Nutrientii care lipsesc cel mai adesea din corp
Generalitati
SusAveti simptome de oboseala cronica, iritabilitate sau chiar depresie? Inainte sa va diagnosticati de unul singur cu o boala cronica, priviti mai atent asupra alimentatiei pe care o aveti.
Uneori, simptomele medicale cele mai des intalnite pot semnala un deficit nutritional.
O alimentatie adecvata poate fi o provocare cu cat inaintati in varsta. O data cu trecerea anilor, numarul caloriilor de care aveti nevoie incepe sa scada.
Fiecare calorie pe care o consumati trebuie sa fie pusa in legatura cu alimentatia dumneavoastra.
Chiar si asa, nu va puteti atinge intotdeauna scopul.
Cuprins articol
Substante nutritive
SusCu cat imbatraniti, corpul devine mai putin eficient in a absorbi unele substante nutritive importante. In plus, abilitatea de a gusta mancarea scade, scazand in acelasi timp si pofta de mancare. Unele alimente devin greu de mestecat sau de digerat. Unii nutrienti esentiali nu pot fi supliniti cu usurinta.
Medicii au intocmit o lista a celor mai importante substante nutritive care pot avea un deficit in corpul dumneavoastra la un moment dat. Iata care sunt acestea:
Vitamina B6
SusMai mult de 10% dintre cei investigati au avut un nivel scazut al vitaminei B6, cel mai comun deficit al unei vitamine.
Organismul are nevoie de vitamina B6 pentru mai mult de 100 de reactii ale diferitelor enzime din corp.
De asemenea, aceasta vitamina este esentiala intr-o sarcina pentru dezvoltarea normala a creierului fatului.
Daca aveti un nivel scazut al acestei vitamine, puteti avea un risc mai crescut de cancer de colon si alte tipuri de cancer, puteti observa eruptii cutanate sau crapaturi la colturile gurii sau va puteti simti depresiv.
Persoanele cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani ar trebui sa aiba cam 1,3 miligrame pe zi.
Incercati sa faceti rost de acesti nutrienti esentiali din alimente inainte de a lua suplimente. B6 se gaseste in ton, somon, pui, curcan si carne de vita, pe langa cerealele integrale.
Fierul
SusIn jur de 10% din femeile aflate in perioada fertila au fost gasite cu deficit de fier, dar si unii copii. Fierul este esential pentru crestere si dezvoltare si ajuta corpul sa produca hemoglobina, o proteina in globulele rosii din sange care transporta oxigenul catre toate partile corpului.
Daca aveti un deficit de fier, de obicei nu veti observa simptomele chiar imediat, cand organismul va extrage fierul din toate depozitele corpului. Insa atunci cand nivelul de fier este chiar foarte mic, se poate instala anemia pe baza de deficit de fier si va puteti simti obosit sau simtiti ca nu va puteti incalzi.
Femeile adulte in perioada fertila au nevoie de 18 mg de fier pe zi, iar barbatii si femeile mai in varsta, doar 8 mg.
Fierul se gaseste in abundenta in carnea slaba, in fructele de mare si in pasarile de curte, la fel ca si in cereale, unele tipuri de fasole, nuci si unele fructe uscate.
O jumatate de ceasca de suc proaspat de spanac contine cam 3 mg, insa tineti cont sa adaugati o picatura de suc de lamaie sau suc de orice alt fruct citric pentru a ajuta cresterea absorbtiei fierului din sursele anterior mentionate.
Fierul este delicat, deoarece motivele care stau la baza deficitul pot fi sangerarea gastrointestinala, in primul rand, sau pur si simplu nu consumati indeajuns de multe alimente care sa contina fier. Preparati-va o salata de spanac cu rosii.
Aciditatea din tomate va ajuta fierul din spanac sa fie absorbit.
Vitamina D
SusAproximativ 8% din persoanele investigate au avut un deficit de vitamina D, punandu-si sanatatea oaselor in pericol.
Vitamina D este esentiala si pentru ca muschii sa se miste corespunzator si ca nervii sa transmita mesajele de la creier spre organism. Acest nutrient ajuta totodata si la lupta sistemului imunitar impotriva virusurilor.
Daca vitamina D din corp scade drastic, puteti avea oase fragile, dureri ale acestora si puteti risca sa vi le fracturati. Intrebati-va medicul despre cat de buna este vitamina D pentru dumneavoastra si daca aveti nevoie de suplimente.
Aceasta substanta nutritiva nu prea se gaseste in multe alimente.
Expunerea la soare produce vitamina D, insa aveti grija sa purtati ochelari de soare, care sa va protejeze impotriva cancerului de piele, ce blocheaza aceasta productie.
Vitamina C
SusCam 6% din oamenii investigati au un continut scazut al vitaminei C sau al acidului ascorbic, cel care ajuta corpul sa lupte impotriva substantelor periculoase, cunoscute si sub numele de radicali liberi.
Aceasta vitamina ajuta si la vindecarea mai rapida a ranilor si la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar.
Deficitul de vitamina C este mai putin intalnit decat alte deficite nutritive, insa daca il aveti, puteti dezvolta gingii inflamate, dureri de articulatii si puteti experimenta o vindecare indelungata a ranilor.
Cantitatea de vitamina C de care aveti nevoie zilnic depinde de varsta. In timp ce barbatii adulti au nevoie de 90 de mg de vitamina C, femeile au nevoie doar de 75 de mg.
Aceasta vitamina este des intalnita in sucurile de portocala, in ardeii iuti, kiwi, cartofi copti si capsuni.
Un pahar cu suc de portocale poate avea cam 70 de mg.
Aceasta substanta nutritiva poate fi cu usurinta introdusa in alimentatie.
VItamina B12
SusAproximativ 2% dintre persoanele studiate au avut un deficit al vitaminei B12, despre care se spune ca devine din ce in ce mai des intalnit la persoanele in varsta.
Vitamina B12 ajuta la pastrarea celulelor nervoase si a celulelor sanguine sanatoase, printre numeroasele sale beneficii.
Daca aveti un continut scazut de vitamina B12, va puteti simti obosit sau slabit, puteti experimenta amorteala si furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare.
Cat de mult aveti nevoie de aceasta depinde de varsta: tinerii si adultii au nevoie de 2,4 micrograme zilnic.
Vitamina B12 se gaseste in alimentele de tip animal, ca ficat de vita, moluste si pasari de curte, dar si din cereale.
Doar 1% din persoanele investigate au avut deficiente in acid folic si vitaminele A si E.
Vitamina A
SusAceasta vitamina ajuta la pastrarea vederii, la imbunatatirea sistemului imunitar si ajuta inima, plamanii si rinichii sa functioneze corespunzator.
Se gaseste in somon, pepene galben, morcov, caisa si in produsele lactate.
Chiar daca un deficit real al vitaminei A este destul de rar intalnit, la copiii mici si la femeile insarcinate, daca nivelul scade prea mult, poate aparea o problema a ochilor ce face dificila vederea la lumina slaba.
Vitamina E
SusAjuta la protejarea celulelor de pericolele produse de poluarea aerului si a altor medii neprielnice si pastreaza sistemul imunitar puternic.
Vitamina E este gasita in uleiurile vegetale, nuci, spanac, broccoli si cereale, printre alte multe alimente.
Multe persoane nu iau doza recomandata de vitamina E, insa nici nu arata semnele tipice ale unei carente de acest fel.
Oricum, puteti avea pierdere a vederii sau pierdere a simtului membrelor daca vitamina E este intr-un continut mult prea scazut.
Deficitul de acid folic a scazut drastic. Exista mai putin de 1% dintre oameni cu aceasta carenta, comparativ cu 20 pana la 30% in 1998. Folatii, vitamine B, ajuta la dividerea celulelor.
Este extrem de important in timpul sarcinii sa preveniti defecte ale tubului neuronal precum spina bifida.
Un prim motiv al declinului acestui deficit ar fi ca cerealele si produsele din grau au mai mult acid folic. El este gasit in mod natural in legume, nuci, fasole si suc de portocale.
Daca observati oricare din simptomele mentionate mai sus, intrebati-va medicul daca ar trebui sa fiti ingrijorati pentru o carenta nutritiva.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti
- Efectele carentei de magneziu din organism
- O problema mai veche – colesterolul
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
- Boala arteriala periferica a membrelor inferioare
- Sindromul de oboseala cronica
- Cum combatem oboseala cronica?
- Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top