Imunitatea innascuta versus imunitatea dobandita
Sistemul imunitar este esential pentru supravietuirea noastra. Acesta ne mentine sanatosi pe masura ce trecem printr-o mare de agenti patogeni. Fara un sistem imunitar, organismul nostru ar putea fi atacat de bacterii, virusi, paraziti si multe altele. Aceasta vasta retea de celule si tesuturi este mereu in cautarea invadatorilor si, odata ce un inamic este vazut, este lansat un atac complex.
Sistemul imunitar este raspandit in tot corpul si implica multe tipuri de celule, organe, proteine si tesuturi. Daca sistemul imunitar intalneste un agent patogen, de exemplu, o bacterie, un virus sau un parazit, acesta activeaza asa-numitul raspuns imun.
Sistemul imunitar al fiecaruia este diferit
Sistemul imunitar al fiecaruia este diferit, insa in general, devine mai puternic la maturitate, deoarece organismul a fost expus pana atunci la mai multi agenti patogeni si a dezvoltat mai multa imunitate. De aceea, adolescentii si adultii tind sa se imbolnaveasca mai rar decat copiii. Odata ce un anticorp a fost produs, o copie a acestuia ramane in corp, astfel incat daca acelasi antigen apare din nou, acesta poate fi tratat mai repede.
Exista doua tipuri de imunitate la oameni: innascuta sau dobandita, care poate fi activa si pasiva.
Imunitatea innascuta
Imunitatea innascuta se refera la sistemul imunitar prezent atunci cand te nasti. Este prima bariera de aparare a organismului impotriva germenilor. Include bariere fizice, cum ar fi pielea si membranele mucosae ale gatului si intestinului, celule (neutrofile, macrofage, celule Natural Killer, etc) si proteine speciale care pot recunoaste si ucide germenii.
Aceste celule si proteine speciale pot ucide un germen, dar odata ce germenul este mort, sistemul imunitar innascut uita si nu comunica nicio informaie despre germeni restului corpului. Fara aceste informatii, corpul nu se poate pregati pentru a combate acest germen in cazul unei infectari noi.
Imunitatea dobandita
Imunitatea specifica sau dobandita reprezinta protectia pe care corpul o construieste atunci cand intalneste si isi aminteste germenii si alte substante straine care au intrat in contact cu organismul. Cand organismul recunoaste antigenii, produce anticorpi pentru a lupta impotriva lor.
Pentru a putea produce anticorpi, organismul are nevoie de 14 zile. Ceea ce este foarte important este faptul ca organismul memoreaza aceasta lupta, astfel incat, daca intalneste din nou acelasi antigen, il va recunoaste si va lupta mai rapid impotriva acestuia. Productia de anticorpi este una dintre cele mai importante modalitati prin care se dezvolta imunitatea.
Imunitatea dobandita poate fi activa sau pasiva.
Imunitatea activa
Imunitatea activa este cel mai frecvent tip si se dezvolta ca raspuns la o infectie sau vaccinare. Aceste metode expun sistemul imunitar la un tip de germeni sau ageni patogeni. Celulele imune numite celule T si B recunosc prezenta unui agent patogen „invadator” si activeaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva acestuia.
Data viitoare cand celulele imune T si B intalnesc acel germen specific, il vor recunoaste si vor activa imediat restul sistemului imunitar pentru a impiedica imbolnavirea sau infectarea.
Imunitatea pasiva
Imunitatea pasiva se dezvolta atunci cand primim anticorpi de la cineva sau de altundeva. Acest tip de imunitate este de scurta durata, deoarece nu determina sistemul imunitar sa recunoasca agentul patogen in viitor.
Exista doua tipuri principale de imunitate pasiva:
Anticorpii materni. Sunt anticorpi ce aparin clasei de anticorpi IgG si IgA care se transfera de la mama la copil, prin placenta sau prin laptele matern, in special in primele zile de la nastere.
Tratamentele cu imunoglobulina. Sunt anticorpi care sunt de obicei utilizati pentru a trata persoanele cu risc de infectii, cum ar fi dupa o muscatura de sarpe sau un copil nascut de o mama cu hepatita B. Acesti anticorpi sunt fabricati in laborator sau provin de la alte personae.
Antreneaza-ti imunitatea
1. Fa o prioritate din sport. Chiar si o ora de mers poate avea un impact foarte pozitiv asupra functiei sistemului imunitar.
2. Ia o gura de aer curat. Petrece minim 30 de minute in aer liber.
3. Elibereaza-te de stres. Fa in fiecare zi ceva care sa iti induca un sentiment de pace. Citeste, asculta muzica, practica un hobby, orice te relaxeaza.
4. Adopta o dieta echilibrata. Nu manca in exces, evita sau redu dulciurile, redu consumul de carne si alimentele bogate in grasimi saturate, consuma mai multe fibre si mananca legume de mai multe culori pentru a-i hrani sistemul imunitar cu o gama de fitonutrienti.
5. Incearca suplimente alimentare. Este posibil ca dieta alimentara sa nu iti confere aportul suficient de nutrienti pentru un sistem imunitar echilibrat, astfel ca poti apela la
suplimente alimentare naturale pentru intarirea acestuia.
Astragalus stimuleaza activitatea celulelor albe si a celulelor natural killer (NK). In plus, stimuleaza inmultirea celulelor imunitare, secretia de imunoglobulina, anticorpi. Totodata, stimuleaza propagarea semnalelor imune, crescand reactia sistemului imunitar.
Quercetina creste activitatea celulelor imunitare T si a celulelor NK (natural killer), cele care indeparteaza virusurile si bacteriile din organism. In plus, are un rol important in reglarea raspunsului
imunitar la factorii de stres.
Prin suplimentarea dietei cu Zinc se actioneaza pe doua planuri: 1) este stimulat si activat raspunsul antiviral natural al sistemului imunitar si 2) se inhiba replicarea virusurilor si bacteriilor, oprind dezvoltarea si agravarea infectiei.
Vitamina D3 are mai multe roluri importante pentru sanatate, dar esentiale sunt capacitatea sa de a asigura absorbta de Calciu si Fosfor si de a fortifica sistemul imunitar. Aportul corect de Vitamina D3 faciliteaza mineralizarea osoasa si dezvoltarea sistemului osos si a dintilor, dar creste si rezistenta organismului fata de anumite boli.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Sistem imunitar slabit: semne care ar trebui sa va puna in garda
- Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar!
- Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic
- 7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar
- Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale
- Intarirea sistemului imunitar la inceputul toamnei
- Metode de intarire a sistemului imunitar toamna
- Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar
- Deficitul de vitamina D