Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Calciul este un element chimic, esential pentru organismele vii, inclusiv pentru populatia umana. Simbolul chimic al calciului este Ca. Acesta se gaseste in mai multe alimente.Avem nevoie sa consumam o anumita cantitate de calciu pentru a construi si mentine oasele puternice si sanatoase si pentru comunicarea intre creier si diferite parti ale corpului.

Conform unor studii, se spune ca cea mai mare cantitate de calciu se gaseste in corpul uman, mai mult decat in oricare alt mineral.Calciul continua sa intareasca oasele oamenilor pana cand acestia ajung la varsta de 20-25 de ani sau atunci cand acestia ajung la greutatea lor maxima. Dupa aceasta varsta, elementul ajuta la intretinerea oaselor, precum si la incetinirea pierderii densitatii osoase, care este o parte naturala a procesului de imbatranire.

Persoanele al caror aport de calciu este inadecvat inainte de varsta de 20-25 de ani prezinta un risc considerabil mai mare de a dezvolta mai tarziu in viata boli osoase sau osteoporoza, deoarece calciul este extras din oase ca o rezerva.Calciul regleaza contractia musculara, inclusiv ritmul cardiac. De asemenea, acesta joaca un rol-cheie in coagularea normala a sangelui. Aproape tot calciul din corpurile noastre este stocat in dinti si oase, unde sprijina durerea si structura acestora.

Calciul joaca un rol important in eliberarea de hormoni si enzime. De asemenea, el ajuta vasele de sange sa transfere sangele in organism. Vitamina D ajuta corpul sa absoarba si sa retina calciul in oase. Dietele bogate in calciu sunt benefice pentru orice persoana.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Deficienta de calciu
  3. Ce cantitate de calciu ar trebui consumata in fiecare zi?
  4. Alimente bogate in calciu
  5. Suplimentele de calciu prezinta riscuri?
  6. Tipuri de suplimente de calciu
  7. Citeste pe aceeasi tema

Deficienta de calciu

Sus

Din moment ce calciul este un element esential pentru oase, o deficienta de calciu afecteaza cel mai sever oasele. Unul dintre simptomele initiale ale deficitului de calciu sunt crampele musculare. Acest semn de deficienta de calciu apare ca o alarma initiala fata de scaderea calciului din organism. Durerile de muschi, in special la nivelul coapselor, sunt si ele semne ale deficientei de calciu. Un alt simptom important al deficitului de calciu in organism este insomnia. In multe cazuri, persoanele care nu consuma suficient calciu in dieta lor sufera de insomnii. In anumite cazuri, din cauza deficitului de calciu, se observa ca o persoana se poate odihni, poate dormi, dar nu va avea un somn satisfacator sau profund.

Calciul este, de asemenea, un element constituitiv important pentru dintii nostri. Astfel, deficienta de calciu din organism afecteaza dintii. Cariile dentare sunt un semn al deficitului calciului din organism. Din cauza acestui deficit de calciu in copilarie, pot exista intarzieri in inceperea formarii initiale a dintelui.

Deficitul de calciu da rezultate negative asupra densitatii oaselor. Acest lucru poate fi o conditie destul de grava pentru copii, deoarece poate duce la fracturi usoare, dureri musculare si spasme, iar in cazuri extreme se poate ajunge pana la rahitism.

Unghiile necesita nevoia de calciu in cantitati adecvate pentru a creste sanatoase si pentru a ramane puternice. Unghiile slabe si fragile sunt un alt semn important al deficitului de calciu din organism.

Semnele tardive ale pubertatii, in cazul fetelor adolescente, sunt un semn al deficitului de calciu. In afara de pubertate intarziata in adolescenta, alte probleme legate de menstruatie reprezinta un deficit de calciu. Multi adolescenti sufera de crampe premenstruale din cauza aceleiasi probleme.

Ce cantitate de calciu ar trebui consumata in fiecare zi?

Sus

Potrivit Institutului de Medicina, ar trebui sa consumati calciu zilnic in urmatoarele cantitati:

-Varsta de la o zi pana la 6 luni – 200 mg pe zi ;
-Varsta de la 7 luni pana la 12 luni – 260 mg pe zi;
-Varsta de la 1 an pana la 3 ani – 700 mg pe zi ;
-Varsta de la 4 ani pana la 8 ani – 1.000 mg pe zi;
-Varsta de la 9 ani pana la 18 ani – 1.300 mg pe zi;
-Femeile care alapteaza sau cele insarcinate – 1.000 mg pe zi;
-Varsta intre 51 si 70 de ani – barbati – 1.000 pe zi ;
-Varsta intre 51 si 70 de ani – femei – 1.200 mg pe zi;
-Varsta mai mare de 71 de ani – 1.200 mg pe zi.

Alimente bogate in calciu

Sus

Potrivit unor studii, calciul se poate gasi in mai multe produse alimentare sau in diverse bauturi. Se recomanda obtinerea necesarului de calciu zilnic dintr-o varietate de surse.

Urmatoarele alimente si bauturi sunt surse bogate de calciu:

-Laptele;
-Branza;
-Iaurtul;
-Algele marine kelp, hijki sau wakame;
-Fructele cu coaja si semintele, inclusiv fistic, susan, migdale, alune de padure;
-Fasole;
-Smochine;
-Broccoli;
-Spanac;
-Tofu;
-Frunze de papadie;
-Multe cereale fortificate pentru micul dejun;
-Multe bauturi fortificate, inclusiv lapte de soia si o varietate de sucuri de fructe;

Unele legume de culoare verde inchis pot contine niveluri ridicate de acid oxalic, care reduce capacitatea organismului de a absorbi calciul.

Cine ar trebui sa ia in considerare suplimentele de calciu?

Chiar daca aveti o dieta sanatoasa, echilibrata, s-ar putea sa va dati seama ca este dificil sa obtineti doza zilnica de calciu daca:

-Urmati o dieta vegetariana;
-Aveti intoleranta la lactoza;
-Consumati cantitati mari de proteine sau de sodiu, ceea ce poate face ca organismul dumneavoastra sa elimine mai mult calciu;
-Suferiti de osteoporoza;
-Primiti un tratament pe termen lung cu corticosteroizi;
-Aveti anumite boli intestinale sau digestive care scad capacitatea de a absorbi calciul, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului sau boala celiaca.

In aceste conditii, suplimentele de calciu va pot ajuta sa va indepliniti cerintele zilnice de calciu. Discutati cu medicul sau dieteticianul pentru a vedea daca suplimentele de calciu sunt potrivite pentru dumneavoastra.

Suplimentele de calciu prezinta riscuri?

Sus

Suplimentele de calciu nu sunt potrivite pentru toata lumea. De exemplu, daca aveti o stare de sanatate care cauzeaza excesul de calciu din sange (hipercalcemie), ar trebui sa evitati suplimentele de calciu.

Nu se stie exact, dar se pare ca exista o legatura intre suplimentele de calciu si bolile de inima. Probele sunt inexacte si sunt necesare mai multe cercetari inainte ca medicii sa cunoasca efectele suplimentelor de calciu asupra riscului de aparitie a atacului de cord.

Alte cercetari implica calciul si cancerul de prostata. Unele studii arata ca un consum ridicat de calciu din produsele lactate si din suplimentele de calciu poate creste riscul de aparitie a cancerului.

Tipuri de suplimente de calciu

Sus

Mai multe tipuri diferite de compusi de calciu sunt utilizati in suplimentele de calciu. Fiecare compus contine cantitati variabile de calciu mineral.

Suplimentele comune de calciu pot fi etichetate ca:

-Carbonatul de calciu – contine 40% cantitate de calciu elementar;
-Citratul de calciu – contine 21% cantitate de calciu elementar;
-Gluconatul de calciu – contine 9% cantitate de calciu elementar;
-Lactatul de calciu – contine 13% cantitate de calciu elementar.

Cele 2 forme principale de suplimente de calciu sunt carbonatul si citratul. Carbonatul de calciu este mai mic si, prin urmare, de foarte multe ori este o prima alegere benefica. Alte forme de calciu in suplimente includ gluconatul si lactatul.

In plus, unele suplimente de calciu sunt combinate cu alte vitamine. De exemplu, unele suplimente de calciu pot contine vitamina D sau magneziu. Verificati lista de ingrediente pentru a vedea ce forma de suplimente de calciu este si ce alte elemente nutritive contine.

Alegerea suplimentelor de calciu. Atunci cand cautati si vreti sa consumati suplimente de calciu, luati in considerare urmatorii factori:

a.Valoarea calciului – calciul elementar este un factor cheie, deoarece reprezinta cantitatea reala de calciu intr-un supliment. Este ceea ce absoarbe corpul pentru cresterea oaselor si aduce si alte beneficii.

b.Tolerabilitatea – suplimentele de calciu provoaca putine efecte secundare. Dar reactiile adverse pot sa apara uneori, inclusiv gaze, constipatie si balonare. In general, carbonatul de calciu este cel mai constipant.

c.Retelele si medicamentele pe care vi le administrati – suplimentele de calciu pot interactiona cu multe medicamente ce sunt date pe baza de prescriptie, inclusiv medicamente pentru presiunea sangelui, pentru hormonii tiroidieni sintetici, bifosfonati, antibiotice si blocante ale canalelor de calciu. In functie de medicamentele ce vi le administrati, luati suplimentele de calciu intre mese.

d.Calitate si costuri – producatorii sunt responsabili pentru asigurarea faptului ca suplimentele sunt sigure si cererile sunt adevarate.

e.Forma de supliment – suplimentele de calciu sunt disponibile intr-o varietate de forme, incluzand tablete, capsule, gume, lichide si pulbere. Daca aveti probleme la inghitirea pastilelor, incercati un supliment de calciu masticabil sau lichid.

f.Saturatia – corpul trebuie sa fie capabil sa absoarba calciul pentru ca acesta sa fie eficient. Toate soiurile de suplimente de calciu sunt mai bine absorbite atunci cand sunt luate in doze mici (500 mg sau mai putin), in timpul mesei.

Citratul de calciu este absorbit la fel de bine atunci cand este luat cu sau fara alimente si este o forma recomandata pentru persoanele cu acid scazut in stomac, boalaintestinului sau tulburari de absorbtie inflamatorii.

Efecte secundare ale suplimentelor de calciu. Unii pacienti pot raporta simptome gastro-intestinale, cum ar fi balonare, constipatie, gaze sau o combinatie a tuturor celor trei.

Citratul de calciu prezinta mai putine si mai putin pronuntate efecte secundare decat carbonatul de calciu. Luand suplimente de calciu cu alimente, acest lucru ajuta la reducerea aparitiei sau intensificarii efectelor secundare.

Urmatoarele conditii, circumstante sau boli sunt cunoscute ca posibile cauze de hipocalcemie:

-Bulimie, anorexie si alte tulburari de alimentatie;
-Expunerea la mercur;
-Supraconsumul de magneziu;
-Utilizarea pe termen lung a laxativelor;
-Utilizarea prelungita a unor medicamente, cum ar fi cele de chimioterapie sau corticosteroizi;
-Lipsa hormonului paratiroidian;
-Diferite tipuri de cancer;
-Femeile care sunt la post-menopauza si consuma cofeina sau alcool;
-Boala celiaca;
-Boala inflamatorie a intestinului;
-Boala Crohn si alte boli digestive;
-Insuficienta renala;
-Pancreatita;
-Deficitul de vitamina D;
-Deficitul de fosfat;
-Osteoporoza;
-Osteopenia.

Persoanele care sunt intolerante la lactoza si nu pot avea suficient calciu ar trebui sa incerce cu alimente de baza non-lactice care sunt bogate in calciu. Calciul, fiind o componenta esentiala a organismului, arata prezenta sa pe tot corpul.

Orice persoana cu unghii fragile, ce are crampe musculare si parul aspru ar trebui sa fie alertata pentru ca toate acestea sunt simptome ale deficitului de calciu din organism. Ele ar trebui sa fie consultate de un medic pentru a afla cauza principala si pentru a actiona ca atare.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate