Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vitamina D3

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Vitamina D3

Vitamina D se gaseste in multe produse alimentare, cum ar fi peste, oua, lapte fortificat si ulei de peste. Soarele contribuie semnificativ la productia zilnica de vitamina D - 10 minute pe zi de expunere la soare sunt considerate suficiente pentru a preveni deficienta de vitamina D.

Cele mai importante forme de vitamina D sunt: ergocalciferol (D2) si colecarciferol (D3). Vitamina D3 este sintetizata prin expunerea la ultraviolete B (UVB) ale soarelui.

Functia biologica majora a vitaminei D este de a mentine normalitatea nivelurilor de calciu si fosfor din sange. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism si contribuie la formarea si mentinerea rezistentei oaselor. Vitamina D poate fi utilizata in combinatie cu calciu, pentru a creste densitatea minerala a oaselor si pentru a reduce riscul producerii fracturilor. Studiile recente sugereaza ca vitamina D poate oferi protectie impotriva osteoporozei, hipertensiunii, cancerului si impotriva mai multor boli autoimune.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Deficitul de vitamina D
  3. Rolul pozitiv pentru sanatate al vitaminei D3
  4. Ce sa evitati daca utilizati vitamina D3
  5. Concluzie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Deficitul de vitamina D

Sus

Rahitismul si osteomalacia sunt boli des intalnite in cazul deficitului de vitamina D. La copii, prea putina vitamina D provoaca rahitism, ceea ce duce la deformarea oaselor. La adulti, deficitul de vitamina D poate provoca osteomalacie, care duce la slabiciune musculara si osoasa.

Persoanele care ar putea avea un risc ridicat de deficit de vitamina D sunt persoanele in varsta, cele obeze, sugarii alaptati doar la san si cei care se expun limitat la soare. De asemenea, persoanele cu sindroame de malabsorbtie de grasimi (cazul celor care sufera de fibroza chistica) sau boli inflamatorii intestinale (boala Crohn), pot prezenta deficit de vitamina D.

Rolul pozitiv pentru sanatate al vitaminei D3

Sus

Corpul are nevoie de vitamina D3 pentru:

  • optimizarea sanatatii osoase
  • sanatatea celulelor - sustine lupta impotriva radicalilor liberi
  • sanatatea organelor - inima, ficat, rinichi
  • sanatate musculara - forta si rezistenta
  • un sistem imunitar sanatos - lupta cu si impotriva bolilor
  • mentinerea sanatatii creierului - acuitate mentala, memorie, lupta si ajuta in caz de depresie si modificarea starilor de spirit.

Vitamina D3 lupta si ajuta la preintampinarea mai multor boli, atat la copii cat si la adulti. Iata cateva cazuri in care vitamina D3 previne sau reduce simptomele unor afectiuni:

- Reduce riscul de diabet zaharat - copiii care au un aport crescut de vitamina D au un risc mai scazut de a dezvolta diabet zaharat la varsta adulta.

- Osteomalacie (rahitism la adulti) - in cazul adultilor cu deficit sever de vitamina D se pierde continutul mineral osos (hipomineralizare) si acestia experimenteaza osteomalacie alaturi de dureri osoase si slabiciune musculara. Osteomalacia poate fi intalnita in randul varstnicilor care au o dieta saraca in vitamna D, persoane cu absorbtie scazuta de vitamina D3, la cei care nu se expun suficient la soare, la persoanele care au suferit interventii chirurgicale gastrice sau intestinale, la cei care au boli osoase provocate de expunerea la aluminiu, la cei diagnosticati cu boli cronice hepatice si renale si, la suferinzii de osteodistrofie renala.

- Previne osteoporoza - vitamina D3 ajuta la prevenirea osteoporozei. De fapt, efectul pe termen lung al deficitului de vitamina D din organism este diminuarea absorbtiei de calciu care sa mentina structura si fermitatea oaselor.

- Boli cardiovasculare - vitamina D este recunoscuta ca fiind importanta pentru sanatatea cardiovasculara, iar deficitul de vitamina D3 este un factor potential de risc pentru mai multe procese care pot declansa boli de inima.

- Psoriazis - in cazul acestei boli sunt folosite abordari diferite pentru tratarea placilor eritemato-scuamoase cutanate care apar in psoriazis. Tratamentele usoare includ fototerapia, reducerea stresului, aplicarea de creme hidratante sau acid salicilic pentru a elimina descuamarea pielii.

In cazurile mai severe de psoriazis sunt folosite tratamentele cu raze UVA, raze UVA, psolaren sau corticosteroizi. Cele mai eficiente si mai bine tolerate de catre piele sunt analogii de vitamina D (vitamina D sintetica). Aceste tipuri de medicamente par sa controleze cresterea celulelor pielii si sunt utilizate in special pentru leziunile placilor de psoriazis rezistente la alte tratamente sau a celor situate pe fata.

- Previne preeclampsia - deficienta de vitamina D este corelata cu preeclampsia, care poate aparea in timpul sarcinii si determina proteinurie, hipertensiune arteriala si edem. Preeclampsia poate duce la nastere prematura si este principala cauza de deces in timpul sarcinii.

- Ajuta la lupta impotriva cancerului - chiar daca sunt necesare mai multe teste clinice, vitamina D a fost asociata cu suprimarea dezvoltarii cancerelor, cum ar fi cel de san, colon si prostata.

- Mentine sanatatea mentala - exista o multitudine de receptori de vitamina D in creier si din aceasta cauza, se considera ca vitamina D ajuta la mentinerea santatii mentale si a creierului.

- Imbunatateste sistemul imunitar - studiile au aratat ca aportul adecvat de vitamina D3 poate aduce beneficii insemnate sistemului imunitar, prin scaderea riscului de infectie.

- Scade probabilitatile unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer - atunci cand organismul imbatraneste, o cantitate din ce in ce mai mica de vitamina D este transformata in forma sa activa. Studiile au demonstrat ca aportul crescut de vitamina D3 reduce riscul depresiilor si a bolii Alzheimer in randul varstnicilor.

- Reduce simptomele de astm bronsic - exista o prevalenta ridicata de deficit de vitamina D3 in cazul persoanelor cu astm. Expertii sugereaza ca suplimentarea vitaminei D din organism, la pacientii cu astm bronsic, poate ameliora severitatea bolii si poate imbunatati tratamentul acestei afectiuni.

Ce sa evitati daca utilizati vitamina D3

Sus

In timp ce luati suplimente alimentare care contin vitamina D3, trebuie evitat consumul altor suplimente de vitamine sau minerale sau sa le folositi numai dupa ce ati consultat medicul. Evitati utilizarea antiacidelor, iar daca nu puteti sa le excludeti, consumati-le numai pe cele prescrise de medicul dumneavoastra. Mineralele continute de anumite antiacide pot provoca reactii adverse grave, daca sunt luate impreuna cu suplimentele de vitamina D3.

Concluzie

Sus

Vitamina D este o vitamina importanta de care corpul tau are nevoie pentru a fi sanatos. Vitamina D este o vitamina esentiala pe care organismul o foloseste pentru dezvoltarea si intretinerea oaselor normale. Vitamina D joaca, de asemenea, un rol in sistemul dumneavoastra nervos, sistemul musculo-scheletic si sistemul imunitar.

Daca aveti factori de risc pentru dezvoltarea deficientei de vitamina D sau aveti simptome de deficienta, asigurati-va ca contactati medicul dumneavoastra pentru a va face un test de sange pentru a va verifica nivelul acestei vitamine. Deficienta de vitamina D este o deficienta obisnuita de vitamine care cauzeaza probleme cu oasele si muschii. Cel mai frecvent afecteaza persoanele cu varsta peste 65 de ani si persoanele cu pielea mai inchisa la culoare. Este prevenibil si tratabil.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate