Efectul uimitor al vitaminei D
Dupa cum stim, vitamina D este necesara pentru asimilarea calciului in oase, dar nu numai. Cercetarile au descoperit ca absenta vitaminei D are un rol important in astm, cancer, depresie, boli de inima, diabet si chiar cresterea in greutate. De aceea vitamina D este una din cele mai importante, care nu trebuie sa lipseasca din componenta nutrientilor consumati zilnic.
Vitamina D si oasele
Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul. Fara ea, oasele pot deveni fragile. La adulti, lipsa de vitamina D duce la malformatii ale oaselor si osteoporoza. La copii, deficitul de vitamina D, cauzeaza rahitism si alte boli ale oaselor. Consumul de lapte fortificat cu vitamina D poate ajuta la eliminarea acestor tulburari de sanatate.
Vitamina D: beneficii pentru inima si creier
Studiile au demonstrat ca nivelurile scazute de vitamina D pot avea efecte negative nu doar asupra oaselor, dar pot da nastere si la probleme cardiace si depresie, mai ales la persoanele in varsta. Inca nu s-a gasit o explicatie stiintifica, dar persoanele care consuma suplimente de vitamina D traiesc mai mult, decat ceilalti. La copii, cercetatorii au demonstrat existenta unei legaturi intre nivelurile scazute de vitamina D si prezenta astmului.
Vitamina D se poate absorbi prin piele
Intr-o lume evoluata, n-ar trebui sa va faceti griji in legatura cu asimilarea vitaminei D. Prin expunerea directa la soare a pielii 15-30 de minute, cateva zile pe saptamana, vitamina este sintetizata in mod natural. Totusi, razele UV care stimuleaza productia de vitamina D pot provoca, prin expunere prelungita si fara protectie, cancer de piele. De aceea, medicii nu recomanda asimilarea de vitamina D prin expunerea la soare.
Care sunt riscurile pentru deficienta de vitamina D?
Studiile au demonstrat ca lipsa vitaminei D afecteaza sugarii, copii, adolescentii dar si adultii. Riscurile cresc daca dieta nu contine suficient lapte, somon, oua - alimente bogate in vitamina D. Persoanele cu deficit de vitamina D, de obicei, nu au simptome.
Alti factori de risc sunt:
- obezitatea;
- tulburarile digestive, precum boala celiaca;
- vasta - peste 50 ani;
- unele medicamente.
Tensiunea arteriala si vitamina D
Combinatia dintre hipertensiune si deficitul de vitamina D, ar putea fi mortale. Intr-un studiu observational, s-a demonstrat ca persoanele cu hipertensiune si deficienta de vitamina D au fost de doua ori mai susceptibile de a manifesta afectiuni cardiace decat alte persoane din studiu.
Vitamina D si cancerul de san
Un continut scazut de vitamina D poate fi un factor de risc pentru cancerul de san. Studiile au confirmat ca la femeile cu deficit de vitamina D sansele de raspandire a cancerului au fost mai mari, decat la cele la care nivelul de vitamina D era normal. De asemenea, studiile sugereaza ca vitamina D chiar poate oferi protectie si poate ajuta la prevenirea cancerului de san.
Vitamina D si alte tipuri de cancer
Vitamina D ar putea oferi protectie intr-o anumita masura impotriva a cel putin inca doua tipuri de cancer: cancerul de colon si cancerul de prostata. Dar vitamina D nu are proprietati magice. Beneficiul in lupta cu aceasta boala este limitat mai ales in cazul oamenilor sanatosi, care nu sunt supraponderali si fac exercitii fizice.
Vitamina D si depresia
Inca nu s-a descoperit stiintific care este legatura dintre ele, dar studiile au demonstrat ca nivelul scazut de vitamina D, determina depresie la femeile si barbatii in varsta. O posibila explicatie ar fi ca lipsa de vitamina D care stimuleaza glanda paratiroida sa produca mai multi hormoni. Nivelele scazute de vitamina D si cele ridicate ale hormonului paratiroidian au fost asociate cu severitatea depresiei.
Vitamina D si cresterea in greutate
Dupa menopauza, pana spre varsta de 65 de ani, majoritatea femeilor cresc in greutate. Exista dovezi ca vitamina D si suplimentele de calciu pot incetini aceasta crestere in greutate. Intr-un studiu, s-a demonstrat ca 11% dintre femeile a caror valori de calciu si vitamina D nu se incadrau in limite normale au luat in greutate. De asemenea, au avut sanse crescute de a scadea sau a-si mentine greutatea atunci cand au consumat suplimente care sa contina calciu si vitamina D.
Vitamina D la copii
Cercetarile arata ca la acei copii la care vitamina D se afla in limite normale riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 este redus. S-a demonstrat, de asemenea, legatura evidenta dintre astm si vitamina D. Copii care au astm au un nivel scazut de vitamina D si necesita medicatie suplimentara si spitalizari mai dese.
Incepe ziua cu vitamina D
O modalitate de a asimila vitamina D este prin alimentatie. Multe tipuri de lapte ca si multe sortimente de sucuri naturale sunt fortificate cu vitamina D. Printr-un mic dejun bogat in cereale, va puteti lua doza zilnica de vitamina D. Uneori este suficient doar sa luati micul dejun.
Vitamina D la cina
Peste - mai ales pestele gras ca somon, ton, macrou, sardine - sunt o sursa viabila de vitamina D. Un somon gatit (100 g) poate oferi chiar si 200% din doza zilnica recomandata de vitamina D. 100g de ciuperci care au fost expuse la lumina naturala a soarelui pot furniza 100% din doza zilnica recomandata de vitamina D.
Oua, branza si vitamina D
Alte surse alimentare de vitamina D, includ galbenusul de ou, uleiul de ficat de cod, ficat de vita, margarina, iaurtul si unele branzeturi. Daca este posibil ca laptele sa fie fortificat cu vitamina D, acest lucru nu este valabil pentru toate lactatele. Branzeturile, inghetata pot fi o sursa de calciu dar doar citind informatiile nutritionale de pe eticheta poti afla daca au in continut si vitamina D.
Suplimentele medicamentoase de vitamina D
Daca in urma analizelor se constata lipsa de vitamina D, specialistii recomanda administrarea suplimentelor medicamentoase. Majoritatea tabletelor de multivitamine contin 400 UI de vitamina D, ceea ce inseamna ca administrarea uneia sau a doua tablete furnizeaza necesarul zilnic. Aceste suplimente se gasesc sub forma simpla, in asociere cu alte vitamine sau doar cu calciu.
D2 sau D3? Aceasta este intrebarea
Vitamina D este disponibila sub forma de suplimente medicamentoase: D2 si D3. Ambele forme sunt eficiente si pot fi luate pentru a asigura nivelul adecvat de vitaminaD. Dar s-a demonstrat ca D3 poate fi de pana la trei ori mai eficienta in cresterea nivelului de vitamina D si pastrarea acesteia pe termen lung.
Care ar fi necesarul zilnic de vitamina D?
Necesarul de vitamina D depinde de varsta fiecaruia si de eventualii factori de risc. Se recomanda, momentan, 200 UI pentru adultii sub 50 de ani, 400 UI pentru adultii cu varste cuprinse intre 50-70 de ani si 600 UI pentru cei de peste 70 de ani. Totusi multi specialisti considera ca aceste valori ar fi prea mici.
Doza zilnica de vitamin D la copiii hraniti la san
Laptele matern are foarte multe beneficii pentru nou-nascuti, dar nu este o sursa de vitamina D. Pediatrii recomanda ca toti copii alaptati sa primeasca 400 UI de vitamina D, incepand de la scurt timp dupa nastere si pana cand copilul este intarcat. Apoi ar trebui sa consume cel putin 100 ml de lapte praf imbunatatit cu vitamina D.
Analize pentru vitamina D
Prin analizele pentru determinarea valorilor de vitamina D, se masoara nivelul seric 25-hydroxyvitamin D (25(OH) D). Din pacate, unii medici nu-l recomanda decat la cererea pacientului.
Vitamina D si alte medicamente
Medicatia cu steroizi poate interfera cu actiunea vitaminei D. Daca luati steroizi trebuie sa cereti parerea medicului privind asocierea acestora cu vitamina D. Acelasi lucru este valabil si pentru relatia dintre medicamentele pentru scaderea colesterolului si vitamina D, intrucat acestea pot estompa cantitatea de vitamina D din organism. Pe de alta parte, se presupune ca diureticele ar creste nivelul acestei vitamine.
Cand este prea mult?
Exista o limita superioara a consumului de vitamina D, a carei depasire determina reactii adverse. Medicii recomanda pentru adulti un consum maxim zilnic de pana la 2000UI. Limita superioara pentru sugari este mai mica: cel mai bine ar fi sa cereti sfatul pediatrului care va spune in functie de varsta copilului care este cantitatea maxima admisa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Deficitul de vitamina D
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
- Topul vitaminelor pentru iarna
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- Scorbutul - deficitul de vitamina C
- Vitamina C in viroza respiratorie
- Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12
- Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului
- Vitamine necesare