Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime
Enzimele digestive sunt molecule proteice specializate, ensentiale procesului de digestie, care au rolul de a transforma alimentele pe care le consumam in compusi mai mici, inclusiv aminoacizi, acizi grasi, colesterol, zaharuri simple si acizi nucleici (care ajuta la formarea ADN-ului).
Organismul are nevoie de acesti nutrienti pentru productia de energie, procesul de crestere si pentru regenerarea celulara. Enzimele sunt sintetizate si secretate in diferite parti ale tractului digestiv, inclusiv in gura, stomac si pancreas.
Tipuri de enzime digestive
Fiecare tip de enzima este conceputa pentru a distruge un anumit tip de molecula din alimentele tale. Astfel, principalele tipuri de enzime sunt:
• Amilaza: are rolul de a descompune carbohidratii sau amidonul in molecule de zahar.
• Lipaza: descompune lipidele din grasimile alimentare (produse lactate, nuci, uleiuri, oua sau carne)
• Proteaza: descompune proteinele in aminoacizi.
Surse naturale de enzime
• Tesuturi de origine porcina sau bovina. (Ex: pepsina);
• Fructe si legume: papaia (sursa de papaina), mango (sursa de amilaza), ananas (sursa de bromelaina), avocado, sfecla rosie, morcovi, spanac, rosii, ghimbir;
• Extracte din plante: Fenicul, Musetel, Menta, Sunatoare, Anghinare, Cicoare, Gintur-galbena;
• Alimente fermentate: varza murata, chefir, miere.
Semne ale deficitului enzimatic
• Intolerante alimentare
• Probleme digestive (flatulenta, balonare, spasme, dureri abdominale)
• Absorbtie slaba a nutrienilor
• Creterea in greutate si obezitatea
• Sistem imunitar mai slab
• Oboseala
• Anxietate si depresie
• Probleme de piele
Enzimele permit descompunerea alimentelor accesand astfel nutrientii in mod eficient. Astfel, ce cauzeaza un deficit enzimatic? Exista mai multe motive pentru care organismul nu poate produce suficiente enzime, cum ar fi anumite afectiuni precum pancreatita cronica, fibroza chistica si diabetul.
Imbatranirea si stilul de viata pot reduce treptat capacitatea organismului de a produce o cantitate suficienta de enzime in organism. Pe langa anumite afectiuni cronice care influeneaz capacitatea organismului de a produce enzime, stilul de viata are de asemenea un rol important: dieta bogata in zahar si alimente procesate, administrarea frecventa de antibiotic, fumatul, sarcina, stresul fizic, psihic si emotional.
• 10 enzime digestive naturale vegane in concentratii mari/cps care asigura digestia oricarui tip de aliment: Amilaa, Proteaza, Lactaza, Lipaza, Glucoamilaza, Pectinaza, Alfa galactozidaza, Beta-glucanaza, Hemicelulaza, Celulaza.
• 4 extracte fitoterapice de Fenicul, Anghinare, Cicoare i Ghintura galbena. Acestea stimuleaza productia de lichide digestive si bila, reduc balonarea si spasmele abdominale si accelereaza digestia.
• Fibrulin, prebiotic care hraneste bacteriile benefice din intestinul gros, asigurand o buna digestie si absobtia nutrientilor.
• Capsula gastro-rezistenta ce realizeaza eliberarea integrala a enzimelor digestive in intestin, asigurand astfel un proces digestiv complet si asimilarea benefica a nutrientilor obinuti prin procesul de digestive.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Tot ce trebuie stiut despre boala Fabry
- Alimentatia in hipotiroidism
- Bolile lizozomale: tot ce trebuie sa stii
- Intoleranta si alergiile la alcool
- Tipuri de boli metabolice
- Fenilcetonuria (PKU)
- Complexul vitaminic B - rol si alimentatie
- Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor
- Simptomele deficientei de magneziu