Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor
Generalitati
SusDurerile de cap recurente sau oboseala constanta pot fi simptome ascunse ale unor deficiente nutritionale frecvente.
Carentele in vitamine si minerale afecteaza in mod direct functiile organismului si cele mai importante procese de la nivel celular.
Echilibrul lichidelor in corp, actiunea enzimelor, semnalele transmise de sistemul nervos, digestia sau metabolismul - toate depind de aportul minim al nutrientilor esentiali.
De aceea, deficientele nutritionale sunt un prim pas catre instalarea diverselor boli dificil de tratat.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusDeficientele nutritionale se instaleaza atunci cand organismul nu absoarbe cantitatea necesara a unui nutrient, devenind vulnerabil in fata mai multor probleme de sanatate, de la tulburari digestive si afectiuni cutanate, pana la dementa.
O dieta saraca in nutrientii esentiali organismului este cauza principala a deficientelor nutritionale.
Alte cauze posibile sunt alte afectiuni (inclusiv cancerul de colon sau bolile gastro-intestinale) sau sarcina.
Simptomele generale ale carentelor in nutrienti sunt
- paloarea pielii;
- tulburarile de respiratie;
- slabiciunea corporala;
- oboseala;
- poftele alimentare iesite din comun;
- pierderea parului;
- starile de ameteala si vertij;
- constipatia;
- somnolenta;
- palpitatiile;
- starile de lesin;
- depresia;
- senzatiile de amortire la nivelul incheieturilor;
- tulburarile menstruale;
- tulburarile de concentrare.
Simptomele deficientelor nutritionale difera in functie de tipul nutrientului de care organismul a fost privat.
Tipuri de deficiente nutritionale
Sus1. Deficienta in calciu
Calciul este un mineral esential pentru sanatatea oaselor si a danturii, dar si pentru un ritm cardiac normal.
Mineralul este necesar si pentru contractiile musculare, functionarea sistemului nervos si endocrin, dar si pentru reglarea presiunii arteriale.
Calciul trebuie sa fie ingerat zilnic pentru o sanatate generala optima.
Sursele alimentare principale de calciu sunt lactatele, legumele cu frunze verzi, fructele de mare, nucile si fasolea uscata.
Exista doua tipuri principale de deficienta a calciului
- Deficienta alimentara de calciu. In care nu sunt consumate suficiente alimente cu acest mineral, aparand demineralizarea osoasa.
- Hipocalcemia. Se refera la un nivel redus al calciului in sange, provocat fie de administrarea anumitor medicamente (diuretice, de pilda), fie de prezenta altor boli (insuficienta renala, hipoparatiroidism etc.).
Simptomele deficientei alimentare de calciu sunt
- dureri de gat si de spate;
- dureri osoase sau sensibilitate a oaselor;
- predispozitie la fracturi;
- scaderea in inaltime;
- inconvoierea spatelui din cauza cifozei;
Simptomele hipocalcemiei difera de obicei de cele ale deficientei alimentare de calciu
- crampe musculare;
- amortire a anumitor regiuni corporale;
- parestezii;
- petesii (sangerari subcutanate care conduc la formarea de puncte mici, rosii);
- lipsa apetitului alimentar;
- zone cu echimoze pe corp.
2. Deficienta in vitamina D
Vitamina D este critica pentru sanatatea oaselor, ajutand organismul sa isi mentina nivelul optim de calciu pentru dezvoltarea sistemului osos si a danturii.
Tocmai din acest motiv, carentele in aceasta vitamina pot determina aparitia problemelor de dezvoltare osoasa sau a osteoporozei.
Deficientele in vitamina D pot fi deseori asimptomatice sau vagi.
Semnele clinice sunt de obicei oboseala accentuata, durerile musculare si slabiciunea corporala.
Pe termen lung, carenta in vitamina D produce demineralizarea osoasa.
3. Deficienta in potasiu
Potasiul ajuta rinichii, inima si alte organe sa functioneze corespunzator.
Pe termen scurt, se poate instala o carenta in potasiu din pricina diareei, varsaturilor, transpiratiei excesive, antibioticelor, tulburarilor alimentare sau bolilor renale cronice.
Simptomele deficientei in potasiu sutn urmatoarele
- pierderea brusca in greutate;
- slabiciunea musculara;
- constipatia;
- aritmiile (in cazuri severe).
Sursele alimentare naturale de potasiu sunt bananele, cerealele integrale, laptele, legumele, fasolea si mazarea.
4. Deficienta in fier
Fierul participa in mod direct la productia celulelor rosii.
Atunci cand organismul este privat de acest mineral, oxigenul nu mai este transportat corespunzator care organe, tesuturi si celule. Simptomele specifice deficientei in fier sunt urmatoarele
- oboseala accentuata;
- slabiciunea corporala generalizata;
- fragilitatea unghiilor;
- nervozitatea;
- tulburarile de somn;
- tonusul muscular scazut.
5. Deficienta in vitamina B12
Vitamina B12 participa la formarea ADN-ului celular si a neurotransmitatorilor de la nivel cerebral.
Simptomele deficientei severe in vitamina B12 sunt
- amortirea membrelor inferioare si superioare;
- tulburarile de echilibru si mers;
- oboseala accentuata;
- slabiciunea corporala;
- inflamatia limbii;
- pierderile de memorie;
- paranoia;
- halucinatiile.
Vitamina B12 poate fi preluata din peste, pui, lapte, iaurt si alimente fortificate.
6. Deficienta in acid folic
Acidul folic este un nutrient important in special pentru femeile aflate la varsta reproductiva, deoarece deficientele sunt asociate cu instalarea defectelor de tub neural la fat.
Simptomele carentelor in acid folic includ
- oboseala accentuata;
- ulcerele cavitatii bucale;
- albirea prematura a parului;
- tulburarile de crestere;
- inflamatia limbii.
Sursele alimentare de acid folic sunt cerealele, fasolea, lintea, legumele cu frunze verzi sau portocalele.
7. Deficienta in magneziu
Magneziul este un nutrient important pentru sanatatea oaselor si asista productia de energie in organism.
Deficienta in magneziu apare cel mai frecvent in randul persoanelor care urmeaza anumite tratamente medicamentoase, care sufera de anumite afectiuni sau consuma alcool in exces.
Deficientele in magneziu pot fi recunoscute cu ajutorul urmatoarelor simptome
- pierderea apetitului alimentar;
- greata;
- varsaturile;
- oboseala accentuata;
- slabiciunea corporala;
- amortirea unor regiuni anatomice;
- crampe musculare;
- aritmii;
- convulsii.
Sursele alimentare bogate in magneziu sunt migdalele, nucile caju, alunele, spanacul sau fasolea neagra.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Intoleranta la gluten
- Picioarele: 18 indicii despre sanatate
- Sindromul intestinului scurt
- Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ?
- Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
- Polineuropatia alcoolica
- Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD)
- Enzimele digestive
- Deficientele nutritionale