Anticorpi anti peptide citrulinate ciclic
Descriere
Citrulina se formeaza din arginina prin eliminarea gruparilor amino.
Citrulina interfera cu structura proteinei si poate determina un raspuns al sistemului imunitar, care produce anticorpi impotriva proteinelor articulare.
Testarea anticorpilor anti peptide citrulinate ciclic ajuta la stabilirea diagnosticului de artrita reumatoida si poate fi utila in identificarea pacientilor cu forme de artrita reumatoida progresiva de tip eroziv.
Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna cronica, ce cauzeaza inflamare, durere, limitarea mobilitatii articulatiilor. De regula afectarea articulatiilor este simetrica in special fiind interesate articulatiile mici de la maini si picioare.
De obicei, artrita reumatoida debuteaza intre 40-60 ani, boala afectand femeile in 75% dintre cazuri.
Anticorpii anti peptide citrulinate ciclic (anti-CCP) sunt prezenti de cele mai multe ori la pacientii care sufera de artrita reumatoida. Niveluri de (anti-CCP) pot fi detectate cu ajutorul testelor sangvine.
Pacientii care prezinta anticorpii anti peptide citrulinate ciclic prezinta asa-zisa artrita reumatoida seropozitiva, spre deosebire de pacientii care au fost diagnosticati cu artrita reumatoida, dar ale caror teste (anti-CCP si/sau testul de factor reumatoid) au iesit negative.
Recomandari
Testarea anti-CCP se recomanda pacientilor cu artrita reumatoida.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda ELISA, utilizand ca antigen proteine citrulinate, de cele mai multe ori filagrina.
Limite si interferente
Desi testul anti-CCP este mai specific comparativ cu factorul reumatoid in detectarea artritei reumatoide, sensitivitatea anti-CCP este mai redusa decat cea a factorului reumatoid.
Din aceasta cauza, asocierea unor alte teste imunologice cu factor reumatoid IgM va ajuta semnificativ la confirmarea diagnosticului de artrita reumatoida.
Testul anti-CCP este relativ nou, din aceasta cauza este mai putin utilizat decat factorul reumatoid.
Anticorpii anti peptide citrulinate ciclic se gasesc rareori la pacientii cu alte boli autoimune, precum lupus, boala Graves sau sindromul Sjogren si poate fi detectat in boli infectioase precum tuberculoza.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter