Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

5'-nucleotidaza (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

5'-nucleotidaza este o proteina produsa de ficat. Aceasta are rol in producerea adenozinei. Adenozina este importanta pentru numeroase functii biologice, inclusiv producerea de energie.

5'-nucleotidaza apare in sange atunci cand exista o afectiune hepatica. Nivelurile normale de 5'-nucleotidaza in ficat cresc si ele, iar de cele mai multe ori principala cauza este blocarea ductelor biliare care leaga ficatul, duodenul si vezica biliara. Acesta este cunoscut ca tractul hepatobiliar.

Demn de retinut este faptul ca 5'-nucleotidaza este caracteristica unei retentii biliare si contribuie la stabilirea diagnosticului diferential de origine obstructiva sau a unui icter, cresterea activitatii sale enzimatice precedand pe cea a bilirubinei.

Totodata, testarea poate confirma o obstructie intrahepatica cu/fara icter, insa ajuta si la monitorizarea administrarii medicamentelor cu potential hepatologic. De asemenea, in cazul unor tumori maligne hepatice si a metastazelor, activitatea 5'-nucleotidazei este crescuta, deoarece exista o relatie stransa intre activitatea ei si gradul de invazie metastatica.

Concret, testul este utilizat in principal pentru a determina daca nivelul ridicat de proteine se datoreaza leziunilor hepatice sau leziunilor musculare scheletice. De asemenea, testul ajuta la diferentierea bolilor hepatobiliare si a celor osoase, precum si diagosticul diferential al cauzelor obstructive sau non-obstructive ale icterului.

O valoare ridicata a testelor de sange pentru 5'-nucleotidaza poate indica:
- boala hepatica colestatica;
- artrita inflamatorie;
- obstructie biliara;
- colestaza;
- hepatita;
- metastaze hepatice;
- cancer de san;
- tumori secundare si limfom hepatic;
- ischemie hepatica;
- ciroza biliara precoce;
- tumori hepatice;
- utilizarea unui medicament care dauneaza ficatului.

Desi 5'-nucleotidaza este mai frecvent crescuta in tulburari colestatice, hepatita acuta determina o crestere a sintezei hepatice si o usoara crestere a nivelului de 5'-nucleotidazei in plasma.

Este utilizata impreuna cu fosfataza alcalina (ALP) pentru a diferentia bolile hepato-biliare de bolile osoase. Concentratiile 5'-nucleotidazei nu sunt crescute in afectiuni osoase sau in perioada de crestere, precum fosfataza alcalina. Atunci cand ambele sunt crescute, prezenta metastazelor hepatice este probabila.

5'-nucleotidaza este de asemenea prezenta in eritrocite, deficitul ereditar determina anemie hemolitica non-sferocitara cu episoade icterice.

In cazul tumorilor maligne hepatice si a metastazelor hepatice, activitatea sa este crescuta. Exista o relatie stransa intre activitatea 5'-nucleotidazei si gradul de invazie metastatica.

De asemenea, anumite tumori pot duce la o crestere a activitatii 5'-nucleotidazei, cum ar fi cancerul de san, la care dupa mastectomie au fost regasite valori normale. O corelatie a fost, de asemenea, demonstrata cu metastaze cerebrale ale tumorilor maligne de san.

Scaderea activitatii 5'-nucleotidazei este utila in prognosticul tumorilor prostatice. Totodata, scaderea activitatii se poate intalni in cazul unor beta-talasemii, cu precadere la pacientii care au intoxicatie cu plumb.

Recomandari

Testarea ajuta la diagnosticarea bolii hepatice si a obstructiei sau blocarii tractului hepatobiliar.

Testul este adesea efectuat in scopuri similare cu ale testelor de fosfataza alcalina (ALP) si gamma-glutamiltransferaza (GGT).

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda enzimatica.

Limite si interferente

Urmatoarele medicamente pot duce la cresterea nivelului 5’-nucleotidazei: steroizi anabolizanti, antibiotice, aspirina, codeina, medicamentele hepatotoxice, antidepresivelor triciclice, indometacin, meperidina, morfina, fenotiazine, fenitoina, diuretice tiazidice.

De asemenea, sarcina poate interfera cu rezultatele testului.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter