Frumusetea vine din interior. Descopera vitaminele care fac minuni pentru pielea ta
Rolul si importanta fiecarei vitamine
SusEste deja cunoscut faptul ca oricate creme sau produse cosmetice am utiliza, pentru a ne bucura cu adevarat de un aspect sanatos si puternic al pielii, trebuie sa actionam, in primul rand, din interior.
Explicatia este cat se poate de simpla: sanatatea celulelor din straturile de piele este mult mai bine sustinuta pe termen lung prin intermediul proceselor chimice ale organismului decat prin compusi aplicati la exterior.
Pentru a intelege exact cum trebuie sa actionam, trebuie sa cunoastem rolul si importanta fiecarei vitamine cu impact in mentinerea sanatatii si aspectului tanar al pielii.
O ingrijire temeinica a pielii este un factor important psihosocial atat pentru starea noastra interioara, emotionala, a stimei de sine, cat si pentru transmiterea unei imagini exterioare placute. In consecinta, am realizat o lista de vitamine care va vor oferi rezultate uimitoare asupra pielii, dar si asupra sanatatii.
Cuprins articol
- Rolul si importanta fiecarei vitamine
- Vitamina E, arma secreta in prevenirea ridurilor
- Mentine un aspect tanar si ferm al pielii cu ajutorul Vitaminei C
- Eliminarea petelor pigmentate si estomparea efectelor acneei
- Complexul de vitamine B si acidul folic, o sursa de sanatate pentru piele, par si unghii
- Citeste pe aceeasi tema
Vitamina E, arma secreta in prevenirea ridurilor
SusVitamina E este o vitamina liposolubila, care se gaseste sub mai multe forme, alpha-tocoferolul fiind singurul care poate fi folosit de corpul nostru. Principalul lui rol este cel de antioxidant si actioneaza impotriva radicalilor liberi. Contribuie la reducerea efectului nociv al razelor UV, ajuta la tonifierea pielii si la mentinerea elasticitatii ei.
Vitamina E este sintetizata de plante si o putem regasi in alimente precum uleiul de floarea soarelui, uleiul de masline, uleiul de soia, semintele de floarea soraelui, nucile, migdalele, alunele, spanacul, cereaele integrale, avocado, dovleacul, asparagusul, mango.
Nu este de mirare faptul ca aceasta vitamina este des folosita in produsele dermato-cosmetice si in suplimentele anti-aging de mai bine de 50 de ani, insa asimilarea ei de catre organism este realizata mult mai usor cu ajutorul unei alimentatii corecte.
In plus, dupa cum au aratat rezultatele mai multor studii, vitamina E ofera numeroase beneficii pentru aparatul cardiovascular, pentru imbunatatirea deficitului cognitiv, alaturi de vitamina C, in boala Alzeihmer, pentru reducerea riscului de a face boala Parkinson (preponderent atunci cand vitamina este preluata din alimentatie, nu din suplimente), pentru sanatatea ochilor, protejarea ficatului, vindecarea arsurilor si, nu in ultimul rand, in reducerea problemelor de fertilitate.
Mentine un aspect tanar si ferm al pielii cu ajutorul Vitaminei C
SusVitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila si este o vedeta in ceea ce priveste sustinerea sistemului imunitar. Este bine stiut ca este recomandat consumul de fructe si legume bogate in vitamina C, dar si suplimentele cu vitamina C sunt importante pentru preventia impotriva virozelor si a gripei si pentru a oferi un “boost” sistemului imunitar.
Ceea ce stim mai putin este faptul ca aceasta se afla si in piele, aducand beneficii importante acesteia. Vitamina C nu numai ca stimuleaza productia de colagen, ajutand la mentinerea elasticitatii pielii si oferind aspectul tanar si ferm al pielii, dar are si efect antioxidant dovedit stiintific, protejand impotriva leziunilor produse de razele UV asupra tegumentului.
Nu este de mirare ca persoanele cu o sanatate de fier au, in general, si un ten frumos si tanar. Unde gasim vitamina C? In fructe ca: guava (228.3 mg/100g), citricele (portocale, grapefruit, lamai), kiwi, capsuni, coacaze negre, papaya si legume: varza de Bruxelles, broccoli, conopida, ardei, patrunjel, spanac si alte frunze verzi, cartofi, rosii.
Eliminarea petelor pigmentate si estomparea efectelor acneei
SusVitamina A este o vitamina liposolubila ce are si ea un efect antioxidant. Ajuta la preventia efectului nociv al razelor solare asupra pielii prin intreruperea procesului de degradare al colagenului. Este considerat un ajutor de nadejde in estomparea ridurilor,accelerarea procesului de regenerare si vindecare a pielii, suportul sistemului imun al pielii, contribuie la protectia impotriva arsurilor solare, dar si in tratarea acneei. Ofera fermitate si elasticitate pielii.
Pe langa beneficiile pe care le aduce pielii, contribuie la functionarea corespunzatoare a sistemului imun, ajuta aparatul vizual (imbunatatirea vederii in intuneric, preventia xeroftalmiei-o patologie in care aparatul lacrimal nu poate produce lacrimi, ducand la uscarea conjunctivei sau sindromul de ochi uscat), contribuie la mentinerea sanatoasa a aparatului osteoarticular, dar si in fertilitate.
Vitamina A, la fel ca vitaminele E si C, este folosita in fabricarea multor produse de ingrijire a pielii, dar poate fi obtinuta si din surse naturale precum: branzeturile, ouale, pestele gras, laptele, iaurtul, ficatul sau pateul de ficat. De asemenea folosind alimente bogate in beta-caroten, organismul nostru poate converti beta-carotenul in retinol: morcovi, dovleac,, spanac cartofi dulci, ardei rosu, mango, papaya, caise.
Nu ezita sa iti prepari salate sau shake-uri cu aceste legume sau fructe pentru a asigura un aport optim de vitamina A si a-ti ajuta intreg organismul, nu doar pielea.
Complexul de vitamine B si acidul folic, o sursa de sanatate pentru piele, par si unghii
SusPe langa vitamintele care ajuta la mentinerea sanatatii pielii mai sus amintite, extrem de benefice sunt si vitaminele din complexul B, vitamine hidrosolubile, care ajuta inclusiv la imbunatatirea aspectului parului si al unghiilor.
Vitamina B2 (Riboflavina) ajuta la mentinerea sanatatii pielii, ochilor si nu in ultimul rand, al sistemului nervos. O putem regasi in: lapte, oua, ciuperci, iaurt sau cereale integrale.
Vitamina B3 (Niacina) contribuie si ea la mentinerea sanatatii sistemului nervos si a pielii,detinand proprietati antiinflamatoare si antiaging, poate fi gasita in: carne, peste, oua.
Vitamina B5 (Acidul pantothenic) este implicata in productia de celule sangvine, de asemenea contribuie la mentinerea sanatoasa a pielii, a parului si a ochilor, dar si a sistemului nervos si a tractului gastro-intestinal. Poate ajuta la tratarea acneei.
Vitamina B9 (acidul folic) poate reduce riscul de cancer de piele. Prin expunerea excesiva la soare, ADN-ul din celule poate fi afectat, acidul folic contribuie in dezvoltarea de noi celule ale pielii, reducand astfel riscul de malignizare; lupta impotriva procesului de imbatranire a pielii (creste productia de colagen), creste elastificatea si tonusul pielii; ajuta la prevenirea acneei (proprietatea sa antioxidanta reduce nivelul de stres oxidativ). Se gaseste in produse de origine vegetala: broccoli, varza de Bruxelles, varza, spanac, mazare, naut, dar si in ficat.
Vitaminele din grupul B se regasesc si in diferite suplimente, de obicei in combinatie cu alte vitamine si minerale si sunt folosite pe scara larga in multiple afectiuni.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Vitamine de ajutor in functie de varsta
- Deficitul de vitamina D
- Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat?
- Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
- Topul vitaminelor pentru iarna
- Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12
- Vitaminele prenatale: un inceput sanatos pentru o sarcina sanatoasa