Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine, fara sa mergi la medic
Organismul nu poate sa functioneze corect fara un aport suficient de vitamine.
Lipsa acestor nutrienti, numita in termeni medicali avitaminoza, poate fi cauzata fie de o alimentatie saraca in legume si fructe, principalii "furnizori" de vitamine, dar si de existenta unei afectiuni, in special a unor boli digestive.
Deficientele de vitamine din organism se stabilesc doar in cabinetul unui medic, insa exista si cateva simptome usor de detectat, care iti dau de inteles ca ai nevoie de un aport crescut de vitamine.
Furnicaturi la nivelul pielii, lipsa vitaminei B9
Daca apare senzatie de furnicaturi la nivelul pielii, dar simti si ca iti amortesc mainile si picioarele, este posibil sa ai o lipsa de vitaminele B6, B9 si B12. Lipsa acestor vitamine mai poate cauza stari de depresie, de anxietate, oboseala, dar si dereglari hormonale.
Daca ai astfel de simptome, include in alimentatie oua, fructe de mare, legume cu frunze verzi, sparanghel. Daca acestea persista, este indicat un consult medical.
Slabiciune musculara, deficit de vitamina B1
Carenta de vitamina B, a calciului si a magneziului se poate manifesta prin creampe musculare puternice, resimtite mai ales la nivelul picioarelor. Slabiciunea musculara poate sa apara in cazul unei lipse de vitamina B1.
Daca aceste simptome sunt insotite si de dureri de cap acest lucru poate insemna si lipsa vitaminei B6.
Crapaturi la coltul buzelor, carenta de vitamine B
Aparitia de mici crapaturi la colturile buzelor, care nu trec in cateva zile, pot fi un semnal de alarma, ca ai un deficit de vitamina B2, B3 si B12, dar si de fier. Mai pot sa apara riduri, dar si piele uscata.
Poti consuma alimente precum pestele gras (hering, somon, ton, sardine), sfecla rosie, linte, rosii uscate, dar si alimente bogate in vitamina C, pentru ca ajuta organismul sa asimileze vitaminele B2, B13 si B12.
Caderea parului, lipsa de vitamina B7
O lipsa de vitamina B7, dar si vitaminele A, D, E si K se poate manifesta prin caderea parului, dar si prin aparitia de pete rosii pe fata.
Pana sa ajungi la un consult de specialitate, poti consuma banane, broccoli, avocado, ciuperci, zmeura. Absorbtia de vitamina B7 poate fi afectata de un consmum prea ridicat de oua, din cauza abidinei, proteina care se gaseste in aceste alimente.
Probleme cu vederea, deficit de vitamina A
Daca ai tulburari de vedere, in special pe timpul noptii, dar si predispozitie la aparitia de carii si sangerari ale gingiilor, acest lucru poate sa ascunda lipsa vitaminei A. Consuma morcovi, spanac, pepene rosu, ardei gras, salata verde, mazare, dar si lapte, alimente care au un continut ridicat al acestei vitamine.
Raceli dese, semn al carentei de vitamina C
Este cunoscut faptul ca vitamina C este esentiala pentru buna functionare a imunitatii. De aceea, cand nu se mai gaseste in cantitati suficiente in corp, persoana in cauza este mai predispusa la infectii respiratorii, dar si la alte infectii in organism.
De asemenea, lipsa de vitamina C se manifesta si prin ameteli, indigestie, dureri articulare. In astfel de situatii este indicat sa nu iti lipseasca din alimentatia zilnica patrunjelul, citricele, ardeiul gras, care sunt bogate in aceasta vitamina.
Acneea, semn al deficitului de vitamina D
Cosurile aparute pe ten, dar si pe coapse pot fi o consecinta a carentei de vitaminele D si A. Neplaceri cauzate de carenta de vitamina D sunt si cariile si o absorbtie slaba a calciului in oase. De aceea, la aceste persoane riscul de fracturi este mai ridicat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Problemele coloanei: tratament fara reteta!
- Cat de relevante sunt testele medicale facute acasa
- Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ...
- Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza ...
- Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce?
- Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati me ...
- Scaunul copilului. Cand trebuie sa ne prezentam la medic?
- 18% dintre gravide nu merg niciodata la control
- Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top