Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
Generalitati
SusSpecialistii in dermatocosmetica ne ofera foarte multe sfaturi utile si ne pot fi alaturi ori de cate ori avem probleme cu tenul sau pielea, in general. Ne pot orienta cu multa exactitate spre necesitatile tenului nostru, dar si ale pielii corpului si ne pot ajuta sa obtinem acea piele catifelata pe care ne-o dorim. Totusi, chiar daca in prezent exista o gama foarte diversificata de produse care ne pot veni in ajutor, natura are, la randul sau, un rol foarte important.
Toate vitaminele si mineralele de care are nevoie tenul nostru se gasesc in natura. Fructele proaspete si legumele ne pot ajuta chiar mai mult decat o fac produsele cosmetice. Fortificarea organismului cu vitamine este primul pas pentru un ten si o piele frumoasa. Restul ar trebui sa ne fie doar adjuvanti, sa ne ajute sa finisam ce obtinem pe cale naturala: o piele sanatoasa.
O piele radianta, o piele frumoasa, nu se obtine doar cu crema potrivita, ci si cu o dieta care sa intareasca rezultatele. Organismul are nevoie in permanenta de vitamine, astfel incat regenerarea tenului si protejarea lui sa fie sustinuta din interior. Ridurile, tenul acneic, inflamatia, toate sunt semne ale unei stari de sanatate deficitare, cauzate adesea de un regim alimentar insuficient in vitamine si nutrienti.
Pielea ofera informatii in legatura cu multe din procesele care au loc in interiorul organismului. Chiar si in cazurile unor afectiuni cronice, cum ar fi insuficienta renala sau anemiile, manifestarile tegumentare sunt foarte sugestive. Organismul ne transmite nevoile prin piele: imbatranirea, agresiunile toxice, deshidratarea, toate sunt expresie a necesitatilor organismului nostru, iar aceasta este calea prin care ele ne sunt comunicate. Pielea este cel mai important organ al corpului, insa, poate nu ii acordam suficienta importanta. Sa nu uitam: pielea are nevoi nutritive ca si alte organe si sisteme, pielea este sensibila si poate fi usor agresata.
Specialistii sunt insa de parere ca, printr-o dieta adecvata putem veni in ajutorul pieii si ii putem stimula regenerarea si sanatatea. Nu toate afectiunile pielii trebuie tratate exclusiv cu creme, lotiuni, sau sapunuri speciale. Chiar daca facem astfel de alegeri, nu de putine ori foarte scumpe, miezul problemei ramane, iar cauza de baza, cea care se gaseste in interior, nu este eliminata.
Trebuie sa avem in vedere si tratarea ei, daca dorim sa avem rezultate cu adevarat indelungate. Natura este foarte darnica si ne ofera tot ce avem nevoie pentru ca pielea noastra sa se poata regenera corespunzator. In prezent, accentul se pune pe puterea incredibila a antioxidantilor naturali. Aceste substante raspandite in numeroase fructe si legume pot influenta semnificativ modul in care pielea arata, se simte si imbatraneste.
Antioxidantii din dieta, combinati cu cei disponibili in suplimentele nutritionale si vitaminice pot pune bazele unui tratament care sa ne ajute pielea sa arate mai tanara, sa isi pastreze tonusul si elasticitatea mai mult timp. Astfel, alaturi de aliatii potriviti putem incerca sa luptam cu timpul, iar pielea noastra poate iesi invingatoare, premiul cel mare fiind frumusetea de durata.
Dar care sunt nutrientii si vitaminele esentiale unui ten frumos si unei pieli sanatoase?
Specialistii au intocmit o lista cu substantele naturale fara de care pielea noastra nu se poate descurca. Ele trebuie incorporate in dieta, fie prin intermediul fructelor si legumelor, fie ca suplimente farmaceutice. Beneficiile lor pot fi intarite prin utilizarea produselor dermatocosmetice care pot face fata cu brio necesitatilor fiecarui tip de piele. In continuare va prezentam cele mai importante vitamine dar si alte substante nutritive recomandate de catre specialisti pentru a obtine o piele cat mai sanatoasa.
Cuprins articol
Vitamine esentiale
SusVitaminele C, E, A, K si cele din complexul B pot stimula sanatatea pielii.
In continuare va prezentam beneficiile fiecarei dintre aceste vitamine.
Vitaminele C si E
SusVitamina C, sau acidul ascorbic, este un nutrient esential pentru organismul nostru, atat pentru realizarea unor variate reactii metabolice cat si pentru regenerarea si sinteza corespunzatoare a colagenului. Actiunile sale antioxidante sunt cunoscute si utilizate din timpuri stravechi, acesta fiind motivul pentru care vitamina C este mereu de actualitate. Nu exista dieta care sa nu o recomande, si nu exista specialist care sa nu ii recunoasca efectele benefice. La randul sau, vitamina E, este o alta vitamina esentiala, care este in acelasi timp si un antioxidant clasic. Vitamina E este implicata in procesele care stimuleaza eliminarea substantelor toxice din organism si are chiar si un important rol in lupta impotriva unor cancere sau boli cardiovasculare. Combinate, efectele benefice ale acestor vitamine cu proprietati antioxidante sunt incredibile, si multisistemice. Tegumentul este si el influentat, studiile demonstrand faptul ca vitaminele C si E ne fac chiar mai mult bine decat credem.
Una din cele mai importante descoperiri dermatologice este actiunea importanta a vitaminelor C si E asupra arsurilor solare. Specialistii apreciaza ca daca sunt aplicate local, ele au un rol crucial in fotoprotectie. Studiile au evidentiat faptul ca vitamina C are si un important protector impotriva cancerului la care poate fi expus un tegument bronzat. Este un fapt stiu: soarele ne este si prieten si dusman. Iar cancerul de piele este doar una din afectiunile cu care ne putem confrunta daca alegem sa stam la soare neprotejati imptoriva radiatiilor ultraviolete, care par a fi din ce in ce mai agresive. Daca organismul primeste suplimente cu vitamina C sau vitamina E (400 mg) poate lupta mult mai eficient impotriva fotoagresiunii, iar astfel ridurile induse de radiatii si leziunile tegumentare vor aparea mult mai tardiv.
O astfel de observatie a fost considerata atat de importanta, incat foarte multe alte studii au fost realizate pentru a-i verifica autenticitatea. Iar rezultatele au fost intr-adevar certificate: suplimentarea organismului cu vitamnia C si E, prin administrari pe termen lung reduce semnificativ riscul de aparitie a arsurilor solare ca urmare a expunerii la radiatiile solare UVB. In plus, specialistii au observat ca vitaminele au si un efect protector impotriva leziunilor ADN-ului din celulele pielii, ceea ce le-a dat motive sa afirme ca aceste vitamine antioxidante au si roluri in reducerea importanta a leziunilor genetice care pot sta la baza aparitiei unor afectiuni grave de piele.
Vitaminele C si E pot ameliora leziunile celulare si tisulare induse de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt de fapt produsi de metabolism indusi de poluare, fumat, noxe, radiatii solare. Ei deriva de fapt din oxigen, insa, prin anumite reactii chimice, capata proprietati nocive si pot face foarte mult rau celulelor organismului. Se pare ca radicalii liberi sunt incriminati si in aparitia diverselor tipuri de cancere, ei stimuland si promovand aparitia mutatiilor la nivelul ADN-ului celular. Radicalii liberi sunt cei care ne altereaza foarte mult calitatea pielii, sunt cei care grabesc procesul de imbatranire si ridare, care stimuleaza o sinteza deficitara a colagenului, sunt cei care determina leziunile hiperpigmentare de la suprafata tegumentelor. Sunt adevarati inamici ai unui organism sanatos. Insa, avem arme de lupta impotriva efectelor nocive: antioxidantii, vitaminele C, E si A. Parca acum, cand am enumerat toate efectele nefavorabile ale radicalilor liberi, intelegem mult mai bine importanta vitaminelor. Ele pot contracara o parte din actiunile lor. Combinate, vitaminele C si E au beneficii incredibile.
Insa, chiar daca organismul este protejat de soare prin lotiuni bogate in astfel de vitamine, specialistii tot nu recomanda sa stam prea mult la soare. Legatura dintre bronzare, atat de la moda in acest sezon, si cancerul de piele este indiscutabila si mult prea periculoasa pentru a fi trecuta cu vederea. Inca nu exista produse dermatocosmetice care sa ne apere 100% de efectele nocive ale radiatiilor. Cel mai bun sfat profilactic este evitarea soarelui, sau statul limitat sub razele lui. Cand suntem la plaja, dar si cand iesim din casa in oras, nu trebuie sa uitam lotiunile cu factor de protectie solara. Acesta trebuie sa aiba o valoare de minim 25 pentru a ne asigura o protectie cat mai buna. In plus, iesitul in soare trebuie evitata pe cat posibil intre orele 10 si 15, cand cantitatea de radiatii este maxima. Vara, mai mult ca oricand, trebuie sa ne protejam pielea, si o putem face chiar si in mod natural, deoarece foarte multe din fructele si legumele caracteristice acestui sezon sunt pline de vitamine si antioxidanti.
Pentru a va asigura ca dieta dumneavoastra va aduce suficienta vitamina C si antioxidanti, specialistii au intocmit o lista cu cele mai bogate fructe si legume in astfel de nutrienti. Consumul lor trebuie facut si in functie de necesitatile zilnice, care difera in functie de varsta. Maximul de vitamina C pe care organismul pare sa il tolereze este de 2000 mg zilnic.
Cele mai bune surse de vitamina C sunt (exprimate in mg/100 grame produs):
1. Fructe: kiwi (90 mg), lychee (70 mg), capsuni (60 mg), papaya (60 mg), portocale (50 mg), lamai (40 mg), pepene rosu (40mg), grapefruit (30 mg), mango (30 mg), pepene galben (20 mg), ananas (15 mg).
2. Legume: ardei rosii (200 mg), broccoli (90 mg), varza de Bruxelles (90 mg), spanac (30 mg), varza (30 mg), cartofi (20 mg), rosii (10 mg).
O dieta bogata in astfel de fructe si legume poate asigura organismului o mare parte din vitaminele pe care le consuma zilnic sau pe care le pierde din diverse motive. In cazul in care situatia o cere, specialistii recomanda si administrarea de suplimente vitaminice farmaceutice, in jur de 500-1000 mg/ zilnic. Pentru a stimula productia de colagen, pot fi aplicate local si produse dermatocosmetice pe baza de vitamina C. Nu toate cremele sunt insa la fel de bune. Secretul consta in forma de vitamina C pe care o contin. Pentru ca doar forma L-acid ascorbic a vitaminei C poate fi absorbita la nivel tegumentar, specialistii insista sa cumparam doar produsele care mentioneaza acest fapt.
Vitamina E este si ea disponibila in foarte multe fructe si legume, cum ar fi:
1. Fructe: kiwi, alune, nuci, seminte de floarea soarelui, nuci de cocos.
2. Legume: rosii, morcovi, masline, spanac, porumb.
3. Uleiuri vegetale: ulei de floarea soarelui, ulei de masline, ulei de arahide.
Necesarul zilnic de vitamina E este mai greu de acoperit doar din dieta, de aceea specialistii recomanda si suplimentele plurivitaminice. Chiar daca vitamina E are numeroase efecte benefice, nu trebuie depasita doza maxima, deoarece numeroase studii au demonstrat faptul ca in cantitati crescute, ea poate influenta negativ organismul. Nu ar trebuie depasite 400 unitati internationale /zi de vitamina E (atat prin dieta cat si prin suplimente vitaminice). Exista si o gama foarte variata de creme, lotiuni si seruri pe baza de vitamina E, care au proprietati calmante si hidratante pentru pielea uscata.
Vitamina A
SusVitamina A este una din vitaminele care afecteaza in mod direct sanatatea si aspectul pielii si al tenului. Este o vitamina pe care organismul nu o poate depozita, deci daca dieta dumneavoastra are destula vitamina A, suplimentarea ei nu va avea efecte benefice semnificative asupra tenului. Insa, in momentul in care nivelul vitaminei A scade, rezultatele sunt vizibile imediat: pielea isi pierde fermitatea, isi pierde culoarea si textura sa se modifica foarte mult. Tabloul clinic se datoreaza rolului esential al vitaminei A in metabolismul tegumentului, in procesele de reparare si regenerare normala a tesuturilor.
Fara vitamina A pielea sufera, iar suferinta ei se rasfrange asupra aspectului nostru. Fructele si legumele sunt foarte bogate in vitamina A.
In natura, vitamina A este disponibila in doua forme:
- Cea de retinol, cea care este absorbita din sursele animale.
- Cea de retinoid, care are cele mai multe proprietati medicinale.
Sursele recomandate de vitamina A includ:
1. Legume: cartofi dulci, broccoli, spanacul, dovleacul, morcovii, ardeiul gras, mazarea, legumele frunze, stevia.
2. Fructele: mango, papaya, caisele, pepenele rosu.
Administrata local in cadrul unor creme, vitamina A poate influenta foarte mult proprietatile tegumentului. Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca preparatele pe baza de vitamina A sunt cu adevarat eficiente in reducerea ridurilor, in controlul acneei si chiar in ameliorarea unor forme de psoriazis. Specialistii francezi au prezentat de curand un studiu care a demonstrat ca beneficii suplimentare in controlul imbatranirii pielii pot fi obtinute prin combinarea retinolului cu vitamina C in cadrul unor preparate dermatocosmetice cu aplicare tegumentara. Un alt studiu prezinta efectele pozitive ale cremelor pe baza de vitamina A in controlul leziunilor aparute in psoriazis. Studiul sugereaza si faptul ca o dieta bogata in beta-caroten are influente benefice in ceea ce priveste controlul episoadelor acute de psoriazis.
Unul din cele mai eficiente tratamente impotriva acneei, Retin-A, este o crema pe baza de vitamina A. Produsul este eliberat in prezent pe baza de prescriptie medicala, insa un derivat al acestuia este inclus in numeroase creme tratament anti-imbatranire.
Complexul vitaminelor B
SusDintre toate vitaminele B, cea mai importanta, din punct de vedere dermatologic, este biotina, cunoscuta si ca vitamina B7 sau vitamina H. Aceasta este foarte importanta in structura de baza a tegumentului, a unghiilor si a firului de par. In cazul in care organismul este privat de aceasta vitamina, exista riscul de aparitie a afectiunilor dermatologice grave, cum ar fi dermatita sau alopecia (pierderea parului). Organismul este atat de sensibil la variatiile nivelurilor de biotina, incat si cele mai mici modificari pot fi raspunzatoare de aparitia simptomelor. Biotina este foarte larg raspandita in numeroase produse pe care le avem deja integrate in dieta. Insa, chiar daca este foarte raspandita, concentratiile sale sunt relativ reduse.
Cele mai bune surse naturale de biotina sunt reprezentate de: legume, soia, ficat, rosii, salata verde si morcovi, capsuni, ceapa, oua, lapte de vaca si lapte de capra, castraveti, banane, orez, cereale.
In plus, organismul are si capacitatea de a sintetiza o mica parte din vitamina B7 de care are nevoie zilnic. Biotina este recomandata nu doar in creme destinate tenului, dar si in preparate care sa stimuleze cresterea parului, atat la copii cat si la adulti. Exista in prezent chiar si sampoane pe baza de biotina, insa specialistii raman inca reticenti in a le recomanda deoarece biotina nu se absoarbe atat de usor prin pielea scalpului.
Pentru necesitatile dermatologice, se pare ca sunt foarte eficiente cremele pe baza de vitamine din complexul vitaminic B. Aceste preparate cu aplicare topica par a stimula tonicitatea pielii, conferindu-i o anumita stralucire. In plus, ele ii pastreaza un nivel optim de hidratare. Iar regula este: o piele hidratata este o piele frumoasa si sanatoasa. Niacina, una din vitaminele complexului B (vitamina B3, mai exact) favorizeaza retinerea apei la nivel tegumentar. Cremele pe baza de niacina pot stimula refacerea aspectului tenului, conferindu-i o tinerete si o suplete de invidiat, in doar 6 zile. Niacina are de asemenea si proprietati antiinflamatorii si poate calma pielea uscata. Daca este aplicata zilnic, in concentratii terapeutice adecvate, niacina poate uniformiza nuanta tegumentului, stimuland luminozitatea si corectand imperfectiunile de pigmentare.
Intr-un studiu dematologic publicat in anii trecuti, specialistii americani au prezentat efectul suprinzator al cremelor pe baza de vitamine B in refacerea tenului afectat de riduri si in regenerarea acestuia, care dupa un tratament specific are un aspect profund intinerit.
Vitamina K
SusChiar daca pare surprinzator, vitamina K are foarte multe roluri benefice in ceea ce priveste promovarea sanatatii pielii. Desi ea este in prezent cunoscuta ca un factor procoagulant, studiile au descoperit si alte moduri in care aceasta vitamina liposolubila poate influenta organismul. Utilizata in scopuri dermatocosmetice, vitamina K nu este recomandata a fi luata oral, sau intravenos. Ea trebuie inclusa in preparate cu actiune topica.
Astfel, in formulele noi si in creme speciale, se pare ca vitamina K are un rol foarte important in reducerea cearcanelor si in vindecarea hematoamelor, leziunilor de grataj. Specialistii o recomanda in special dupa interventii chirugicale laser, doarece s-a dovedit ca poate sa reduca semnificativ aparitia unor hematoame postinterventionale.
Eficienta vitaminei K este crescuta mai ales daca se combina cu vitamina A, vitamina C sau vitamina E, in creme ce isi propun sa stopeze ridurile si sa corecteze aspectul imbatranit al pielii. Astfel de combinatii se dovedesc a fi superioare altor produse dermatologice si in ceea ce priveste indepartarea cearcanelor persistente.
Minerale esentiale
SusChiar daca am crede contrariul, spcialistii considera ca majoritatea dintre noi nu trebuie sa ne suplimentam dieta cu minerale, deoarece un regim echilibrat ne poate asigura majoritatea nutrientilor esentiali. Aceasta observatie este cu atat mai adevarata daca luam deja un supliment multivitaminic special. Iar daca preferam si apa minerala in locul celei de la robinet, atunci putem considera ca organismul nostru beneficiaza de o gama foarte diversifica de minerale. Studiile arata ca daca ne spalam cu apa minerala pe fata putem reduce foarte multe din iritatiile tenului, iar o parte din mineralele continute in apa sunt bine absorbite pe aceasta cale, iar celulele tenului sunt chiar mai fortifiate.
In continuare sunt prezentate cele mai importante minerale de care pielea noastra are nevoie pentru a se dezvolta sanatoasa si pentru a-si pastra cat mai mult timp supletea, elasticitatea si tineretea.
Seleniu
SusUn procent din ce in ce mai crescut de specialisti considera ca acest mineral are un important rol impotriva cancerelor. Adus organismului sub forma de suplimente minerale sau din creme si lotiuni speciale, el poate sa protejeze pielea impotriva arsurilor solare si impotriva leziunilor induse de expunerea exagerata la ultraviolete. Asadar, in cazul in care sunteti una din persoanele care petreceti mult timp in soare, o crema cu factor de protectie solar si seleniu va poate proteja foarte bine si va reduce semnificativ si riscul de aparitie a arsurilor solare. Seleniul poate fi inclus in creme solare alaturi de cupru, ceea ce pare a potenta efectele protectoare ale celor doua minerale.
Un studiu publicat de catre specialistii americani in dermatologie si efectuat pe pacienti diagnosticati cu cancer de piele a evidentiat faptul ca o doza zilnica de 200 micrograme de seleniu poate:
- Reduce riscul de malignizare cu 37%;
- Reduce mortalitatea datorata cancerului de piele cu 50%;
- Reduce mortalitatea prin alte cauze cu 17%.
Seleniul stimuleaza si activitatea antioxidanta a unor substante endogene ale organismului.
Surse excelente de seleniu sunt reprezentate de:
- Cereale integale;
- Fructe de mare, peste si carne rosie;
- Usturoi;
- Oua;
- Ficat.
Cuprul
SusUn mineral foarte important este cuprul. Alaturi de vitamina C si de Zinc, cuprul stimuleaza sinteza normala a elastinei, o fibra conjunctiva esentiala in sustinerea integritatii tegumentului. Ea este de fapt o proteina care permite tesuturilor, in special tegumentelor, sa se intinda si sa revina la forma anterioara. Organismul uman contine in mod natural cupru, estimandu-se ca fiecare kilogram de greutate corporala are aproximativ 2 mg de cupru. Deficitul de cupru apare doar foarte rar, mai ales in afectiuni ereditare.
Deoarece cuprul este foarte raspandit in organism iar sursele alimentare sunt variate si asigura necesarul zilnic, specialistii nu incurajeaza administrarea unor suplimente minerale care sa il contina, deoarece se pot atinge niveluri toxice. Asadar, consumul unor cantitati suplimentare nu este recomandat, insa, aplicarea unor produse dermatocosmetice care sa il includa in formula activa nu este grevata de aceleasi restrictii.
Cremele pe baza de cupru sunt foarte recomandate deoarece ele pot stimula redobandirea fermitatii tegumentului si pot reface elasticitatea pierduta in timp.
Cremele pe baza de cupru sunt capabile sa:
- Amelioreze finetea pielii;
- Imbunatateasca stralucirea tenului;
- Atenueze liniile fine si ridurile superficiale;
- Reduca leziunile induse de ultraviolete si agresiunea fotochimica.
Cele mai bune surse de cupru sunt reprezentate de: stridii, carnea de miel sau oaie, piper negru, nuci braziliene, cacao.
Zincul
SusUn alt mineral foarte important pentru piele, mai ales pentru ten, este Zincul. El are beneficii dovedite in tratamentul acneei. De fapt, uneori chiar acneea in sine este un semn al deficitului de zinc la organismului. Administrat pe cale interna sau in preparate cu aplicare locala, zincul poate regla productia de sebum a pielii si poate fi foarte eficient in controlul leziunilor acneice si stimularea vindecarii lor.
Specialistii estimeaza ca necesarul zilnic de zinc este in jur de 10 mg (8 mg/zi pentru femei si 11 mg/zi pentru barbati). Concentratia produselor naturale in zinc difera foarte mult in functie de zona si de sol, dar si de specia vegetala consumata.
Cand solul are cantitati adecvate de zinc, cele mai bogate surse de zinc alimentar sunt: nuci, seminte si ulei de floarea soarelui, mustar, seminte de dovleac. Alte surse cu un continut adecvat de zinc sunt carnea de vita, de miel, stridiile, midiile si ficatul, in special cel al pasarilor de curte.
Siliciul
SusSiliciul este un oligomineral cu roluri foarte importante in intarirea tesuturilor conjunctive ale organismului, implicit si al pielii. Prezenta sa in cantitati optime in organism este vitala pentru un ten si un tegument sanatos, dar si pentru un par frumos, oase si articulatii rezistente.
Deficitul de siliciu se poate manifesta prin pierderea elasticitatii pielii si prin vindecarea deficitara a unor rani sau leziuni tegumentare.
Cele mai bune surse alimentare de siliciu par a fi legumele: pastai verzi (mazarea, fasoalea verde), castravetii, mango, rubarba, capsunile.
Noii nutrienti ai pielii sanatoase
SusExista foarte multe trenduri in dermatocosmetica, iar noile studii realizate tin cont de acestea. Astfel, in ultima vreme se investigheaza foarte multe alte substante cu roluri nutritive pentru tegument, care sunt diferite de vitaminele si mineralele clasice, ce deja se regasesc in numeroase creme si lotiuni pe care le folosim.
Ce doresc specialistii?
Sa descopere noi si noi substante care, administrate intern sau local sa produca acest cautat efect "WOW"!, sa ne intinereasca pielea, sa ne faca sa uitam de riduri si linii fine, sa dea timpul inapoi!
Acidul alfa-lipoic
SusAcidul alfa lipoic este un antioxidant foarte puternic, cu o potenta mult mai mare comparativ cu cea a vitaminei C si E (chiar de sute de ori mai mare), ce se poate dovedi a fi un compus cu actiune miraculoasa impotriva imbatranirii.
Dar de ce este el oare atat de special?
Specialistii afirma ca proprietatile sale incredibile rezulta din capacitatea lui de a penetra tegumentul si de faptul ca este atat hidro, cat si liposolubil. Cu alte cuvinte, el poate influenta pielea atat din interior, cat si din exterior. In timp ce antioxidantii clasici nu au decat un tip de solubilitate.
Acidul alfa lipoic are un mecanism de actiune similar vitaminei E sau C, si poate sa atenueze semnificativ leziunile induse de radicalii liberi la nivel celular si tisular. In plus, acidul alfa lipoic poate potenta si activitatea altor vitamine si enzime, astfel incat procesul de regenerare celulara sa fie mult mai extins si sa se desfasoare cu o viteza mai crescuta. El este capabil sa franeze actiunea nociva a poluantilor si substantelor toxice cu care pielea vine in contact permanent, si poate sa grabeasca vindecarea leziunilor. In prezent, sunt disponibile numeroase creme si unguente pe baza de acid alfa lipoic.
DMAE - dimetilaminoetanol
SusDMAE este o alta substanta cu puternice roluri antioxidante, avand un "apetit" incredibil pentru radicalii liberi. El isi exercita actiunea in principal prin dezactivarea chimica a speciilor reactive de oxigen, contribuind in acelasi timp si la stabilizarea membranei celulare (in special versantul extern al acesteia), astfel incat aceasta sa fie cat mai putin influentata de radiatiile solare. Pe langa ultraviolete, DMAE poate proteja celulele si de actiunile substantelor din tutun si fumul de tigara.
Conform specialistilor, DMAE poate preveni si formarea lipofuscinei, pigmentul galben-maroniu care se gaseste in petele hiperpigmentare ce apar o data cu inaintarea in varsta. Dimetilaminoetanolul (DMAE) este disponibil in cadrul unor creme si unguente, si poate fi combinat, pentru potentarea efectului antilipofuscinic, cu Ginko-Biloba sau L-carnitina.
Acidul hialuronic
SusAcidul hialuronic este un compus propriu organsimului, pe care acesta il sintetizeaza cu scopul de a facilita lubrefierea articulatiilor. In prezenta lui, toate articulatiile, oricat de mici sau de mari, se misca usor si lejer. Insa, mai nou, specialistii au descoperit ca acesta are si un rol in mentinerea integritatii tegumentului, deoarece favorizeaza contactul strans al celulelor intre ele, si in acelasi timp favorizeaza si procesele de regenerare cutanata, astfel incat tegumentul sa para tanar si sa fie cat mai catifelat.
Un alt avantaj la acidului hialuronic este capacitatea sa de a retine apa, uneori poate retine un volum de apa de aproximativ 1000 de ori mai mare decat propriul sau volum, ceea ce se traduce celular prin pastrarea unui nivel optim de hidratare. Produsele dermatocosmetice de ultima generatie includ in prezent si acid hialuronic, atat in forma de creme cat si de unguente.
Acizii grasi esentiali
SusDaca tenul dumneavoastra este gras, predispus inflamatiilor, si prezinta numeroase puncte de grasime si puncte negre, poate fi un semn ca organismul este deficitar in acizi grasi esentiali, nutrienti cu un rol crucial in stimularea naturala a sebumului cutanat. In lipsa acizilor grasi esentiali pielea produce o forma foarte agresiva de sebum, mult mai iritanta, care sta la baza aparitiei celor mai multe dintre problemele tenului.
Specialistii sugereaza ca in aceasta situatie cheia spre rezolvarea problemelor poate fi reprezentata de echilibrarea a doi dintre cei mai importanti acizi grasi esentiali: omega 3 si omega 6.
Desi majoritatea nu avem deficit de omega 6, deoarece se gaseste in numeroase produse pe care le consumam zilnic, cum ar fi uleiuri vegetale, carne de pasare, cereale, produse de patiserie, exista probabilitatea ca nivelul de omega 3 sa nu fie cel dorit si recomandat atat de catre nutritionisti cat si de catre alti specialisti.
Acizii omega 3 sunt in cantitati optime in pestii oceanici, sardine, dar si in cateva uleiuri vegetale. Suplimentele dietetice, cum ar fi cele pe baza de ulei de peste pot asigura necesitatile organismului si pot balansa lipsurile. Astfe, sanatatea organismului in ansamblu este stimulata, iar tenul si pielea dumneavoastra se vor bucura si ele de efectele benefice ale acestor acizi grasi esentiali.
Ce trebuie sa retinem!
SusMajoritatea dintre noi asiguram pielii un nivel corespunzator de nutrienti si adesea si in proportii adecvate. Fie ca este vorba de o dieta echilibrata sau de suplimente nutritionale care ne ofera vitaminele si minerale de care avem nevoie, efectele asupra organismului sunt doar benefice.
Specialistii sunt de parere ca pentru o piele frumoasa si sanatoasa, cel mai important este sa avem o dieta adecvata, pe care sa o completam prin produse dermatocosmetice de generatie cat mai noua, care sa fie adaptate tipului pielii noastre. Nu trebuie intotdeauna sa cheltuim foarte mult pe vitamine, suplimente si produse cosmetice, trebuie doar sa invatam sa facem cele mai inspirate si sanatoase alegeri. Insa, oricat de multe produse am folosi, exista probleme pe care nu le vom putea rezolva ci doar ameliora: imbatranirea tenului si a pielii este una din ele.
Putem insa avea grija mai bine de tenul nostru, pentru ca doar astfel timpul va fi mai crutator, iar semnele inaintarii in varsta pot aparea mai tarziu: consumul unor cantitati crescute de apa (minim 8 pahare pe zi) pentru mentinerea unei hidratari optime, utilizarea unor produse neagresive pentru curatarea tenului, folosirea pemanenta a unei creme cu factor de protectie solar si o dieta cu multe vitamine si minerale sunt sfaturi ce ne pot fi de folos. Iar rezultatele sunt de cele mai multe ori pe termen lung, si ne putem bucura de ele ori de cate ori ne privim in oglinda!
Exista o serie de ingrediente care, prin proprietatile lor naturale, contribuie la o piele frumoasa si la o stare de sanatate generala mai buna.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Detoxifiere naturala de primavara
- Beneficiile uleiului de migdale
- Adevarul despre impachetarile corporale
- 14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
- Vitaminele care sporesc fertilitatea
- Deficitul de vitamina D
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
- Topul vitaminelor pentru iarna
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor