu tiroidita autoimuna nu prezinta anticorpi.
Niveluri crescute moderat de peroxidaza tiroidiana s-au observat la pacientii cu afectiuni tiroidiene non-autoimune, precum anemia pernicioasa, diabet zaharat tip I sau alte afectiuni care activeaza sistemul imunitar.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter