Semnele lipsei din corp a vitaminei D
Generalitati
SusVitamina D este esentiala starii generale de sanatate. Aceasta este indispensabila pentru absorbtia calciului si a fosforului, intareste sistemul imunitar, este vitala pentru sanatatea muschilor, a dintilor si a oaselor.
Mai multi medici au aratat ca vitamina D ar putea preveni osteoporoza si incetineste progresia sa la persoanele in varsta, pentru ca ajuta la absorbtia calciului. Totusi, pentru a fi eficient acest proces, aportul in vitamina D si in calciu ar trebui continuat.
Puteti sa faceti rost de vitamina D doar expunandu-va la razele soarelui. O expunere de 10-15 minute poate procura intre 80-90% din aportul zilnic recomandat. Nu uitati sa folositi crema de protectie solara.
La venirea iernii, dupa multe zile fara soare, nivelul de vitamina D scade considerabil. Dar unele persoane risca sa aiba si carente. Este dificil de a stabili un diagnostic de certitudine, iar pentru aceasta, este nevoie de analize biologice.
Cuprins articol
Principalele simptome
SusPentru a sti daca aveti o carenta in vitamina D, iata principalele simptome:
Slabire musculara si osoasa – vitamina D este esentiala pentru dinti, oase si muschi; acestea au nevoie de doza zilnica. Slabirea musculara si osoasa poate fi, deci, un simptom al carentei de vitamina D. In acest caz, consultati un medic.
Sentiment de tristete – un studiu recent a demonstrat ca o lipsa de vitamina D la femei poate provoca un sentiment de tristete. Aceasta vitamina ar avea capacitatea de a actiona asupra centrilor nervosi responsabili de buna dispozitie, aici intelegandu-se dopamina si serotonina.
Sensibilitate la durere – o doza neechilibrata de vitamina D in sange poate cauza dureri cronice. De fapt, cercetatorii canadieni au aflat recent ca un supliment de vitamina D a vindecat durerea cronica a 6 pacienti din 10.
Hipertensiune – un studiu a scos in evidenta o relatie intre carenta de vitamina D si hipertensiune. Cercetatorii au studiat mai mult de 146 000 de persoane. La acestea, fiecare crestere de 10% din cantitatea de vitamina D era asociata cu o scadere de 8,1% a riscului de hipertensiune.
Oboseala si somnolenta – simptomele cele mai cunoscute ale vitaminei D sunt oboseala excesiva si starea de somnolenta. De fapt, toate tesuturile corpului uman sunt receptori ai vitaminei D. Aceasta din urma actioneaza mai ales asupra celulelor, asupra tiroidei, paratiroidei si asupra pancreasului. De aceea, mai multe studii au demonstrat ca persoanele care sufera de oboseala cronica si de somnolenta prezinta o lipsa a vitaminei D.
Rezistenta fizica scazuta – vitamina D este importanta in timpul activitatilor sportive. Un studiu recent a demonstrat ca atletii cu un nivel scazut de vitamina D au o performanta mai putin satisfacatoare si mai putina energie, spre deosebire de sportivii cu un nivel normal. In consecinta, daca practicati activitati fizice, incercati sa va completati cantitatea corespunzatoare din aceasta vitamina pentru o mai buna rezistenta.
Supraponderalitate – vitamina D este una liposolubila, adica ea este solubila in grasimi. Un studiu efectuat pe 38 de subiecti a aratat ca vitamina D poate juca un rol important in pierderea greutatii. Participantii la studiu au urmat 11 saptamani de regim pe parcursul carora vitamina le-a permis sa scada stratul adipos de la nivelul abdomenului, reducand astfel si riscul bolilor cardiovasculare sau al diabetului.
Boli ale aparatului digestiv – un studiu recent a demonstrat ca persoanele care sufera de boala Crohn, de o intoleranta la gluten sau de boli inflamatorii au, in general, un nivel scazut de vitamina D in sange. Aceasta mai permite si absorbtia intestinala a calciului, favorizeaza digestia si intareste sistemul imunitar.
Transpiratie la nivelul capului – este unul dintre simptomele cele mai cunoscute ale vitaminei D. Transpiratia la nou-nascuti rezulta, in general, dintr-o lipsa a acestei vitamine.
In afara de expunerea la soare, puteti opta pentru alimente bogate in vitamina D ca ouale, sardinele, crevetii, iaurtul, sucul de portocale, laptele si cerealele. Totusi, daca observati unul dintre simptomele precizate, consultati un specialist.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Cele mai bune vitamine pentru o piele sanatoasa si stralucitoare
- Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?
- Deficitul de vitamina K la nou nascuti
- Deficitul de vitamina D
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
- Topul vitaminelor pentru iarna
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- Scorbutul - deficitul de vitamina C
- Vitamina C in viroza respiratorie