Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat
Ce este homeopatia
SusHomeopatiaeste, prin definitie, o pseudostiinta, forma a medicinei alternative, in care medicii trateaza pacientii cu preparate foarte diluate care se crede ca provoca oamenilor sanatosi simptome similare cu cele prezentate de catre pacient. Fiind o metoda de tratament foarte discutata si parerile foarte impartite, homeopatia are atat avantaje cat si dezavantaje.
Homeopatia se bazeaza peprincipiul similitudinii, un concept vechi in medicina, cunoscut de pe vremea lui Hipocrate. Principiul similitudinii reprezinta faptul ca totalitatea simptomelor si semnelor de boala prezente la un pacient pot fi vindecate de o substanta capabila sa produca simptome similare unei persoane sanatoase. Astfel, medicamentele homeopate sunt destinate strict bolnavilor, intrucat pot avea efecte nocive asupra unei persoane sanatoase.
Cuprins articol
Probleme de sanatate tratate cu ajutorul homeopatiei
SusHomeopatia tinteste sa trateze un numar mare de probleme de sanatate. Este considerata potrivita atat pentru afectiunile acute, cat si pentru cele cronice, devenind un tratament pe termen lung sau chiar permanent. De asemenea, homeopatia sustine ca nu trateaza doar simptomele, ci trateaza intreaga afectiune, de la baza ei. In orice caz, nu este demonstrat stiintific ca homeopatia este eficienta in tratamentul acestor boli, si nici ca poate promite o vindecare reala.
Homeopatia este deseori folosita pe cont propriu, fara a consulta un specialist. Astfel, multe persoane isi interpreteaza subiectiv simptomele si cauta sa achizitioneze medicamente pentru acestea. Consultarea unui medic sau a unui specialist in homeopatie este totusi puternic recomandata, in special in tratamentul bolilor cronice, intrucat sunt numeroase semne si simptome, specifice si generale, ce trebuie luate in calcul, analizate si integrate in boala. Doar asa se va putea stabili exact substanta homeopata potrivita si nepericuloasa pentru un anumit pacient.
Unele dintre problemele de sanatate ce pot fi tratate cu medicamente homeopate sunt urmatoarele:
Boli ale aparatului respirator:
- Rinita idiopatica
- Rinita alergica
- Sinuzita
- Polipi nazali
- Faringita
- Amigdalita
- Adenopatia
- Laringita
- Traheita
- Afectiuni din sfera ORL
- Bronsita
- BPOC (Boala pulmonara obstructiva cronica)
- Astm bronsic
Boli ale sistemului digestiv:
- Dureri de stomac
- Aciditate
- Durere toracica
- Senzatie de plentitudine
- Tulburari de digestie
- Flatulenta
- Ulcer duodenal
- Diaree
- Constipatie
- Greata
- Voma
Boli ale sistemului cardiovascular:
- Hipertensiune arteriala
- Arteriopatie obliteranta periferica
- Afectiuni venoase
- Varice
- Edeme cardiace
Afectiuni osteo-articulare
Aici sunt incluse toate simptomele si durerile date de artroza:
- Dureri cervicale
- Dureri de umar
- Dureri la nivelul incheieturilor si gleznelor
- Dureri de spate
- Durere sciatica
- Durere si inflamatie la nivelul genunchiului
- Contracturi, carcei
Traume
Orice cazatura, lovitura, contuzie, mici traume si chiar fracturile osoase pot fi tratate folosind unele medicamente homeopate.
Afectiuni urologice
- Infectii de tract urinar
- Afectiuni ale prostatei
Boli din sfera ginecologica
- Dureri menstruale si dereglari ale menstruatiei
- Simptomele ce insotesc menopauza
- Infertilitate
Afectiuni dermatologice
- Eczeme
- Acnee vulgara si rozacee
- Veruci, condiloame, papiloame
- Herpes simplu
- Zona zoster
- Psoriazis
Afectiuni neurologice
- Dureri de cap si migrene (durere de cap vasculara, hemicraniana, foarte intensa)
- Probleme de vedere
- Conjunctivita
- Blefarita
- Uveita
Afectiuni psihiatrice si probleme comportamentale
- Anxietate
- Depresie
- Stres
- Fatigabilitate mentala si fizica
- Probleme pediatrice
Afectiuni ale sistemului endocrin
1. Obezitate si sindrom metabolic
2. Hipotiroidism
3. Hipertiroidism
4. Imunodeficiente (stari in care imunitatea este mult scazuta)
5. Infectii recurente manifestate la nivel oro-faringian
6. Sinuzite, otite, rinite
7. Dezechilibre hormonale
Bolile si simptomele listate anterior reprezinta doar o parte dintre exemplele de afectiuni pentru care se poate folosi terapia homeopata. Este important sa stim ca homeopatia este eficienta in special in patologiile fara un diagnostic precis, in care simptomele se contrazic si nu conduc la o cauza exacta. in afectiunile recurente, homeopatia poate da un plus de aparare si poate ajuta la ameliorarea simptomatologiei, facand recidivele mai usor de suportat de catre bolnav. De asemenea, medicamentele homeopatice constituie o metoda de preventie excelenta, pentru diverse afectiuni.
Mai mult decat atat, este deseori subliniat faptul ca homeopatia nu este limitata de numele unei boli sau de o anumita simptomatologie, ci poate fi utilizata pentru scopuri mai largi. Astfel, chiar si simptomele si semnele ce nu pot fi incadrate intr-o anumita boala pot fi tratate prin medicamentele homeopatice, intr-o oarecare masura.
Ingrijiri paliative
Fiind o pseudostiinta, homeopatia este considerata un tip de medicina alternativa si un tratament paliativ. Desi multi considera ca are efecte reale, tintite, specifice, multi specialisti considera ca medicamentele homeopate pot fi folosite doar pentru ingrijirea paliativa. Termenul de ingrijire paliativa face referire la un tratament ce amelioreaza simptomele unei boli dificile pe o perioada scurta de timp, fara a vindeca afectiunea respectiva. Bolile in care se apeleaza cel mai adesea la tratament paliativ sunt cele ce implica dureri intense, de lunga durata, precum si bolile in stadiu terminal.
Tratamentul acesta reprezinta ansamblul tratamentelor medicale si/sau chirurgicale, totalul ingrijirilor, toate sustinerile psihologice si spirituale destinate sa aline suferintele somatice si psihice, sa amelioreze calitatea deficitara a vietii i sa asigure respectarea demnitatii conditiei umane oricarui bolnav, indiferent de diagnostic. Astfel, tratamentul homeopatic este folosit si ca ingrijire paliativa, avand proprietatea de a imbunatati calitatea vietii pacientului si starea sa generala, fizica si psihica.
Forme farmaceutice
SusRemediile homeopate sunt substante diluate si dinamizate prescrise si recomandate in doze de obicei infinitezimale (o cantitate extrem de mica din fiecare substanta). Farmacopeea franceza defineste medicamentele homeopate ca preparate obtinute prin metoda dilutiilor succesive. Dintre formele cele mai des intalnite sunt:
- Tincturile primare
- Solutiile
- Solutiile oftalmice
- Solutiile injectabile
- Unguentele
- Supozitoarele
- Trituratiile
- Tabletele
- Globulele
Tincturile primare se definesc ca preparate lichide extractive rezultate din amestecarea sucului proaspat presat din plante cu alcool sau prin extractie din plante, parti de plante proaspete sau uscate. Pe scurt, sunt extrase concentrate de sursa vegetala, obtinute din anumite plante.
Solutiile sunt preparate prin dizolvarea substantelor medicamentoase in solventi adecvati. In functie de solventul utilizat la preparare pot fi apoase sau hidroalcoolice, iar substantele medicamentoase pot fi extrase din plante sau derivate din unele medicamente sintetice (situatie mai rara).
Astfel, fiind puternic diluate, cantitatea si doza exacta de medicament nu este la fel de importanta ca si in cazul medicamentelor farmaceutice. Pentru fiecare afectiune, persoana ce doreste sa isi administreze tratamentul homeopat poate lua anumite doze si combinatii, neexistand o recomandare exacta. Bineinteles, inainte de inceperea tratamentului este indicat sa consultati un specialist.
Concluzie
SusLista afectiunilor ce pot fi tratate cu medicamente homeopate este lunga si imprecis definita. Desi nu pot fi folosite in problemele urgente, se considera ca acestea pot fi cu succes utilizate si in cazul afectiunilor acute, si in cazul celor cronice.
Pentru orice problema de sanatate, adresati-va unui medic specialist inainte de inceperea unui tratament, fie el si homeopat.
Bibliografie:
What Can Homeopathy Treat (homeopathytoday.net)
https://www.schwabeindia.com/blog/diseases/85-best-homeopathic-medicines-for-respiratory-infection
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Homeopatie
- Dr. Alexandru Micu - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Viorel Trifu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Paul Albulescu - Spitalul clinic judetean ILFOV - Sfintii imparati CONSTANTIN si ELENA (fost TITAN)
- Dr. Carmen Caba - Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa Bucuresti
- Dr. Luminita Vlasceanu - Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa Bucuresti
Articole recomandate
- 5 tratamente surprinzatoare pentru acnee
- Hemoroizii - tratamente alternative
- Optiuni terapeutice pentru ejacularea prematura
- Probleme de sanatate tratate cu remedii homeopate
- Beneficiile homeopatiei in tratamentul copiilor
- Sangerari nazale ce apar noaptea – cauze si tratament
- Cand si de ce se prescriu remedii homeopate?
- Cum se administreaza remediile homeopate?
- Intrebari frecvente despre homeopatie
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?