Anticorpi anti-Scl-70
Descriere
Anticorpii anti-Scl-70, numiti si Scl-1, reprezinta anticorpi impotriva unui tip de antigen, fiind de fapt enzima ADN toposimeraza I.
Anticorpii anti-Scl-70 sunt utili in evaluarea pacientilor care prezinta semne si simptome de sclerodermie si al celor cu alte boli ale tesutului conjunctiv, care au avut un rezultat pozitiv al testului anticorpilor antinucleari
Sclerodermia este o boala cronica a tesutului conjunctiv, caracterizata prin anomalii vasculare, cu fibroza si leziuni degenerative asupra tegumentelor si organelor interne.
Factorii care determina aparitia sclerodermiei sunt diversi si insumeaza factorii genetici, de mediu (expunere la praf de siliciu, policlorura de vinil, uleiuri toxice, stres) si factorii imunologici (anomalii ale imunitatii umorale si celulare).
Sclerodermia afecteaza mai multe organe, iar severitatea bolii variaza de la un pacient la altul. Aceasta se caracterizeaza prin:
- afectare cutanata: sindrom Raynaud, teleangiectazii (dilatarea vaselor de sange dermice), tumefierea mainilor si a degetelor, prurit, scaderea elasticitatii cutanate, hipo si hiperpigmentari;
- afectare musculo-scheletala: artralgii, mialgii, slabiciune musculara, mobilitate articulara scazuta;
- afectare gastro-intestinala: subtierea mucoaselor, atrofia musculaturii netede, scaderea peristalticii;
- afectare pulmonara (principala cauza de mortalitate in sclerodermie, afectand doua treimi dintre pacienti): dispnee de efort, dispnee de repaus, boala pulmonara interstitiala cu fibroza interstitiala, hipertensiune arteriala pulmonara, boala pulmonara vasculara;
- afectare cardiaca: tulburari de ritm si conducere, miocardita, dispnee, durere toracica, palpitatii, sincopa, congestie cardiaca;
- afectare renala: insuficienta renala, hematurie, proteinurie.
Recomandari
Se recomanda in cazul pacientilor susceptibili de scleroza sistemica.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda ELISA.
Limite si interferente
Anticorpii anti-Scl-70 sunt prezenti la aproximativ 40% dintre pacientii cu acroscleroza, la 10% dintre pacientii cu fenomenul Raynaud primar si in aproximatiov 5% la pacientii cu scleroza sistemica.
Testarea anticorpilor anti-Scl-70 pacientilor fara testarea anticorpilor antinucleari.
Este extrem de neobisnuit ca acest anticorp sa fie prezent in cazul sindromului CREST, un subgrup al sclerozei sistemice progresive.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter