Este eficienta stimularea sistemului imunitar?
Sistemul nostru imunitar face o treaba remarcabila in a ne apara impotriva bacteriilor si virusurilor. Dar daca acesta nu este suficient de puternic, un germen agresiv ne poate invada cu succes organismul, imbolnavindu-ne. Este posibil sa intervenim in procesul de stimulare a sistemul imunitar prin mici schimbari ale stilului de viata.
Cum sa produci un raspuns imun aproape perfect?
Sistemul imunitar este complex, iar pentru a functiona bine, necesita echilibru. Desi deocamdata nu exista legaturi directe dovedite stiintific intre stilul de viata si functia imuna imbunatatita, o dieta precara, lipsita de nutrienti si oboseala ne slabesc organismul, care nu mai este in stare sa faca fata invaziei microorganismelor nocive.
Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, functioneaza mai bine atunci cand este protejata de agresiunile factorilor externi.
Exista 8 factori care ne afecteaza imunitatea si slabeste organismul:
1. fumatul
2. dieta bogata in grasimi si carbohidrati rafinati
3. sedentarismul
4. supraponderalitatea
5. alcoolul
6. oboseala fizica
7. infectiile
8. stresul
9. inaintarea in varsta
Pe masura ce imbatranim, capacitatea raspunsului imunitar se reduce. Concluzia multor studii clinice este ca persoanele in varsta sunt mai susceptibile de a contracta boli infectioase cu efecte devastatoare asupra organismului. Infectiile respiratorii, gripa, virusurile si pneumonia sunt o cauza principala de deces la persoanele cu varsta de peste 65 de ani. S-a observat ca acest risc crescut se coreleaza cu o scadere a celulelor T (limfocite care fac parte din sistemului imunitar si care ataca particule straine specifice), din timusul care se atrofiaza cu varsta si produce mai putine celule T capabile sa combata infectia.
Cresteti imunitatea natural, sanatos
Incercarea de a creste sistemului imunitar este deosebit de complicata, deoarece exista numeroase tipuri de celule in sistemul imunitar care raspund la microbi diferiti.
Organismul genereaza continuu celule imune producand mult mai multe limfocite decat poate folosi. Celulele suplimentare se indeparteaza printr-un proces natural de moarte celulara numit apoptoza - unele inainte de a vedea vreo actiune, altele dupa castigarea bataliei.
Oamenii de stiinta au confirmat ca cei care sufera de subnutritie sau malabsorbtie sunt mai vulnerabili in fata bolilor infectioase. Diferite deficiente de micronutrienti precum zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic si vitaminele A, B6, C si E modifica raspunsurile imune.
Zincul inhiba inmultirea virusurilor si a bacteriilor
Mai multe studii au aratat ca zincul poate fi utilizat cu succes pentru prevenirea si tratarea racelilor. Cercetarile au confirmat ca numarul de raceli a scazut semnificativ in randul subiectilor iar durata convalescentei s-a scurtat. In plus, simptomele au fost mult mai blande. Pentru a beneficia de proprietatile zincului trebuie luate doze mai ridicate imediat dupa aparitia primelor simptome de raceala si nu mai tarziu de 24 de ore dupa ce a inceput sa se manifeste raceala.
Zincul este eficient in combaterea racelii deoarece inhiba inmultirea virusurilor si opreste reproducerea germenilor. Zincul ajuta la ameliorarea posibilelor reactii inflamatorii cauzate de raceala, deoarece previne eliberarea histaminei. Astfel, mucoasa nazala nu se inflameaza la fel de mult, permitand persoanei sa respire mai usor.
Vitamina C ajuta la scaderea incidentei racelilor
Un nivel echilibrat de vitamina C contribuie la functionarea sanatoasa a sistemului imunitar. Odata ce virusurile au ajuns la nivelul mucoaselor noastre, vitamina C induce formarea de celule albe din sange, neutralizeaza radicalii liberi si regenereaza mai multi antioxidanti ai organismului. Astfel, mentine sistemul imunitar puternic si reduce stresul oxidativ. Cand incepe raceala, nivelul vitaminei C scade drastic din cauza oxidarii crescute. De aceea este indicat sa luam rapid vitamina C pentru a sprijini sistemul natural de aparare al organismului nostru. Studiile au demonstrate ca un nivel echilibrat de vitamina C scurteaza durata racelii si amelioreaza simptomele.
Ce plante grabesc raspunsul imun?
Floarea de soc este folosita in medicina traditionala din intreaga lume ca un excelent remediu pentru febra, raceli, gripe si bufeuri. Florile sunt bogate in vitamina C si bioflavonoizi cu proprietati: antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale, anti-canceroase si antioxidante. Aceasta planta ajuta la cresterea sistemului imunitar si in uciderea agentilor patogeni comuni.
Un studiu recent publicat in editia din februarie 2020 a Frontierelor in nutritie de catre profesorul Roger Hurst si colegii de la The New Zealand Institute for Plant and Food Research, a raportat ca nivelurile de b-defensina 2 si imunoglobulina A, molecule care activeaza propriile mecanisme de ucidere a agentilor patogeni si care impiedica patrunderea acestora in organism, au crescut cu peste 40 % la voluntarii care au consumat in mod regulat coacaz negru timp de 5 saptamani.
Aceasta noua cercetare intareste observatiile studiilor publicate anterior, care aratau ca antocianele din coacazul negru mentin capacitatea de distrugere a agentilor patogeni. Aceasta evaluare stiintifica a analizat neutrofilele, celule care cauta si elimina in mod activ agentii patogeni precum bacterii si virusuri.
Vitamina C Imuno Complex cu Zinc, Soc si Coacaz negru de la COSMO PHARM este un produs special conceput pentru intarirea imunitatii si prevenirea eficienta a afectiunilor cauzate de virusuri si bacterii: raceli, gripe, viroze respiratorii.
Vitamina C Imuno Complex asigura un cocktail de ingrediente natural din extracte standardizate, in concentratii mari, cu absorbtie imediata in organism.
O singura tableta de Vitamina C Imuno Complex administrata zilnic pe o perioada de minim 30 de zile de catre persoanele cu imunitate scazuta, garanteaza o reactie rapida in fata infectiilor de tip viral sau bacterian:
• Mareste capacitatea de aparare naturala a organismului
• Reduce riscul manifestarii simptomelor la nivelul tractului respirator
• Creste productia de celule albe
• Stimuleaza productia de limfocite
• Creste activitatea fagocitelor
• Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ
• Ajuta la recuperarea rapida a organismului
COSMO PHARM iti aduce Sanatate din Natura!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece
- Artrita reumatoida
- Trei vitamine care iti cresc imunitatea
- Beneficiile si efectele adverse ale echinaceei
- Beneficiile ozonoterapei in reabilitarea medicala
- Sistemul imunitar al organismului - anticorpii
- 10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar
- Bolile sistemului imunitar
- Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul