Anticorpi anti-Receptor TSH
Descriere
Tiroidita autoimuna este caracterizata de prezenta anticorpilor indreptati impotriva diverselor componente ale tiroidei, precum receptorului hormonului de masurare tiroidiana (TSH), a tiroidperoxidazei (TPO), a tiroglobulinei, precum si de prezenta tesutului celular infiltrat, ce determina un proces inflamator in interiorul glandei tiroide.
Pe langa anticorpii gasiti in tiroida autoimuna, anticorpii anti-receptor TSH sunt de cele mai multe ori asociati cu patogeneza bolii.
Toate formele autoimune de tireotoxicoza (boala Graves, hashitoxicoza, tireotoxicoza neonatala) sunt cauzate de producerea anticorpilor anti-Receptor TSH.
Recomandari
Recomandat pestre detectarea anticorpilor anti-Receptor TSH in urmatoarele situatii:
- Diagnosticul diferentiat al tireotoxicozei la pacientii cu manifestari clinice ambigue;
- Diagnosticarea suspectarii clinice a bolii Graves (manifestarile extratiroidiene in boala Graves includ: oftalmopatia, mixedem pretibial, hashitoxicoza, acropachia tiroidiana) la pacientii cu testele normale ale functiilor tiroidiene;
- Determinarea riscului de tireotoxicoza neonatala la fetusii mamelor care prezinta boala Graves activa sau pasiva;
- Diagnosticul diferential al tireotoxicozei gestationale comparativ cu manifestarile din primul trimestru de sarcina sau cu recurenta bolii Graves;
- Evaluarea riscului de recadere a bolii Graves dupa tratamentul cu medicamente antitiroidiene.
Pregatire pacient
Cu 12 ore inainte de sustinerea testului este contraindicata administrarea de multivitamine sau suplimente alimentare care contin biotina (vitamina B7).
Metoda
Se va folosi metoda ELISA
Limite si interferente
In cazuri rare se pot produce interferente datorate titrurilor extrem de mari de anti-streptavidina si anti-ruteniu.
Pacientii cu cancer tiroidian care prezinta anticorpi anti-Receptor TSH pot interfera cu nivelurile tiroglobulinei. Aceasta inseamna ca testul pentru determinarea tiroglobulinei nu poate fi utilizat ca marker tumoral sau pentru a monitoriza evolutia cancerului tiroidian.
Un numar de pacientii clinic sanatosi pot prezenta rezultate pozitive pentru unul sau mai multe tipuri de anticorpi tiroidieni.
Prevalenta acestor anticorpi tinde sa fie mai mare la femei, sa creasca odata cu varsta, iar anticorpii peroxidazei tiroidiene indica un risc crescut de dezvoltare a bolilor tiroidiene in viitor.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter