Deficiente nutritionale care pot provoca depresie si anxietate
Generalitati
SusAnxietatea, depresia, dar si schimbarile frecvente de dispozitie sunt resimtite de un numar din ce in ce mai mare de persoane.
Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala, ambele fiind in crestere. Aceste afectiuni au numeroase cauze, dar trebuie stiut ca una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale.
Identificarea acestor deficiente la timp poate ajuta la punerea unui diagnostic corect si la oferirea unui tratament adecvat. Medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita pentru a afla aceste lucruri, dar si analize de sange corespunzatoare.
Explicatia pentru legatura dintre alimentatie si tulburarile mentale consta in faptul ca intestinul este considerat al doilea creier. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag.
Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in apropierea anusului, masurand aproximativ noua metri.
Datorita interconectarii dintre intestin si sistemul nervos enteric, odata ce balanta intestinala este in afara echilibrului pot sa apara tulburarile emotionale, cum ar fi depresia sau anxietatea.
Cuprins articol
Cele mai frecvente deficiente nutritionale asociate cu depresia si anxietatea
SusCarenta de vitamina D
Carenta de vitamina D apare atunci cand expunerea la lumina soarelui este in cantitati mici pentru perioade prelungite de timp.
Cu toate acestea, chiar daca o persoana locuieste in cele mai insorite locuri din lume, daca sta foarte mult in casa sau in interior, exista un risc crescut sa dezvolte deficienta de vitamina D.
Suplimentele cu aceasta vitamina sunt extrem de eficiente in aceste cazuri, alaturi de expunerea la lumina soarelui.
Numeroase studii la persoanele cu depresie si anxietate au relatat ca acestea aveau carenta de vitamina D, iar in urma tratamentului starea pacientilor a revenit la normal.
Vitamina D este esentiala pentru diferitele functii ale organismului, inclusiv absorbtia adecvata a fosforului in sange.
De asemenea, acest lucru este esential pentru mentinerea optima a starii de sanatate mentala, deoarece faciliteaza reparatia celulara si cresterea tesuturilor din organism.
Valorile normale de vitamina D si fosfor promoveaza dezvoltarea sanatoasa a neuronilor si ajuta la mentinerea memoriei si abilitatilor cognitive.
Deficitul de acizi grasi Omega-3
Dezechilibrul dintre acizii grasi Omega-3 si Omega-6 poate determina schimbari ale dispozitiei si probleme de sanatate mentala. Creierul uman are in alcatuire tesut adipos in proportie de 60%.
In cazul in care regimul alimentar este redus in grasimi de buna calitate, precum acizii grasi Omega-3, dar bogat in grasimi rele, precum cele polinesaturate sau monosaturate, celulele nervoase din creier pot suferi.
Deoarece organismul nu poate produce acizi grasi esentiali, acestia trebuie introdusi prin alimentatie sanatoasa. Daca dieta este una corespunzatoare, cu grasimi de calitate, functia creierului va fi intretinuta, iar sanatatea mentala va fi in stare optima.
De asemenea, acizii grasi Omega-3 scad inflamatia si imbunatatesc starea de spirit a unei persoane. Deficitul poate produce depresie, ADHD, tulburare de personalitate de tip borderline, dar si schizofrenie.
Deficienta de magneziu
Magneziul este un mineral puternic care stimuleaza relaxarea. Astfel, deficienta de magneziu poate duce la stres, depresie si anxietate.
O alimentatie nesanatoasa, bogata in alimente prelucrate, zahar, sare, alcool si cafea, va duce in mod sigur la carenta de magneziu.
Cateva dintre cele mai bune alimente care pot ajuta la mentinerea unui nivel optim de magneziu sunt reprezentate de:
- Dovleac si seminte de dovleac;
- Spanac si legume crucifere;
- Nuci si migdale;
- Pastai si mazare;
- Banane, macese, smochine;
- Orez integral.
Carenta de vitamine din complexul B
Complexul de vitamine B ajuta organismul sa transforme alimentele in energie si sa ajute la repararea celulelor deteriorate. De asemenea, alte roluri importante jucate de vitaminele B sunt reprezentate de:
- Cresterea imunitatii;
- Imbunatatirea digestiei si circulatiei;
- Sustinerea sanatatii hormonale;
- Optimizarea somnului;
- Imbunatatirea functiei nervoase.
Pe langa aceste roluri, vitaminele B au si functia esentiala de a sustine sanatatea mentala prin reducerea stresului si prin imbunatatirea memoriei. Deficitul de vitamine B a fost corelat cu depresia, anxietatea si fobiile.
Niveluri insuficiente de aminoacizi
Aminoacizii reprezinta constituenti extrem de importanti ai proteinelor. Ei ajuta organismul sa construiasca musculatura, dar si sa mentina buna functionare a creierului.
Studiile de specialitate au corelat deficitul de aminoacizi cu depresia, lipsa de concentrare si lentoarea psihomotorie. O dieta sanatoasa, bogata in fructe, legume, cereale si oua ar trebui sa acopere necesarul de aminoacizi al organismului.
Deficitul de zinc si fier
Zincul sustine optima functionalitatea creierului prin activarea sistemului nervos central si periferic. De asemenea, joaca roluri importante in procesele ce implica neurotransmitatori, enzime si hormoni.
Astfel, deficitul de zinc a fost asociat cu depresia, anxietatea, tulburarile de alimentatie, dar si cu schizofrenia. Cantitatile optime de zinc sunt cuprinse intre 8 si 11 miligrame pe zi.
Pe langa zinc, fierul reprezinta un element extrem de esential pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos. Deficitul de fier reprezinta o problema nutritionala frecvent intalnita, mai ales in randul femeilor care sunt la menstruatie sau alapteaza.
Acelasi lucru este valabil si in cazul sportivilor de performanta, precum atletii, dar si in cazul vegetarienilor.
Ca si in cazul zincului, carenta de fier poate duce la depresie, anxietate si alte tulburari mentale, iar valorile optime se incadreaza intre 8 si 18 miligrame pe zi, in functie de varsta si sex.
Deficitul de seleniu
Desi este mai putin cunoscut decat majoritatea mineralelor, seleniul este extrem de important in mentinerea functiei psihice. De asemenea, ajuta la stimularea functiei imune, a celei tiroidiene, dar si a fertilitatii.
Frecvent, deficitul de seleniu este corelat cu bolile autoimune, precum tiroidita Hashimoto, diabetul si cancerul. Cele mai noi studii au asociat deficienta de seleniu cu depresia si starea de spirit negativa.
Majoritatea adultilor au nevoie de aproximativ 55 micrograme de seleniu, iar cea mai buna sursa este reprezentata de nucile braziliene.
Carenta de iod
Carenta de iod poate reprezenta o problema majora, deoarece iodul este esential in functia tiroidiana. Deficitul poate afecta nivelul de energie, metabolismul, temperatura corporala, cresterea si dezvoltarea, functia imuna, dar si memoria si concentrarea.
Cand tiroida nu functioneaza corect, majoritatea pacientilor experimenteaza depresia si anxietatea.
Aportul de iod poate fi imbunatatit prin consumul de nuci, alge marine, creveti sau peste. De asemenea, exista suplimente care pot fi extrem de benefice. Cantitatea zilnica recomandata in cazul adultilor este de aproximativ 0,5 miligrame.
Nivelul redus de acid folic
Potrivit studiilor, persoanele cu nivel scazut al acidului folic au un raspuns de doar 7% la tratamentul cu antidepresive. Cei cu niveluri mai ridicate depasesc procentul de 44%.
Din aceste motive, multi psihiatri prescriu folati pentru a ajuta la tratarea depresiei, prin imbunatatirea eficacitatii antidepresivelor.
Valorile normale de acid folic sunt de 0,4 miligrame pe zi, iar alimentele care pot ajuta la obtinerea acestei valori sunt reprezentate de verdeturi, fasole, legume si ;citrice.
Concluzii
SusDepresia si anxietatea pot avea numeroase cauze, una dintre ele constand in deficitul de substante nutritive. Verificarea deficientelor nutritionale reprezinta un aspect foarte important in gestionarea tulburarilor mentale, inainte de a incepe un tratament cu antidepresive sau anxiolitice.
Identificarea carentelor nutritionale poate ajuta la evaluarea regimului alimentar si a stilului de viata. Corectarea acestora poate ajuta la imbunatatirea sanatatii mentale, reducand semnele si simptomele depresiei sau anxietatii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Mihaela Anca Dragan -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Afectiuni ale cavitatii bucale
- Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD)
- Tratarea impotentei fara medicamente
- Mania disforica – simptome, cauze si tratament
- Porfiria acuta intermitenta
- Amputarea
- Modalitati de a preveni depresia prenatala
- Cafeaua previne depresia
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii